Σελίδες

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το πιο εξωγήινο τοπίο στη γη

Το πιο εξωγήινο τοπίο στη γη βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό. Η Σοκότρα είναι ένα μικρό σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών και ανήκει στη Δημοκρατία της Υεμένης. Το μεγαλύτερο νησί, ονομαζόμενο Σοκότρα, αποτελεί περίπου το 95% του συνολικού εδάφους του αρχιπελάγους της Σοκότρα. Βρίσκεται 240 χιλιόμετρα  ανατολικά του Κέρατος της Αφρικής και 380 χιλιόμετρα  νότια της Αραβικής Χερσονήσου. Το νησί είναι αρκετά απομονωμένο και, λόγω της διαδικασίας της ειδογένεσης, το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Η Σοκότρα στα ιστορικά χρόνια εμφανίζεται με την ονομασία Διοσκουρίδα στο ελληνικό ναυτικό βοήθημα Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η σύγχρονη ονομασία Σοκότρα δεν συνδέεται με την ελληνική, αλλά αποδίδεται στη σανσκριτική έκφραση ντβίπα σουκχαντχάρα που σημαίνει νησί της ευδαιμονίας.
    
Ο μεγάλος χρονικά γεωλογικός αποκλεισμός του αρχιπελάγους της Σοκότρα καθώς και το ζεστό κλίμα του νησιού, έχουν συμβάλει στη ανάπτυξή εντυπωσιακής ενδημικής χλωρίδας στο νησί. Σύμφωνα με έρευνες περισσότερο από το ένα τρίτο των 800 περίπου φυτών που υπάρχουν στο νησί δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το αρχιπέλαγος αποτελεί περιοχή ύψιστης περιβαλλοντολογικής σημασίας και πιθανό κέντρο οικοτουρισμού.


  

 

 

Ο βυθός του νησιού περιλαμβάνει πολλά θαλάσσια είδη, πολύχρωμα ψάρια και εντυπωσιακά κοράλια.
 



 Στο νησί υπάρχει ένα σπήλαιο με σταλακτίκτες και σταλαγμίτες.
  

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα είναι το δέντρο "αίμα του δράκου" (Dracaena cinnabari), το οποίο έχει ένα περίεργο σχήμα ομπρέλας. Ο κόκκινος χυμός του αποκαλούταν το "αίμα του δράκου" από αρχαίους κατοίκους του νησιού, και χρησίμευε ως φάρμακο για όλες τι ασθένειες ή χρωστική ουσία. Από μακριά μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο, αλλά από κάτω μοιάζει με τεράστιο μανιτάρι.


Η ομάδα νησιών διαθέτει επίσης πλούσια ορνιθοπανίδα, που περιλαμβάνει μερικά μοναδικά είδη ενδημικών πουλιών, πολλά εκ των οποίων είναι υπό εξαφάνιση.  
Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα απομονωμένα οικοσυστήματα όπως η Σοκότρα, οι νυχτερίδες είναι το μόνο ιθαγενές θηλαστικό στο νησί. Αντίθετα, στους κοραλλιογενείς υφάλους της Σοκότρα ζει πλήθος θαλάσσιων ενδημικών ειδών. Υπάρχουν ανησυχίες πως μερικά νέα είδη που εισάγονται στο οικοσύστημα της Σοκότρα, όπως οι κατσίκες ίσως αποτελέσουν απειλή για τη χλωρίδα της Σοκότρα στο μέλλον.

 
Στο νησί ζουν περίπου 43.000 κάτοικοι, κυρίως άραβες.

Σύνταξη κειμένου από Travel Tips με στοιχεία από wikipedia.
Φωτογραφίες: http://www.summerlandsocotra.com/

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Πολύ ωραίες πληροφορίες. Το φυτό με τον παράξενο κορμό είναι ενδημικό της Αραβικής χερσονήσου και ονομάζεται Al Andak και φύεται σε άνυδρα εδάφη. Έχω ένα και στον κόπο μου (δε ζω στην Ελλάδα) που λόγω του ότι ποτίζεται βγάζει πολλά φύλλα και λίγα λουλούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταζόμαστε ότι θα είναι υπέροχος κήπος ! Είναι εντυπωσιακό πάντως πως ο μικρός μας πλανήτης από περιοχή σε περιοχή έχει διαφορετική και ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα,σε ξηρά καιθάλασσα.Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς πάς σε αυτό το νησί? Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Σοκότρα ανήκει στην Υεμένη. Επομένως πετάς ως την Σαναά που είναι η πρωτεύουσα και από εκεί πτήση για Σοκότρα. Επίσης υπάρχει πτήση από Ντουμπάι (αεροδρόμιο Sharjah). Μέσω Ντουμπάι είναι προτιμότερο και πολύ πιο ασφαλές. Η πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες. Μπορείς να δεις περισσότερα εδώ http://wikitravel.org/en/Socotra

      Διαγραφή