Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Επίσκεψη στις πηγές Καλλιθέας Ρόδου

Οι Πηγές Καλλιθέας βρίσκονται στο Δήμο Καλλιθέας και απέχουν μόλις  9χλμ από την Πόλη της Ρόδου. Ο μοναδικός συνδυασμός φύσης, αρχιτεκτονικής και ιστορίας ταξιδεύει σ’ ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό σκηνικό. 
Η απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια του χώρου, με τα μοναδικά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας όπου κάποτε ανάβλυζαν τα ιαματικά νερά, το Αίθριο και κάθε γωνιά των Πηγών Καλλιθέας μας παραπέμπουν νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή.
http://www.booking.com/region/gr/rhodes.el.html?aid=370440
Στις Πηγές Καλλιθέας έχουν γυριστεί σκηνές από τις αξέχαστες ταινίες:ω"Απόδραση στη Αθήνα" - 1978, “ Αλέξης Ζορμπάς" - 1964 , "Τα κανόνια του Ναβαρόνε" - 1964, Το Δόλωμα" - 1964.
Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Το σκηνικό στήθηκε με κάθε λεπτομέρεια και οι εγκαταστάσεις υπήρξαν μεγαλεπήβολες, αξιόλογες και δαπανηρές. Με την προκυμαία – που φτιάχτηκε για προσέγγιση πλοιαρίων και τουριστικών σκαφών, διασώθηκε η φυσικότητα του τοπίου με τους βράχους και τις κούσπες (σπηλιές) ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις κτίστηκαν σε τρία επίπεδα.


Από την κεντρική είσοδο, που είναι πραγματικά μεγαλοπρεπή, ο επισκέπτης συνεχίζει προς μια πλατεία με στρογγυλό σιντριβάνι και στις σκάλες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Η δεύτερη είσοδος, που οδηγεί προς την κυρίως σκάλα, καλύπτεται δεξιά και αριστερά με κίονες που στήριζαν την πέργολα, γεμάτη από βοκαμβίλιες. 


Στη συνέχεια η σκάλα οδηγεί στο περιστύλιο, δεξιά και αριστερά σε κυκλικές εγκαταστάσεις – όπου βρίσκονταν τα εργαστήρια και τα γραφεία – και συνεχίζεται με σκάλες που οδηγούν πάλι από αριστερά και δεξιά στην κυρίως Ροτόντα με θόλο ύψους 14 μέτρων, περίτεχνα διακοσμημένου και κατασκευασμένου έτσι ώστε το φυσικό φως να περνάει από τα μπλε ρομβοειδή βιτρώ.
Από το περιστύλιο τρεις καμάρες οδηγούν στη Στοά του Αναψυκτηρίου των ιαμάτων νερών. Προς την προκυμαία οι κούσπες-σπηλιές διαμορφώθηκαν για να στεγάσουν το αναψυκτήριο και χώρους ανάπαυσης ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται η πίστα χορού και η θέση της ορχήστρας.
Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με θαλασσινά  μοτίβα και ο όρμος δεξιά σε όλα τα επίπεδα καλύφθηκε με μικρούς δρομίσκους – με δέντρα όλων των ειδών και πέργολες που οδηγούσαν στο θαυμάσιο κυκλικό κτίριο-κήπο.
Το καλοκαίρι, η μικρή πλαζ με τα κρυστάλλινα νερά γεμίζει κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του σε αυτό το όμορφο μέρος.
 
 
Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος για βόλτα την ημέρα αλλά και το βραδάκι που ο χώρος φωτίζεται πολύ ωραία.
H καφετέρια που λειτουργεί εκεί από το πρωί έως αργά το βράδυ προσφέρει έναν πολύ άνετο χώρο για να θαυμάσει ο επισκέπτης το φυσικό τοπίο αλλά και ένα από τα εντυπωσιακά γλυκά από το μενού! Η σοκολατόπιτα  μας έμεινε αξέχαστη!
Η είσοδος στοιχίζει 3 € για τους ενήλικες, 2 € για τους εφήβους και δωρεάν για παιδιά έως 12 χρονών. Από Μάιο μέχρι και τέλος Οκτωβρίου είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τους υπόλοιπους μήνες έως τις 5 το απόγευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου