Σελίδες

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το χρυσό σοκάκι της Πράγας

Ο δρόμος των αλχημιστών ή αλλιώς το χρυσό σοκάκι της Πράγας, βρίσκεται πλάι στο κάστρο της πόλης. Πλαισιωμένο από τα θεαματικά και επιβλητικά κτίρια του Λευκού Πύργου και του Πύργου Ντάλιμπορ, το Χρυσό Σοκάκι είναι διακριτικά χωμένο στα τείχη του κάστρου. Αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. 
Με ιστορία του χρονολογείται από τον 16ο και 17ο αιώνα όταν αποτελούσε την έδρα των αλχημιστών και των ατόμων που αποτελούσαν τον αυτοκρατορικό περίγυρο, το Χρυσό Σοκάκι είναι σήμερα ένα γραφικό, μικρό δρομάκι με εντυπωσιακά αξιοθέατα.

 
 Στη μια πλευρά του υπάρχουν υπέροχα σπίτια χτισμένα μέσα στις καμάρες των τειχών του Κάστρου, που κατασκευάστηκαν από τον Ροδόλφο Β' για τους 24 φρουρούς του Κάστρου. 100 χρόνια αργότερα μετακόμισαν εδώ οι χρυσοχόοι.





Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν μια εξαθλιωμένη συνοικία του υπόκοσμου. Τα περισσότερα σπίτια μετατράπηκαν σε καταστήματα που πωλούσαν βιβλία, κρύσταλλα Βοημίας και αναμνηστικά για τουρίστες. 
Ο Αυτοκράτορας Ρούντολφ ήταν ένθερμος οπαδός του αλχημισμού και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συχνά ζητούσε τις υπηρεσίες ορισμένων επιφανών ονομάτων του αλχημισμού, όπως των Άγγλων Τζον Ντι και Έντουαρντ Κέλλι. Παρά το γεγονός ότι ο Ρούντολφ ήταν αυτοκράτορας, ήταν ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα και είχε προδιάθεση για κρίσεις παράνοιας και άλλων ψυχικών διαταραχών. Το γεγονός αυτό ίσως εξηγεί και την εμμονή του με την αρχαία μυστικιστική τέχνη του αλχημισμού. 
Στην πραγματικότητα, η αλχημεία ήταν η προσπάθεια να εφαρμοστούν στην μαγεία οι επιστημονικές αρχές, με κύριο στόχο να μετατραπούν τα απλά μέταλλα σε χρυσό, αλλά και να ανακαλυφθούν τα μυστικά της αιώνιας ζωής.
Παρά τη σχέση του με την αλχημεία, το όνομα «Χρυσό Σοκάκι» στην πραγματικότητα προέρχεται από τους χρυσοχόους που ζούσαν στην περιοχή και όχι από τους ίδιους τους αλχημιστές. Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ομορφιάς του δρόμου οφείλεται στα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, η οποία δήλωσε ότι όλα τα οικήματα που ήταν σε κακή κατάσταση θα έπρεπε να αντικατασταθούν από κτίρια που θα κατασκευάζονταν με καλύτερα υλικά.
 
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ο δρόμος αποτέλεσε εστία καλλιτεχνών και άλλων δημιουργικών ανθρώπων του πνεύματος, με τον Φραντς Κάφκα να είναι ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους, όπως και ο ποιητής Γιάροσλαβ Σέιφερτ. Βασικά, το Χρυσό Σοκάκι είναι μια περιοχή η οποία μέσα από τις δεκαετίες έχει αναβαθμιστεί από μια φτωχογειτονιά σε έναν εκπληκτικό δρόμο, ο οποίος σήμερα αποτελεί κυρίως τοποθεσία τουριστικής προσέλκυσης. 
Ο Κάφκα έζησε στο σπίτι νούμερο 22 μαζί με την αδερφή του. Σήμερα το σπίτι αυτό είναι βιβλιοπωλείο αφιερωμένο στο έργο του Κάφκα. 
Για ένα χρόνο o δρόμος ήταν κλειστός για τους επισκέπτες, καθώς έγιναν σοβαρές επιδιορθώσεις στα κτίρια, αλλά πλέον είναι ανοιχτός για εξερεύνηση! Αν επισκεφτείτε λοιπόν την Πράγα, μην παραλείψετε να περάσετε από αυτό το γραφικό στενό δρομάκι που μεταφέρει τους επισκέπτες στην παλιά εποχή. 

tips
*H Πράγα έχει πολλές όμορφες και ιδιαίτερες γωνιές που μόνοι σας θα ανακαλύψετε!
Είναι μια πανέμορφη πόλη και αρκετά οικονομική. Δείτε τιμές ξενοδοχείων εδώ 
* Καθημερινά υπάρχουν πτήσεις προς Πράγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου