Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Αεροπορικό ταξίδι με το αγαπημένο σας κατοικίδιο

Όσοι πιστοί φιλόζωοι προσέλθετε για να λάβετε ταξιδιωτικά tips σχετικά με τη μεταφορά κατοικίδιων!
Το πρώτο στάδιο οργάνωσης φίλε ταξιδιώτη συνίσταται στα γνωστά και καθιερωμένα: Αναζητάς δρομολόγια και προσφορές για τον προορισμό που έχεις βάλει στο μάτι. Αφού εξασφαλίσεις τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, επικοινωνείς με το τμήμα εξυπηρέτησης επιβατών της αεροπορικής εταιρείας ή με τον ταξιδιωτικό σου πράκτορα για τα διαδικαστικά. Σε θέλω με γρήγορα αντανακλαστικά, γιατί στην καμπίνα του αεροσκάφους δεν επιτρέπεται παρά περιορισμένος αριθμός σκύλων/γάτων.
Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τη δική της πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που βγάζεις αεροπορικό εισιτήριο για ταξίδι με το κατοικίδιο σου, αναζητάς πληροφορίες και διευκρινίσεις. Επίσης η κάθε χώρα διέπεται από συγκεκριμένους κανονισμούς π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία η αεροπορική μετακίνηση του αγαπημένου σου «φλοξ» καθίσταται ολίγον ως πολύ απαγορευτική καθώς, παίζει το ενδεχόμενο, ο σκύλος σου να τη βγάλει αιωνίως στην καραντίνα, μέχρι να λάβει άδεια από τις αρχές.

Περίπτωση 1: Ο «μπούμπης» θα ταξιδέψει στην καμπίνα ωσάν κύριος και θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της πτήσης εντός κυτίου, οι διαστάσεις του οποίου εξαρτώνται από το βάρος του και τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας. Το συνολικό βάρος κλουβιού & σκύλου/γάτας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά.


Περίπτωση 2: Εφ’ όσον το κατοικίδιο είναι πάνω από 8 κιλά, το ταξίδι είναι μονόδρομος και οδηγεί στο cargo, δηλαδή αγκαλιά με τις βαλίτσες, σε ειδικό κλουβί που το αγοράζεις εσύ. Στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών γίνονται δεκτά κατοικίδια με μέγιστο βάρος 32 κιλά (μαζί με το κλουβί). Απαραίτητη και αυτονόητη προϋπόθεση, η πτήση να γίνεται με αεροσκάφος τύπου Airbus ή Boeing. Προσοχή! Οι maximum διαστάσεις και βάρη ενδέχεται να ποικίλλουν αναλόγως με την αεροπορική εταιρεία.

Olympic Air: Εδώ παίζουν πιο μικρά αεροσκάφη, άρα μιλάμε για ταξίδι σε καμπίνα και μόνο. Η αεροπορική εταιρεία επιβάλλει σκύλο κεκλεισμένο στο κλουβί με φίμωτρο και λουρί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ‘χεις το νου σου για τυχόν διαρροές (ουπς!) Η Olympic πετάει εσένα και το κατοικίδιο σου ψηλά μόνο εφ’ όσον έχεις ειδοποιήσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση.
Η έξτρα χρέωση για μεταφορά κατοικίδιου εντός Ελλάδας σε Olympic Air & Aegean Airlines είναι 4 ευρώ για την καμπίνα, ή 4€ συν 2 ευρώ ανά επιπλέον κιλό για τον αποθηκευτικό χώρο. Η χρέωση για μεταφορά σε πτήση εξωτερικού προκύπτει από τη συνάρτηση βάρους (κατοικίδιου) με ναύλο. Για τους εκπαιδευμένους σκύλους-συνοδούς επιβατών με προβλήματα όρασης ή ακοής δεν παίζει χρέωση, θα πρέπει να υπάρξει όμως εκ των προτέρων ειδοποίηση.

Κάθε σκύλος που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να πετάξει τώρα, οφείλει να παρουσιάσει στο check-in βιβλιάριο υγείας, να έχει κάνει όλα τα απαιτούμενα εμβόλια και εφ’ όσον ταξιδεύει στο εξωτερικό, να φέρει ηλεκτρονικό μικροτσίπ-ταυτότητα και διαβατήριο. Υπάρχουν ράτσες ενστικτωδώς επιθετικές ή με εκ γενετής αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίες δε γίνονται σε καμία περίπτωση δεκτές στην πτήση.

Όταν πετάς με τον «πιστό σου φίλο» σταθμίζεις περισσότερους παράγοντες από το φθηνό αεροπορικό εισιτήριο για την επιλογή αερομεταφορέα. Έτσι λοιπόν, έγκριτοι επαγγελματίες και ορκισμένοι φιλόζωοι συστήνουν ανεπιφύλακτα για ταξίδια στην Ευρώπη τις KLM, Lufthansa, British Airways & Continental ως πιο φιλικές και ασφαλείς για τη μεταφορά κατοικίδιων.

Είναι σημαντικό ο σκύλος σου να είναι έγκλειστος μεν, ήρεμος δε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Θυμήσου ότι, δε θα μπορείς ν’ ανοίξεις το κουτί για να τον γεμίζεις με χαλαρωτικά χάδια εν ώρα πτήσης, ούτε και να τον επιβιβάσεις σε ημιαναίσθητη κατάσταση λόγω ηρεμιστικών, άρα λάβε μερικά χρήσιμα tips για να είναι στο ταξίδι όσο πιο ήσυχος γίνεται!

Tip 1 πριν την πτήση: Πήγαινε μια μεγάλη βόλτα μαζί του. Αυτό θα τον «κουράσει» αρκετά ώστε να είναι πιο ήρεμος την κρίσιμη στιγμή.
Tip 2 πριν την πτήση: Δοκίμασε μερικές φορές να τον πας βόλτα με το αυτοκίνητο κρατώντας τον μέσα στο κλουβί, τοποθετημένο στο κάτω μέρος του καθίσματος. Έτσι, θα συνηθίσει κάπως στην ιδέα του αναγκαστικού εγκλεισμού και δε θα αναστατώσει πλήρωμα & επιβάτες. Επίσης θα εξοικειωθεί με τις δονήσεις που παράγονται στην καμπίνα κατά την απογείωση & προσγείωση.
Tip 3 πριν την πτήση: Την ώρα που τον ταΐζεις, βάλε στο χέρι σου λίγη λεβάντα και άφησε τον να τη μυρίσει. Με λίγη τύχη η λεβάντα θα δράσει χαλαρωτικά και με ακόμη περισσότερη…υπνωτιστικά.
Tip 4 κατά τη διάρκεια της πτήσης: Πάρε μαζί σου κανά παιχνίδι και τροφές πλούσιες σε υγρά (π.χ. καρότα) προκειμένου, αφ’ ενός να τον απασχολήσεις, αφ’ ετέρου να τον ενυδατώσεις. Πίστεψε με, θα το χρειαστεί!
Ήξερες ότι…
Υπάρχει επίσημος οργανισμός που σχετίζεται με όλα τα διαδικαστικά για μεταφορές κατοικίδιων; Λέγεται IPATA (International Pet & Animal Transport Association) και παρέχει ό,τι πληροφορία μπορεί να χρειαστείς! Επίσης στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μεταφορά κατοικίδιων! Μία απ’ αυτές είναι η αμερικάνικη Pet Airways και φροντίζει οι τετράποδοι φίλοι μας να ταξιδεύουν με άνεση και χάρη απ’ άκρη σ’ άκρη της αμερικάνικης ηπείρου!

Πηγή: blog.petas.gr 

2 σχόλια:

  1. Και τα ζωάκια μας έχουν δικαιώματα ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι, πολύ χρήσιμο άρθρο..... Πάντως η μετακίνηση πλέον κατοικίδιων με αεροπλάνο είναι και πιο συχνό φαινόμενο και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή