Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Καρναβάλι Βενετίας 2012

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι το μακροβιότερο καρναβάλι του κόσμου, αφού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα, όταν η Καθολική Εκκλησία το όρισε ως περίοδο εκτόνωσης πριν τους περιορισμούς του Πάσχα και τότε εορταζόταν για περισσότερους από δύο μήνες με τη συγκατάθεση της θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας, των δόγηδων, που είχαν επιτρέψει και τη χρήση της μάσκας.
 
Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, όλη η πόλη γεμίζει πολύχρωμα στολίδια, ενώ οι άνθρωποι μεταμφιέζονται σε αρλεκίνους, δόγηδες, ντόμινα, βαρόνους, μαρκήσιους ή απλά φορούν μια περίτεχνη βενετσιάνικη μάσκα.
   
 
Το βενετσιάνικο καρναβάλι είναι διαφορετικό από αντίστοιχα καρναβάλια σε άλλες χώρες γιατί οι συμμετέχοντες δεν φορούν ελάχιστα ρούχα, αλλά αντίθετα φορούν περίτεχνες στολές  και περιφέρονται στα στενά δρομάκια της πόλης από το πρωί ως τα ξημερώματα.
 
Το φετινό καρναβάλι ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ από τις 4 Φεβρουαρίου αρχίζουν κάποιες προ εκδηλώσεις και τελειώνει στις 21 Φεβρουαρίου. Τίτλος του φετινού καρναβαλιού είναι "LA VITA È TEATRO. TUTTI IN MASCHERA", δηλαδή " Η ζωή είναι θέατρο, ώρα να βάλεις την μάσκα σου".
Το καρναβάλι ξεκινά με ένα γιγάντιο πάρτι με πολλά live δρώμενα στο συντριβάνι του κρασιού, φυσικά στην μοναδική και διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου. 
 
 Μερικές από τις βασικότερες εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Festa Veneziana στο Μεγάλο Κανάλι στη συνοικία Cannaregio, στις 5 Φβερουαρίου. Θα γίνει υδάτινη παρέλαση κατά μήκος του μεγάλου καναλιού. Θα υπάρχουν πολλοί πάγκοι με τοπικές λιχουδιές, τις οποίες φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε. 
Οι Παρελάσεις για το διαγωνισμό του καλύτερου κοστουμιού με μάσκα, είναι πολύ εντυπωσιακές και δεν πρέπει να χάσετε μία από αυτές. Θα γίνουν στις 12, 13, 14, 15, 20 και 21 Φεβρουαρίου, έχοντας διαφορετικό θέμα κάθε φορά. 

 
Μια εντυπωσιακή εκδήλωση ονομάζεται " Πτήση του αγγέλου" και θα γίνει στις 12/2. Ένας επίτιμος καλεσμένος, "πετάει" από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, έως το κέντρο της πλατείας, δεμένος από ένα σκοινί, με σκοπό για να τιμήσει τον Δόγη.
 
Φυσικά από τις γιορτές δεν θα μπορούσε να λείπει το πάρτι για την γιορτή των ερωτευμένων στις 14/2,ενώ μια μέρα πριν διοργανώνεται ένα πάρτι για όσους δεν είναι ερωτευμένοι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
 
Καθ' όλη τη διάρκεια της γιορτής διοργανώνονται πολλές θεατρικές παραστάσεις, παγοδρομίες, συναυλίες, χοροί και θεματικές βραδιές. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο www.carnevale.venezia.it
Η γιορτή κορυφώνεται τις 3 τελευταίες μέρες. Εντυπωσιακή είναι η παρέλαση από γόνδολες που γίνεται την τελευταία μέρα στο μεγάλο κανάλι φωτισμένες με χιλιάδες κεριά. 
 
tips
*Αν πάντως δεν θέλετε να φορέσετε κάποια στολή, μπορείτε να φορέσετε μια μάσκα ή ένα καπέλο ή να κάνετε  ζωγραφική προσώπου που προσφέρεται στους δρόμους της πόλης.
* H Βενετία μαζεύει πολύ κόσμο αυτή την εποχή, επομένως κλείστε από νωρίς το ταξίδι σας. Τα ξενοδοχεία, που έτσι κι αλλιώς είναι ακριβά στην Βενετία, γίνονται ακόμα ακριβότερα και τα περισσότερα δεν έχουν διαθέσιμα δωμάτια. Μπορείτε να μείνετε όμως στα περίχωρα της πόλης ή να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από άλλη γειτονική πόλη.
*Προσέξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα όπου υπάρχει συνωστισμός! 
* Δοκιμάστε τα «frittelle».  Είναι γλυκάκια που  παρασκευάζονται αποκλειστικά την περίοδο του Καρναβαλιού και μοιάζουν λίγο με ντόνατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου