Σελίδες

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Καλοκαιρινές διακοπές στην Κύθνο

Η Κύθνος είναι το πρώτο νησί που συναντάει κανείς στη διαδρομή των δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο σε απόσταση 52 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά και λιγότερο από 2 ώρες από το Λαύριο. 
Σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια η Κύθνος διατηρεί ανέπαφη την άγρια ομορφιά της, παραμένει αυθεντική, φιλόξενη και γοητευτική μέσα στην απλότητά της. Διατηρεί ακόμη τα ήθη και τα έθιμα της και οι Κυθνιώτες έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τους επισκέπτες του νησιού.
Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πλακόστρωτα δρομάκια,  κατάλευκα σπίτια, ασβεστωμένες πλατείες,  πολυάριθμες εκκλησίες,  ανεμόμυλοι, αμέτρητες παραλίες – προσβάσιμες οι περισσότερες – καταγάλανα νερά και  απόλυτη ηρεμία… Αυτή είναι η Κύθνος. 
Τα χωριά του νησιού
Η Xώρα ή Μεσαριά, πρωτεύουσα του νησιού, μαγεύει τον επισκέπτη με το ξεχωριστό χρώμα της. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και από τότε κατοικείται συνεχώς. 
Ξεκινώντας από τη Χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε τα Λουτρά (επίνειο της Χώρας) και βεβαίως όλες τις κοντινές παραλίες, όπως τα Ποτάμια, Αγιος Σώστης, Σχινάρι, Αγιος Στέφανος και άλλες. 
 
Το γραφικό λιμάνι της Kύθνου, ο Μέριχας, βρίσκεται 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Xώρας, σ’ ένα φυσικό όρμο με ωραία αμμουδιά. Aπό εκεί ξεκινούν οι δύο βασικοί άξονες του νησιού: ο ένας προς τη Xώρα που συνεχίζει για τα Λουτρά και την Aγία Eιρήνη και ο άλλος προς τη Δρυοπίδα, που συνεχίζει προς την Παναγία Kανάλα και τον Άγιο Δημήτριο.

Η Δρυοπίδα, που απέχει 7 χλμ  από τη Xώρα,  με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες που γοητεύουν τον επισκέπτη, οφείλει την ονομασία της στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Tο Xωριό ή Σύλλακκα, κατά τους ντόπιους, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα, έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη.
Στη Δρυοπίδα μπορείτε να δείτε το Bυζαντινό Μουσείο με ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς 18ου και 19ου αι., χάλκινα και επίχρυσα εκκλησιαστικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, επιτάφιο 18ου αι. με απεικονίσεις της ζωής του Xριστού και ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, παλαιά έπιπλα, κεντήματα, υφαντά και άλλα, το Μνημείο πεσόντων, το Σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, την Εκκλησία του Ταξιάρχη, την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα, εξαίρετης αρχιτεκτονικής, άλλοτε καθολικό μονής και την Εκλησία του Αγίου Νεκτάριου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Παναγιά Κανάλα βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. νοτιοανατολικά της Χώρας. Είναι κτισμένος γύρω από το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. Η περιοχή πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, που είναι η προστάτιδα του νησιού. Aπάνεμο και ήσυχο λιμανάκι με χρυσαφένιες ακτές, γραφικούς όρμους, πολύ πράσινο και υπέροχη θέα στο Aιγαίο, έγινε αγαπητό από τους παραθεριστές και γέμισε εξοχικές κατοικίες.
Στην περιοχή λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες όπου θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα. 

Παραλία Κολώνα
Ίσως η ωραιότερη παραλία των Κυκλάδων κι αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, προσφέροντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.
Η παραλία συχνά συγκαταλέγεται στις ωραιότερες παραλίες όλου του κόσμου! 
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5 χλμ. από τη Χώρα. Παρ’ όλη τη σημαντική τουριστική υποδομή της, η περιοχή διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα. Ο γραφικός οικισμός είναι κτισμένος γύρω από τους όρμους των Λουτρών, της Αγίας Ειρήνης, του Σχιναρίου και του Μαρουλά. Θα κολυμπήσετε στις ομώνυμες παραλίες. 
Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια. Οι ιαματικές πηγές της Κύθνου είναι οι μοναδικές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. 
 Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε τα ερειπωμένα σπίτια και τις εκκλησίες της περιόδου εκείνης καθώς και να θαυμάσετε την υπέροχη φύση. Η ομορφιά της άγριας φύσης θα σας μαγέψει. 
 
Τα Φλαμπούρια αποτελούν έναν παραθεριστικό οικισμό 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας. Διαθέτουν μια αμμουδερή παραλία και δύο εκκλησίες. 

tips
* Δοκιμάστε το σφουγγάτο,  ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ, παραδοσιακός μεζές του νησιού.
 

Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση.
* Ο βυθός της Κύθνου προσφέρεται για καταδύσεις. Στα Λουτρά υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο καταδυτικό κέντρο. 
* Η πρόσβαση στην Κύθνο μπορεί να γίνει από τον Πειραιά με διάρκεια ταξιδιού περίπου 3 ώρες και από το λιμάνι του Λαυρίου με διάρκεια ταξιδιού περίπου 2 ώρες. 
Καθημερινά δρομολόγια πλοίων συνδέουν την Κύθνο με τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Μήλο και την Κίμωλο, ενώ δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει πλοίο για τη Σαντορίνη, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο. Τέλος, τρεις φορές την εβδομάδα υπάρχει δρομολόγιο για την Κέα. 
* Τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού 

2 σχόλια:

  1. Η Δρυοπίδα, η Χώρα Κύθνου και ο Μέριχας είναι οι 3 μεγάλοι οικισμοί στην Κύθνο που όμως διατηρούν το βαρύ άρωμα των γνήσιων Κυκλάδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πόσο ωραία στην Κύθνο! Έχω κάμποσα χρόνια να πάω αλλά το συστήνω ανεπιφύλακτα. ειδικά αν κάποιος θέλει ήσυχες διακοπές, χωρίς πολύ φασαρία και κόσμο! αλλά καλό είναι να κλείσει κάποιος νωρίς εισιτήρια https://www.zaplous.gr/GR/services/destinations/destination-display/kuthnos γιατί προς τον Αύγουστο είναι πιο περιορισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή