Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ταξίδι στο Λουξεμβούργο- αξιοθέατα, διαμονή, μετακινήσεις, φαγητό

Η πόλη Λουξεμβούργο είναι η πρωτεύουσα του μεγάλου δουκάτου του Λουξεμβούργου. Είναι μια πανέμορφη πόλη με πολύ πράσινο, ποτάμια και υπέροχα σπίτια που την κάνουν παραμυθένια. 
 Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:

Η παλιά πόλη
 
Η παλιά μεσαιωνική πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα μικρά μαγαζιά και τα ιστορικά κτίρια είναι σίγουρα το νούμερο ένα αξιοθέατο. Εκεί θα κάνετε τις βόλτες σας, θα απολαύσετε καλό φαγητό και θα κάνετε και τις αγορές σας.  

Bock Casemates
Είναι το οχυρό, που πρωτοφτιάχτηκε το 963 και σήμερα διατηρούνται περίπου 17 χλμ τούνελ. Μέρος από αυτά είναι προσβάσιμο για το κοινό και είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. 
Πολύ όμορφα φωτισμένο και με φυσικό φως που μπαίνει από τα ανοίγματα, αξίζει να το επισκεφτείτε. 

Το παλάτι του Δούκα
Ένα μεγαλοπρεπές κτίριο που είναι η κατοικία του Δούκα. Μπορείτε να το δείτε μόνο αν έχετε κλείσει κάποια ξενάγηση.

Η πλατεία του δημαρχείου
 
Είναι η κεντρική πλατεία με το δημαρχιακό μέγαρο

Letzebuerg Μουσείο
Ένα μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία της πόλης (περίπου 1000 χρόνια) με διαδραστικό τρόπο που το κάνει πολύ ενδιαφέρον. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, είναι ανοιχτό καθημερινά 10-6 (Δευτέρα και Πέμπτη έως τις 8) και το εισιτήριο στοιχίζει 5 ευρώ.

Musee d'Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM)
Το κτίριο του πολύ εντυπωσιακό, βρίσκεται μέσα στο πράσινο, κοντά στο ευρωπαικό τετράγωνο. Παρουσιάζονται εκθέματα σύγχρονης και μονέρνας τέχνης με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, βίντεο κλπ. 
Είναι ανοιχτό από Τετάρτη έως Δευτέρα (δηλαδή κλειστό τις Τρίτες) από 10-6 και έως τις 11 κάθε Τετάρτη με εισιτήριο 7 ευρώ. Πρόσβαση με τα λεωφορεία 1, 16 και Eurobus στη στάση Philarmonie/Mudam. 

Το πάρκο Park Dräi Eechelen γύρω από το μουσείο είναι ένα όμορφο μέρος για περίπατο και ξεκούραση, με πολλά αγάλματα. 

Philarmonie
'Ενα από τα πιο όμορφα και σύγχρονα μέγαρα μουσικής στην Ευρώπη. Για να δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων πατήστε εδώ


To  ευρωπαϊκό τετράγωνο
Εκεί βρίσκονται οι έδρες του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και η διοικητική έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αρχιτεκτονική
Τα περισσότερα κτίρια είναι με γκρι σκεπές και τα χρώματα της ώχρας στους τοίχους. Η πόλη χαρακτηρίζεται από τους μυτερούς τρούλους που πετάγονται μέσα στο πράσινο. 
 
 
Όμορφα σπίτια στις όχθες του ποταμού αλλά και μοντέρνα κτίρια στην άλλη μεριά της πόλης.
 
Γέφυρες σε πολλά επίπεδα, άλλες μόνο για πεζούς και άλλες για αυτοκίνητα ή και τα δύο.

Pétrusse Express
Δείτε το κέντρο της πόλης με το τουριστικό τρενάκι που ξεκινά από το Montée de Clausen, κοντά στο Bock Cassemates. Το τρένο κυκλοφορεί καθημερινά από τις 10 έως τις 6, από 1/4 έως και 31/10. Η διαδρομή διαρκεί 50 λεπτά και το εισιτήριο στοιχίζει 10 ευρώ. 

Montée de Clausen
 
Είναι ένα πάρκο δίπλα ακριβώς από το Bock Casemates με όμορφα λουλούδια και τις σημαίες της χώρας να κυματίζουν. 
 
Μετακινήσεις
Για να μετακινηθείτε στην πόλη θα χρειαστείτε ελάχιστες φορές κάποιο λεωφορείο αν θέλετε να πάτε λίγο πιο έξω. Το κέντρο είναι μικρό και περπατιέται άνετα. Να έχετε υπόψιν ότι το ταξί είναι πολύ ακριβό!
Πως θα πάτε
Το Λουξεμβούργο συνδέεται με τρένο από τις Βρυξέλλες- από το σταθμό Bruxelles Midi ή Central. Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά με τρένο- το εισιτήριο στοιχίζει περίπου 25 ευρώ ανά διαδρομή (δηλαδή 50 ευρώ με επιστροφή). Άνετα τρένα και ταξίδι ευχάριστο μέσα στις πράσινες πεδιάδες. Θα δείτε κοπάδια, ποτάμια, μικρές πόλεις ή απλά θα κοιμηθείτε για να φτάσετε φρέσκοι στον προορισμό σας. Μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια και να κλείσετε εισιτήρια σε κάποιο σταθμό των Βρυξελλών και εδώ.
Διαμονή
Συχνά τα σαββατοκύριακα τα ξενοδοχεία κάνουν προσφορές, άρα μπορείτε να επιλέξετε να πάτε τότε. Δείτε όλα τα ξενοδοχεία εδώ
 
Φαγητό
Η πόλη έχει αμπελώνες, οπότε παράγει πολύ καλό κρασί. Επίσης η μπύρα είναι πολύ δημοφιλής και θα βρείτε τοπικές μπύρες να δοκιμάσετε. Η κουζίνα τους είναι επηρεασμένη από τη γερμανική με τοπικά προϊόντα όπως ζαμπόν, πιάτα με χοιρινό αλλά και ψάρια από τα ποτάμια. Τα εστιατόρια είναι πολύ προσεγμένα, μπορείτε να δείτε το μενού απέξω για να ξέρετε και τι θα πληρώσετε! 
 
tips

* Εδώ θα βρείτε φυλλάδια για τα αξιοθέατα της πόλης σε pdf. 
* Υπάρχει η Luxembourg Card που περιλαμβάνει διάφορα αξιοθέατα και εισιτήρια για τα μμμ. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
* To κόστος διαμονής και φαγητού είναι υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο με προσεκτικές επιλογές μπορείτε να βρείτε ξενοδοχείο σε πολύ καλή τιμή. 
* Η πόλη ενδείκνυται για ένα διήμερο. 
* Η πόλη διαθέτει αεροδρόμιο αλλά δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα, Μπορείτε να πετάξετε μέσω Βελγίου ή Γερμανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου