Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ταξίδι στο Μπιλμπάο- Αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις, εκδρομές

Το Μπιλμπάο βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία, είναι η μεγαλύτερη πόλη της αυτόνομης περιοχής των Βάσκων και πρωτεύουσα της Vizcaya
http://www.booking.com/city/es/bilbao.el.html?aid=370440

 
  
Γύρω γύρω πράσινοι λόφοι και στο κέντρο η πόλη, μια πόλη ζωντανή αλλά παράλληλα ήρεμη. 
Ο ποταμός Nervion διασχίζει την πόλη και οι δύο όχθες ενώνονται σε πολλά σημεία με όμορφες γέφυρες.  
Η ομορφότερη γέφυρα είναι η Puente Zubi Zuri, που θυμίζει λίγο το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, αφού αρχιτέκτονας είναι ο Santiago Calatrava. 
  
Ο περίπατος κατά μήκος του ποταμού είναι πολύ άνετος, καθώς υπάρχουν φαρδιοί πεζόδρομοι. 

Φυσικά το κτίριο που ξεχωρίζει αριστερά στο ποτάμι είναι το μουσείο Guggenheim που πλέον έχει γίνει το σύμβολο της πόλης. Δείτε τη σχετική μας ανάρτηση εδώ
Εντυπωσιακός ο ανθισμένος πελώριος σκύλος που δεσπόζει δίπλα από το μουσείο. Δείτε περισσότερα εδώ.
Απέναντι από το μουσείο είναι το πανεπιστήμιο της πόλης - Deusto university.
Εντυπωσιακοί στέκονται κοντά στις όχθες οι ουρανοξύστες Isozaki. 
Το Δημαρχείο επίσης είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού, από την δεξιά μεριά όμως, ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1892. 
Η νυχτερινή του άποψη! 
Η κεντρική γέφυρα για πεζούς και αυτοκίνητα  είναι η γέφυρα Arenal, ξεκινά από την μοντέρνα πόλη και οδηγεί κατευθείαν στην συνοικία της παλιάς πόλης. 
Αμέσως μετά τη γέφυρα είναι το εντυπωσιακό θέατρο Arriaga, ένα από τα ωραιότερα θέατρα του κόσμου, τόσο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. 
Ακόμα δύο εντυπωσιακά κτίρια απέναντι από το θέατρο
Η παλιά πόλη - Casco Viejo-είναι ίσως το ομορφότερο κομμάτι του Μπιλμπάο με πλακόστρωτους δρόμους, σοκάκια, πλατείες, πανέμορφα παραδοσιακά κτίρια  του 18ου αιώνα, γοτθικές εκκλησίες και ξεχωριστά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια ή σημαίες των Βάσκων να κυματίζουν. 
 
  
Σχεδόν κάθε κτίριο στην παλιά πόλη αξίζει και μία φωτογραφία!
Ζωγραφισμένος τοίχος σε ένα από τα στενά της παλιάς πόλης
Μπουγάδες απλωμένες!
 
Μαγαζιά στην παλιά πόλη
Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται ο επιβλητικός γοτθικός καθεδρικός ναός Santiago στην ομώνυμη πλατεία. 
Από εκεί ξεκινούν οι "Επτά δρόμοι" , που μέχρι τον 16ο αιώνα αποτελούσαν όλη την πόλη του Μπιλμπάο. Μοιάζει με λαβύρινθο και σίγουρα θα χαθείτε αλλά αξίζει τον κόπο γιατί θα ανακαλύψετε μικρά αλλά μοντέρνα μπαράκια που σερβίρουν μπύρα, κρασί και pintxos- τα γνωστά δηλαδή τάπας, εστιατόρια και μαγαζιά. 
Η Plaza Nueve με τις αψίδες, είναι η ωραιότερη πλατεία της πόλης, σε νεοκλασικό στυλ, χτισμένη το 1821. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες αλλά οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες συγκριτικά με τα μαγαζιά της υπόλοιπης πόλης. 
Ακόμα και το βράδυ η πλατεία είναι όμορφη και έχει κόσμο. 
Στο νοτιότερο άκρο της παλιάς συνοικίας βρίσκεται η σκεπαστή αγορά Ribera. Χτίστηκε το 1929, έχει έκταση 10.000 τ.μ. και είναι η μεγαλύτερη κλειστή αγορά της Ευρώπης.  Εκεί θα βρείτε πάγκους με φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα και όλα τα παραδοσιακά προϊόντα, κυρίως τυριά και σαλάμια. 
Το κτίριο είναι πραγματικά εκπληκτικό! Η αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 8:00- 2:00 και 5:00- 7:00, ενώ το Σάββατο 8:00-2:30. 
Το μοντέρνο κομμάτι της πόλης ξεκινά από την περιοχή Abando, με τον ομώνυμο σταθμό μετρό. Από εκεί αρχίζει η κεντρική λεωφόρος με τα μαγαζιά, Gran Via. Τεράστια πεζοδρόμια, δέντρα και παγκάκια κάνουν το περπάτημα πολύ ευχάριστό. 
Στην αρχή της οδού βρίσκεται και το γνωστό πολυκατάστημα El Corte Ingles
Αξίζει σίγουρα και μια νυχτερινή βόλτα τόσο στην παλιά όσο και στη νέα πόλη. Πολλά κτίρια είναι εντυπωσιακά φωτισμένα. 
Προχωρώντας κατά μήκος της Gran Via συναντάμε πολλά εντυπωσιακά κτίρια που κάθε λίγο και λιγάκι θα σας προκαλούν για φωτογραφίες! 
Λίγα λεπτά περπάτημα και φτάνουμε στην Plaza Moyua, την πλατεία της νέας πόλης με τα πολύχρωμα λουλούδια και το συντριβάνι στο κέντρο. 
Από την μια μεριά βρίσκεται το ξενοδοχείο Carlton, στο οποίο έμενε ο Pierce Brosnan ως James Bond στην ταινία " The world is not enough".
Από την άλλη μεριά είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια όλης της πόλης, το παλάτι Chavarri, με φλαμανδικό στυλ που φιλοξενεί την αντιπροσωπία της ισπανικής βουλής στην περιοχή. Το εντυπωσιακό στοιχείο σχετικά με το κτίριο είναι ότι κανένα από τα πολλά παράθυρα της πρόσοψης δεν είναι ίσο με το άλλο!
Προχωρώντας ακόμα πιο κάτω φτάνετε στο κεντρικό πάρκο της πόλης, Dona Casilda
Ένας χώρος για χαλάρωση με πολύ πράσινο και λίμνη με πάπιες.
Απέναντι από το πάρκο είναι το εμπορικό κέντρο Zubiarte, χωρίς να είναι κάτι εντυπωσιακό έχει αρκετά μαγαζιά και σινεμά. 
 
Για τους λάτρεις των μουσείων, η πόλη έχει αρκετά! Εκτός από το Guggenheim που πρέπει να δείτε, ξεχωρίζουν το μουσείο καλών τεχνών και το Ναυτικό μουσείο. 

Η πόλη από ψηλά
Για μοναδική θέα πρέπει να ανεβείτε με το τελεφερίκ στον λόφο Artχanda. To τελεφερίκ ανεβαίνει 227 μέτρα μέσα σε 3 λεπτά και κοστίζει περίπου 1 ευρώ η διαδρομή. 

Θάλασσα
Η καλύτερη παραλία για μπάνιο είναι στην περιοχή Plentzia, 27 χλμ από την πόλη, μια όμορφη περιοχή ακόμα και για βόλτα, γραφική, με πολύ πράσινο, εστιατόρια, καφέ και μεγάλη αμμώδη παραλία. 
Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής επειδή είναι καθαρή και ήρεμη. Έχει όλες τις ανέσεις, όπως ντουζ και αποδυτήρια. Για αυτό το λόγο μαζεύει και πολύ κόσμο! 
Μπορείτε να πάτε πολύ εύκολα με το μετρό, περίπου 45 λεπτά από το κέντρο του Μπιλμπάο. 

Μετακίνηση
Εντυπωσιακοί και φουτουριστικοί είναι οι είσοδοι των σταθμών του μετρό, που ονομάζονται "fosteritos" που θυμίζουν κάτι από...διαστημόπλοιο! 
Ο σταθμός Plaza Moyua
Γενικά η πόλη έχει άρτιο σύστημα μαζικών μεταφορών με μετρό, λεωφορεία και τραμ, τα οποία είναι πεντακάθαρα και έρχονται στην ώρα τους!
 
Φαγητό
Τα εστιατόρια κάθε μεσημέρι ασφυκτικά γεμάτα και ο λόγος είναι απλός: καλό φαγητό σε πολύ καλή τιμή! Κάθε μεσημέρι από 1 έως τις 4 τα εστιατόρια έχουν το "Menu el dia", δηλαδή το "φαγητό της ημέρας". Υπάρχει ένα μενού από το οποίο ο πελάτης επιλέγει ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο, επιδόρπιο, καφέ και 1 ποτήρι κρασί ή αναψυκτικό. Και όλα αυτά σε τιμή από 9 - 14 ευρώ το άτομο! Οι επιλογές είναι ανάμεσα σε 6-7 πιάτα σε κάθε κατηγορία, όλα πολύ νόστιμα, φρέσκα και όμορφα σερβιρισμένα.
 
Εμείς ξεχωρίσαμε το εστιατόριο " El Txoko de la Mary" στην παλιά πόλη γιατί είναι όμορφος χώρος και με πολύ νόστιμο και καλό φαγητό. Οι μερίδες των κυρίως πιάτων κάπως μικρές αλλά πεντανόστιμες! 
 
Από παραδοσιακές γεύσεις σίγουρα να δοκιμάσετε patatas bravas, μπακαλιάρο και παέγια. Για ένα ελαφρύ σνακ μπορείτε να πάτε σε ένα από τα αμέτρητα pintxos bar, όπου θα επιλέξετε μόνοι σας τα τάπας που θέλετε από έναν πάγκο γεμάτα πολλά και διαφορετικά, συνοδεία αναψυκτικού, κρασιού ή μπύρας. 

Διαμονή
Τα ξενοδοχεία έχουν φυσιολογικές τιμές, με μεγάλη επιλογή για να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Δείτε εδώ όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. 
Εμείς μείναμε στο Abando Hotel, ένα ξενοδοχείο 4* γύρω στα 70-75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό μπουφέ. Τα δωμάτια απλά, πολύ καθαρά, χωρίς ιδιαίτερη θέα αλλά με μοναδικό πλεονέκτημα το κεντρικό σημείο του ξενοδοχείου. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σταθμό Abando και στην οδό Gran Via αλλά και μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την παλιά πόλη και το ποτάμι. 
Ασφάλεια
Η πόλη είναι ασφαλής, ένα σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα, συχνή περιπολία της αστυνομίας σε κάθε περιοχή και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη. Το μόνο που ίσως συναντήσετε είναι κάποιους λίγο ή πολύ μεθυσμένους, κατά τις 11 το βράδυ που κλείνουν τα pintxos bar. Αλλά και αυτοί δεν θα σας ενοχλήσουν!! Ωστόσο τις βραδινές ώρες αποφύγετε την κακόφημη περιοχή San Fransisco.
Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο είναι ευγενικοί αν και σπάνια μιλούν αγγλικά. Ωστόσο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον τουρίστα. 
Το Μπιλμπάο δεν έχει ιδιαίτερο τουρισμό και αυτό το κάνει ακόμα πιο όμορφο. Εμείς πήγαμε τέλη Ιουλίου και συναντήσαμε λίγους τουρίστες, κυρίως Γάλλους επειδή η Γαλλία είναι πολύ κοντά, Άγγλους και Πορτογάλους. 
  
Πλατεία Venezuela
Μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα ολόκληρης της πόλης, δεν υπήρχε ούτε σκουπιδάκι πεταμένο, ενώ οι δρόμοι ήταν καθαροί και κάθε πλατεία, ακόμα και η πιο μικρή πολύ προσεγμένη. 
Το Μπιλμπάο φαίνεται πως είναι μια πόλη σε ανάπτυξη, παρά τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας. Γίνονται ανακαινίσεις κτιρίων, νέες οικοδομές, επέκταση του μετρό και γενικά η ζωή στην πόλη δεν μοιάζει με εποχή μνημονίου!! 
 
 

tips
* Τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν από τις 4:00-7:00 το απόγευμα, δηλαδή μόλις τελειώνει το "μενού της ημέρας" και ανοίγουν ξανά μετά τις 7. 
* Το καλοκαίρι υπάρχουν απευθείας πτήσεις με την Vueling, ενώ τον υπόλοιπο καιρό θα πρέπει να πάτε μέσω Μαδρίτης. Για εισιτήρια δείτε εδώ.
* Η Bilbao card δεν δίνει ουσιαστικά πολλά προνόμια και τουλάχιστον εμείς κρίναμε πως δεν αξίζει να την αγοράσουμε, αφού σχεδόν παντού πήγαμε περπατώντας. 
* 1 ώρα μόνο με το λεωφορείο είναι και η πόλη San Sebastian, ένα πανέμορφο  παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο που αξίζει να επισκεφτείτε ή ακόμα και να μείνετε. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες!
* Καθημερινά γίνονται κρουαζιέρες στο ποτάμι, με διάρκεια 1 ή 2 ώρες. Προτιμήστε τη δίωρη που φτάνει μέχρι το λιμάνι, το Portugalete και την γέφυρα Bizkaya - μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
* To νερό της βρύσης, ακόμα και των δημόσιων βρυσών, πίνεται. 
*H οδήγηση μέσα στην πόλη είναι δύσκολη και οι περισσότεροι χάνονται χωρίς GPS! 
* H μεγάλη γιορτή της πόλης γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά τον δεκαπενταύγουστο. Λέγεται Aste Nagusia/ Semana grande και διαρκεί 9 μέρες, έχει πολλές εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα κάθε βράδυ, πολύ βαβούρα και πολύ κόσμο! 
* Επίσκεψη στο μουσείο Guggenheim
Ο ανθισμένος σκύλος του Μπιλμπάο (Bilbao puppy)
* Η παλιά πόλη
* Με την Bilbao card, έχετε εκπτώσεις και δωρεάν εισόδους σε πολλά μέρη. Δείτε αναλυτικά εδώ
* Εκδρομές σε κοντινά μέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου