Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Βόλτα στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης

Το Ημεροβίγλι είναι χωριό της Σαντορίνης, μόλις 3 χλμ από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το ψηλότερο σημείο της Καλντέρας με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στο ηφαίστειο.
Το όνομα Ημεροβίγλι βγαίνει από τις λέξεις ημέρα και βίγλα που προέρχεται από τη λατινική λέξη vigilare και σημαίνει κάνω σκοπιά. Θεωρείται λοιπόν ότι εκεί υπήρχε πύργος παρατήρησης για έλευση πειρατών. 


Αν ο καιρός είναι κατάλληλος, δηλαδή δεν έχει πολλή ζέστη, μπορείτε να φτάσετε στο Ημεροβίγλι περπατώντας από τα Φηρά, ακολουθώντας το από το παλιό μονοπάτι, κατά μήκος της καλντέρας. Στη μέση περίπου της διαδρομής θα βρείτε ακόμα έναν οικισμό, το Φηροστεφάνι. 
Ιδανική ώρα για τον περίπατο είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αξίζει ο περίπατος για την εκπληκτική θέα σε όλη τη διαδρομή. Και αν κουραστείτε, στην επιστροφή μπορείτε να πάρετε λεωφορείο ή ταξί. 
 

 
Το Ημεροβίγλι έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Ολόλευκα σπίτια με πολύχρωμα λουλούδια στις αυλές και στα παράθυρα, ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, χτισμένα στην άκρη και από κάτω η θάλασσα.
Για τους πιο τολμηρούς, προτείνεται η επίσκεψη στο κάστρο πάνω στο βράχο του Σκάρου- από μονοπάτι με σκαλοπάτια σε περίπου 20 λεπτά. Ο Σκάρος ήταν αρχικά η πρωτεύουσα του νησιού. Το κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές από το ηφαίστειο και από τον σεισμό αργότερα και πλέον υπάρχουν τα ερείπια του. 
Στο Ημεροβίγλι, όπως και σε όλη τη Σαντορίνη, θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες και εκκλησάκια. Ξεχωρίζει το εκκλησάκι Θεοσκέπαστη, στο μπροστινό μέρος του Σκάρου, χτισμένο στην άκρη ενός βράχου, για το οποίο ο Ηλίας Βενέζης έγραψε το ομώνυμο διήγημα. 

Είναι πραγματικά ένας πολύ όμορφος οικισμός για διακοπές, πολύ κοντά στα Φηρά και άρτια οργανωμένος τουριστικά. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, δείτε τα εδώ
tips
* Δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ του νησιού που είναι οι ντοματοκεφτέδες, η φάβα,  οι τηγανητές λευκές μελιτζάνες,το γλυκό κρασί Vinsanto και γενικά τα ντόπια κρασιά.  
* Υπάρχουν πολλά ακριβά εστιατόρια στο νησί, οπότε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, πάντα να συμβουλεύεστε τους αναρτημένους καταλόγους. 
* Κατά την τουριστική περίοδο υπάρχει καλή συγκοινωνία στο νησί- δείτε τα δρομολόγια εδώ.  Ο κεντρικός σταθμός είναι στην πλατεία των Φηρών. 
* Η πιάτσα των ταξί βρίσκεται στην πλατεία στα Φηρά- οι τιμές των διαδρομών είναι συνήθως στάνταρ και πρέπει να ρωτήσετε από πριν το κόστος για να ξέρετε τι θα πληρώσετε. 
* Η Σαντορίνη είναι από τα πιο ακριβά νησιά μας με πληρότητα 100% κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επομένως πρέπει να κλείσετε έγκαιρα ξενοδοχείο και ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια.


* Στη Σαντορίνη μπορείτε να πάτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ( περίπου 8 ώρες με το απλό πλοίο και περίπου 5 ώρες με τα ταχύπλοα). Επίσης συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τα νησιά Πάρος, Νάξος, Ίος, Μύκονος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη, Κως, Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης.
Εναλλακτικά με αεροπλάνο (σε περίπου 45 λεπτά από Αθήνα και σε περίπου 1,5 ώρα από Θεσσαλονίκη). Το αεροδρόμιο απέχει  8 χλμ από τα Φηρά. Δρομολόγια εκτελούνται και από/προς Μύκονο και Ηράκλειο καθώς και μεγάλες πόλεις του εξωτερικού το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου