Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ξενάγηση στην Παροικιά της Πάρου

Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα της Πάρου. Εκεί βρίσκεται το λιμάνι, οπότε αυτό είναι το πρώτο μέρος που βλέπει κάποιος φτάνοντας στο όμορφο νησί. Μικρά σοκάκια με  όμορφα κάτασπρα σπίτια με μπλε παράθυρα και ολάνθιστες γλάστρες. 
 
   
http://www.booking.com/region/gr/paros.el.html?aid=370440
Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς, η οδός Λοχαγού Φωκιανού, είναι γεμάτη μαγαζάκια και παλαιά κτίσματα και κάποια βενετσιάνικα αρχοντικά. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η προτομή της Μαντώ Μαυρογένους .
Περπατήστε τον παραλιακό δρόμο, οδός Γιάννη Πάριου, που είναι γεμάτος ταβέρνες και καφετέριες. Πολύ όμορφα είναι εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος. 
Στο τέλος του δρόμου είναι η παραλία Λιβάδια. Ουσιαστικά είναι δύο σχεδόν κολλητά οργανωμένες παραλίες με άμμο και αλμυρίκια που προσφέρουν αρκετή σκιά. 

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι η περίφημη Εκατονταπυλιανή, μια μεγάλη εκκλησία με διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικής (παλαιοχριστινικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά). Είναι ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος! Εκεί βρίσκεται και το βυζαντινό μουσείο.

Το κάστρο, γνωστό ως Φραγκοκάστελο, είναι του 1260 και βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας ακρόπολης του νησιού, στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, πάνω από το λιμάνι. Πρόκειται για απομεινάρια του ενετικού κάστρου,

Με ανασκαφές που έγιναν το 1983, ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. έως και τον 3ο μ.Χ αιώνα. Περιλαμβάνει τάφους από διαφορετικές εποχές. Ξεχωρίζει ένας ομαδικός τάφος, ο μοναδικός που έχει βρεθεί στο Αιγαίο, με χρονολογία στο τέλος της γεωμετρικής περιόδου. Ο χώρος λειτουργεί σαν αρχαιολογικό πάρκο.

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, λόγω των εκθεμάτων του από τις ανασκαφές που έγιναν σε Πάρο και Αντίπαρο. Αξίζει να το επισκεφτείτε! Είναι ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή και ώρες 8:00-15:00 και το εισιτήριο στοιχίζει 2 ευρώ. 
Η Παροικιά είναι γεμάτη Έλληνες και ξένους τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο. Είναι ένα πανέμορφο μέρος και κάθε ώρα της ημέρας έχει διαφορετική άποψη. Νωρίς το πρωί είναι πολύ ήσυχα και ιδανικά για έναν περίπατο με τη δροσιά. Αργά το απόγευμα είναι πιο ρομαντικά ενώ το βράδυ υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή. 
 
Μέσα στα σοκάκια θα βρείτε πολλά όμορφα σημεία και θα βγάλετε πολλές φωτογραφίες.
tips
* Από την Παροικιά αναχωρούν τα λεωφορεία προς όλα τα άλλα μέρη του νησιού. Βρείτε όλα τα δρομολόγια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου