Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Περιήγηση στο κάστρο της Νάξου

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας της Νάξου, χτίστηκε εκεί για να είναι μακρυά από τη θάλασσα, για λόγους προστασίας.
Οι επισκέπτες μπαίνουν από το "Παραπόρτι" την κύρια πύλη του κάστρου και ξαφνικά γυρίζουν πίσω στο χρόνο! 
http://www.booking.com/region/gr/naxos.el.html?aid=370440

Ησυχία, στενά δρομάκια, αρχοντικά σπίτια με εσωτερικές αυλές γεμάτες λουλούδια και με οικόσημα στα παράθυρα, υπέροχη αρχιτεκτονική που συναρπάζει κάθε επισκέπτη!

Ξεχωρίζει ο πύργος Della Rocca Barozzi, ένα παλιό αρχοντικό που σήμερα λειτουργεί ως Ενετικό και Λαογραφικό μουσείο με τα παλιά έπιπλα και κειμήλια. Κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. 

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο μόνος από τους 12 μεσαιωνικούς πύργους που κάποτε υπήρχαν στο κάστρο και λέγεται ο Πύργος των Κρίσπι ή αλλιώς ο πύργος του Γλέζου και λειτουργεί ως Βυζαντινό μουσείο. 

Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κτίσμα με μαρμάρινο δάπεδο κι οικόσημα, η Μητρόπολη των Καθολικών. 
Πίσω από την εκκλησία υπάρχει ακόμα ένας ναός, η Παναγία η Θεοσκέπαστη, που πιθανολογείται ότι είναι το παλαιότερο μνημείο που σώζεται στο κάστρο. Ο ναός είναι δίκλιτος, το ένα κλίτος ανήκει στην Παναγία και το άλλο στην Αγ. Αναστασία τη Φαρμακολύτρια. 
 
Ανεβαίνοντας πιο ψηλά, συναντάμε το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου, που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε. Στεγάζεται σε ένα πενταώροφο παλιό αρχοντικό που κάποτε ήταν εμπορική σχολή, όπου φοίτησε για ένα χρόνο ο Ν. Καζαντζάκης. Τα εκθέματα του χρονολογούνται από τη νεότερη νεολιθική εποχή (4.000 π.Χ.) μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ. 
Να βγείτε οπωσδήποτε στην ταράτσα του με το εντυπωσιακό δάπεδο ψηφιδωτού που απεικονίζει μια ημίγυμνη γυναίκα πάνω σε θαλάσσιο τέρας.  Για ώρες λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων δείτε εδώ
Ακριβώς απέναντι από το μουσείο, είναι η σχολή και μονή Ουρσουλινών που λειτουργούσε από το 1739 και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο της καθολικής αρχιεπισκοπής.
 
Έξω από το κάστρο υπάρχει ο οικισμός Μπούργος, με μικρά δρομάκια που μοιάζουν με λαβύρινθο, όμορφα παραδοσιακά σπίτια με παράξενους φεγγίτες και μπαλκόνια και μικρά μαγαζιά.
Περπατώντας στο κάστρο θα βρείτε πολλές ακόμα εκκλησίες και εντυπωσιακά κτίσματα. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο για να κάνετε άνετα την περιήγηση σας.   

Είναι καλύτερα να ανεβείτε νωρίς το πρωί- για να αποφύγετε την έντονη ζέστη και να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο ή αργά το απόγευμα για να έχει περισσότερη δροσιά.  
Τώρα πλέον μπορείτε να ανεβείτε στο κάστρο με ασανσέρ. Ο ανελκυστήρας, χωρητικότητας 12 ατόμων, μεταφέρει τους επισκέπτες από την ανατολική πλευρά του Κάστρου, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής έως την κορυφή του Κάστρου (πλάι στο Αρχαιολογικό Μουσείο). Η είσοδός του βρίσκεται στην οδό Αγίου Μαρτίνου (Αγία Κυριακή), ενώ άτομο της Αρχιεπισκοπής συνοδεύει τους επισκέπτες εντός του ανελκυστήρα. Το αντίτιμο για τη χρήση του είναι 0,50 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου