Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Περίπατος στην καρδιά της Βουδαπέστης

Η οδός Vaci Utca είναι μέρα και νύχτα γεμάτη κόσμο καθώς αποτελεί το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της Βουδαπέστης. Πρόκειται για έναν μεγάλο πεζόδρομο που χωρίζεται από τη γέφυρα "Ελισάβετ" σε δύο μέρη: στο νότιο για όσους θέλουν να κάνουν ψώνια και στο βόρειο για ποτό και φαγητό.  


Καλύτερο σημείο εκκίνησης είναι ο σταθμός Vorosmarty Ter, ο οποίος είναι όμορφος και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. 
 
 
Από εκεί αρχίζει ο περίπατος κατά μήκος της οδού Vaci Utca με τα έξοχης αρχιτεκτονικής κτίρια και την έντονη κινητικότητα από ντόπιους αλλά και τουρίστες, ειδικά το Καλοκαίρι. 

Εκεί βρίσκεται το διασημότερο καφέ της πόλης, το Gerbeaud  Cukrászda, που λειτουργεί 1858 και είναι γνωστό για την πλούσια εσωτερική του διακόσμηση αλλά και την άριστη εξυπηρέτηση. 

Ωραίο μέρος για να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα γλυκό (είναι τόσο νόστιμα και φρέσκα...!) Η ατμόσφαιρα είναι σαν από άλλη εποχή! 
 Ένα από τα κτίρια που τραβούν τα βλέμματα είναι η οικία Thonet, που κάποτε ανήκε σε μια  πλούσια οικογένεια. Χτισμένη γύρω στο 1890, διακοσμημένη με κεραμικά  Zsolnay, λειτουργεί σήμερα ως κατάστημα κρυστάλλων. 
Λίγο παρακάτω είναι και το σημείο που η οδός κόβεται στην μέση από τη γέφυρα, κοντά στο σταθμό του μετρό "Ferenciek Teire". 
Τα δίδυμα μέγαρα Klotild, κατασκευασμένα το 1902 με παραγγελία της αρχιδούκισσας Klotild, είναι εντυπωσιακά κτίρια που σήμερα στεγάζουν μαγαζιά και γραφεία. 
Περπατώντας συναντάμε τον ναό του Αγίου Μιχαήλ, που χτίστηκε το 1202, καταστράφηκε από τους Τούρκους και ξαναχτίστηκε το 1700 και αργότερα αναπαλαιώθηκε. 
Εξωτερικά είναι πολύ απλός, ωστόσο στο εσωτερικό τα πράγματα αλλάζουν καθώς έχει ένα εντυπωσιακό θόλο και χρυσό άμβωνα. Συχνά εκεί διοργανώνονται κονσέρτα κλασσικής μουσικής. 
Μετά τη γέφυρα η οδός είναι γεμάτη εστιατόρια και μπαράκια. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το Club Verne, ένα υπόγειο εστιατόριο και μπαρ με διακόσμηση εμπνευσμένη από το βιβλίο του Ι. Βερν "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". 
Η βόλτα καταλήγει στην κεντρική αγορά της πόλης. Στο ισόγειο είναι αμέτρητοι πάγκοι με λαχανικά, φρούτα, ψάρια και τυριά. Στον πάνω όροφο οι πάγκοι είναι γεμάτοι χειροποίητα αντικείμενα και σουβενίρ.  
Είναι ανοιχτή καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι τις 6 περίπου το απόγευμα. 
Για όσους θέλουν να επισκεφτούν το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, για πολλά χρόνια ήταν μάλιστα το μεγαλύτερο της Ευρώπης, πρέπει να πάνε στην αρχή της οδού Vaci Utka στο σταθμό Nyugati, όπου βρίσκεται το WestEnd city center
Έχει περισσότερα από 400 καταστήματα, κινηματογράφο με 14 αίθουσες, πίστα πατινάζ και ωραία εστιατόρια στην ταράτσα. 
 
tips
*Μεγάλη προσοχή στους κλέφτες...! Είναι το στέκι τους, όπως και σε όλα τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη. Στη Βουδαπέστη συγκεκριμένα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μέσα στα μέσα μεταφοράς, στην περιοχή του κάστρου και στην οδό Vaci Utca. Καλύτερα να μην έχετε πολλά χρήματα ούτε κάρτες και διαβατήρια  μαζί σας και γενικά να προσέχετε! 
* Το βράδυ στην Vaci Utca κυκλοφορούν ξανθιές κοπέλες οι οποίες προσπαθούν να πείσουν τους άντρες να πάνε για ένα ποτό, μην υποκύψετε, δεν είναι εξαιτίας της γοητείας σας αλλά παγίδα για να σας πάρουν τα χρήματα! 
* Καλύτερη ώρα για βόλτα είναι νωρίς το πρωί που ο κόσμος ακόμα είναι λιγοστός. 
* Τα εστιατόρια είναι ακριβά και δεν τηρούν πάντα τις προσφορές που διαφημίζουν απ' έξω!
* Στο δρόμο κυκλοφορούν πολλοί "πωλητές"- απλά αγνοήστε τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου