Σελίδες

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Μεστά: Το μεσαιωνικό χωριό της Χίου

Τα Μεστά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο της Χίου, το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά και το πιο καλοδιατηρημένο. 
Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι μοναδική στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και το πενταγωνικό του σχήμα. 

 Μεστούτσικο σπίτι, όπως αποκαλούνται τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού.  
Ένα από τα πολλά αδιέξοδα των δρόμων! 
 Το μεγαλύτερο μήκος των μικρών δρόμων είναι σκεπαστό με καμάρες που από πάνω είναι κάποιο δωμάτιο σπιτιού.
 Από τις σκεπαστές καμάρες ξεπροβάλλουν τα σπίτια. 
 Η εσωτερική αυλή των σπιτιών- ουσιαστικά είναι ο δρόμος!

Μια μεγάλη πινακίδα με το χάρτη καλωσορίζει τους επισκέπτες που πρέπει να αφήσουν κάθε όχημα εκεί και να μπουν στο χωριό με τα πόδια, καθώς τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται αλλά βασικά δεν υπάρχουν και δρόμοι! 
 
Στην είσοδο, εκεί που είναι και η στάση των λεωφορείων θα δείτε μια ξύλινη πινακίδα με την ιστορία του μεσαιωνικού χωριού. 
Ο κεντρικός δρόμος του χωριού
 
Όλο το χωριό έχει πενταγωνικό σχήμα, για να εμποδίζουν τους πειρατές από το να φτάνουν εύκολα στο κέντρο του που ήταν και τα πιο σημαντικά κτίρια. 
Τα σπίτια είναι κτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας μόνο δύο πύλες εισόδου στο εσωτερικό του χωριού.
 Από την έξω πλευρά δεν έχουν παράθυρα και έτσι λειτουργούσαν σαν τείχος! 
Παντού κυριαρχεί η πέτρα και τα μικρά μπαλκονάκια, πάντα από την εσωτερική πλευρά του σπιτιού. 
 
Επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους θόλους. Στις γωνίες του χωριού σώζονται μέχρι και σήμερα οι κυκλικοί πύργοι που λειτουργούσαν ως σημεία άμυνας από τις επιδρομές.
Καμάρα και από πάνω δωμάτιο με παράθυρο.
Η είσοδος του κάστρου ονομάζεται από τους ντόπιους "πόρτα του Καπετάνιου", δηλαδή του διοικητή. 
 
Φτιαγμένο με μονόλιθους με μια σιδερένια πόρτα που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, η οποία άνοιγε κάθε πρωί και έκλεινε κάθε βράδυ ώστε η πρόσβαση στο χωριό να είναι περιορισμένη. Στο εσωτερικό της πύλης διακρίνεται το μικρό παραθυράκι απ’ όπου η φρουρά παρακολουθούσε την είσοδο και την έξοδο των κατοίκων.
 
Μέσα στο χωριό υπήρχαν δεκαεννέα εκκλησίες από τις οποίες οι περισσότερες σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, πράγμα που δείχνει την ακμή της περιοχής κατά τον μεσαίωνα. 
Το παλαιότερο μνημείο είναι η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μια Βασιλική της Βυζαντινής περιόδου με το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833.  
Εντυπωσιακή είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών με τα ιδιαίτερα ψηφιδωτά στην αυλή, το γαλάζιο χρώμα στους τοίχους και το κτιστό τέμπλο που φτιάχτηκε το 1895.
 
 
Η αυλή της εκκλησίας έχει πάτωμα από βοτσαλωτά ψηφιδωτά σε άσπρο και μαύρο χρώμα. 
 Το ρολόι της εκκλησίας
Δίπλα ακριβώς  βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, το «λιβάδι» όπως αποκαλείται από τους ντόπιους. Μια όμορφη πλατεία με μεγάλα δέντρα, εστιατόρια και καφέ. Αγαπημένος χώρος συνάντησης των ντόπιων αλλά και σημείο ξεκούρασης για τους επισκέπτες. 
Ο επισκέπτης νοιώθει πως πραγματικά μεταφέρεται σε άλλη εποχή, σαν να σταμάτησε ο χρόνος! Είναι πανέμορφα και αξίζει να πάτε. 
 
Περπατήστε στα σκιερά σοκάκια, περιπλανηθείτε κοιτώντας τα παραδοσιακά σπίτια με τα λουλούδια, τα κρεμασμένα σκόρδα και τις ντομάτες και διαβάστε τις επιγραφές με τις ημερομηνίες που γράφονται σε πολλά από αυτά. 
 
Τα Μεστά διαθέτουν και λιμάνι, σε απόσταση 4 χλμ από το χωριό.
 Εκεί είναι και η πιο οργανωμένη παραλία του χωριού, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες. 
Άλλες κοντινές παραλίες είναι η Μερικούντα (4χλμ), τα Τραχήλια και η Αυλωνιά (5 χλμ προς την Χώρα) και τα Διδύμα, 2 κολλητές παραλίες μετά τον Λιμένα (5,5 χλμ)
 
Πρόσβαση
Από την πόλη της Χίου αναχωρούν λεωφορεία ΚΤΕΛ που περνούν και από το όμορφο χωριό Πυργί με τα ζωγραφιστά σπίτια. 
  
Το Πυργί
Η απόσταση από τη Χίο ως τα Μεστά είναι 35 χλμ αλλά το λεωφορείο κάνει περίπου 1 ώρα και κάτι γιατί έχει πολλές στροφές, σταματά σε αρκετά χωριά και οι δρόμοι είναι στενοί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια δείτε εδώ. Το εισιτήριο πάντως στοιχίζει γύρω στα 4 ευρώ. 
 
Ο χάρτης του χωριού με τα κυριότερα σημεία του. 
1. Κεντρική πλατεία
2. Εκκλησία Αγίου Ταξιάρχη
3. Περιμετρικός τοίχος του κεντρικού πύργου
4. Πύλη "του καπετάνιου"
5. Δυτική πύλη και πηγάδι
6. Πύργος στη ΒΑ γωνία
7. Παλαιός Ταξιάρχης
8. Σύγχρονη είσοδος στο χωριό
9. Ίχνη του πύργου στη ΝΔ γωνία
tips
* Μπορείτε να επισκεφτείτε τα Μεστά ακόμα και το χειμώνα. Επίσης μπορείτε να μείνετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα παραδοσιακά δωμάτια στο χωριό.
* Μπορείτε να επισκεφτείτε τα Μεστά σαν ημερήσια εκδρομή για να έχετε χρόνο να απολαύσετε την μεσαιωνική βόλτα! Πάντως το λιγότερο 2 ώρες χρειάζονται για να εξερευνήσετε άνετα το χωριό. 

*Ακτοπλοϊκά η Χίος συνδέεται με τον Πειραιά, το Λαύριο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο, τη Σάμο αλλά και τον Τσεσμέ της Τουρκίας. 

* Η Χίος είναι ένα πανέμορφο νησί στο οποίο ξεχωρίζουν η σύγχρονη Χώρα με το κάστρο της, τα μεσαιωνικά χωριά, ο κάμπος με την μεγάλη παραγωγή σε εσπεριδοειδή, οι εκτάσεις με τα μαστιχόδεντρα οι πεντακάθαρες αμμώδεις παραλίες, όπως ο Καρφάς, και η ήπια τουριστική ανάπτυξη του. 
* Να δοκιμάσετε το μεστούτσικο κρασί και τη σούμα - πολύ δυνατό ποτό που παράγεται από την απόσταξη σύκων και σταφυλιών. 
* Την καθαρά Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού εθίμου του Αγά, όπου διακωμωδούνται οι δίκες των Τούρκων δικαστών όπως γίνονταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου