Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ο Τοίχος του John Lennon

Κι όμως υπάρχει τοίχος με το όνομα αυτό! Βρίσκεται στην Πράγα και η ιστορία του ξεκινά από το 1980, όταν μετά το θάνατο του ο John Lennon έγινε το σύμβολο για όλους τους Τσέχους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, αφού αυτοί έγραφαν τους στίχους του καλλιτέχνη καθώς και άλλα πολιτικά συνθήματα πάνω σ’ αυτόν τον τοίχο που έχει αποκτήσει πια παγκόσμια φήμη. 
Μια εικόνα του τραγουδιστή των Beatles σχηματίστηκε πάνω στον τοίχο σε μια απομονωμένη πλατεία απέναντι από την γαλλική πρεσβεία, μαζί με πολιτικά γκράφιτι και στίχους τραγουδιών. 
Ο τοίχος το 1981 -κάπως έτσι έγινε η αρχή!


Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για σβήσιμο και ασβέστωμα από την αστυνομία, ο τοίχος δεν έμεινε ποτέ για καιρό κενός.  Χαρακτηριστικά να πούμε ότι εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής ποπ μουσικής είχε απαγορευτεί ως καπιταλιστική προπαγάνδα και αρκετοί Τσέχοι μουσικοί είχαν φυλακιστεί επειδή έπαιζαν ποπ μουσική!!





Από το διάσημο σύνθημα “δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη” ως και τα  προσωπικά συναισθήματα από άτομα που έζησαν εκείνη την περίοδο, ο τοίχος αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για το πως ήταν τότε τα πράγματα.
Ο τοίχος ασπρίστηκε από την κυβέρνηση το 1998 και πολλοί φοβήθηκαν ότι θα έχανε το νόημά του και την πολιτική απήχηση του, αλλά αυτό δεν συνέβη. Οι άνθρωποι απλά συνέχισαν να κάνουν γκράφιτι στον τοίχο, τώρα έχει ξαναγίνει έτσι όπως ήταν παλιά και εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του παρελθόντος.
Ο τοίχος συνεχώς ανανεώνεται με νέα σχέδια και συμβολίζει τις ιδέες της αγάπης και της ειρήνης. Ανήκει στους  Knights of Malta, που επιτρέπουν το γκράφιτι στον τοίχο. Για να τον επισκεφτείτε θα πάτε στην οδό  Velkopřevorské náměstí , Malá Strana. 






1 σχόλιο:

  1. Και στην Δύση την εποχή του ψυχρού πολέμου σε πολλές χώρες είχαν απαγορευτεί κομμουνιστικά βιβλία, η κομμουνιστική κουλτούρα, είχαν φυλακιστεί κομμουνιστές ,είχαν χούντες που τις είχαν επιβάλλει οι Αμερικάνοι.Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.Και σήμερα στην Τσεχία κυνηγάνε και διώκουν τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος.Αυτά και μην ξεχνάμε επίσης τον βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ εκείνη την εποχή κατά του κομμουνισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή