Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μπριζ, μια πόλη σαν παραμύθι

Για να είμαστε ειλικρινείς το μέρος αυτό δεν το γνωρίζαμε ιδιαίτερα, μέχρι που είδαμε την ταινία "In Bruges" και βάλαμε σκοπό να το επισκεφτούμε! Μας φάνηκε τόσο ωραίο μέσα από την ταινία και τελικά ήταν ακόμα ωραιότερο.
Η Μπριζ είναι μια πόλη, μόνο μια ώρα απόσταση από τις Βρυξέλλες. Πας πολύ εύκολα με τρένο από τους κεντρικούς σταθμούς των Βρυξελλών. Τα δρομολόγια είναι κάθε μισή ώρα σχεδόν. Κι όμως μιλάνε φλαμανδικά και όχι γαλλικά! Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι μόλις το τρένο έφτασε στην περιοχή της Φλάνδρας, οι ανακοινώσεις από τα γαλλικά γίνονταν πλέον στα φλαμανδικά (μοιάζουν με γερμανικά). 
 
Φτάνοντας στην πόλη...μαγεύεσαι! Είναι σαν να πήγες στον Μεσαίωνα! Το μόνο αρνητικό είναι οι πολλοί τουρίστες που χαλάνε το σκηνικό. Αν πάτε καλό είναι να μείνετε τουλάχιστον ένα βράδυ για να δείτε την πόλη όταν από το απόγευμα ησυχάζει, καθώς οι περισσότεροι πηγαίνουν για ημερήσια εκδρομή. 
Τότε μπορείς να αφουγκραστείς την πόλη, να απολαύσεις την ομορφιά της και να περιπλανηθείς στα μεσαιωνικά σοκάκια. Θέλω να γράψω τόσα πολλά για αυτό το μέρος και νοιώθω ότι δεν ξέρω από που να αρχίσω...! Ειλικρινά πιστεύω πως μόνο αν πάει κανείς θα καταλάβει τι είναι αυτό το μέρος! 
Όλη η πόλη είναι ένα αξιοθέατο, προστατευόμενη από την Unesco. ΟΛΑ μα όλα τα κτίρια είναι μεσαιωνικά, και αν και έχουν ανασκευαστεί, έχουν διατηρήσει το αρχικό τους στυλ. Τα κανάλια που διασχίζουν σε πολλά σημεία την πόλη, προσθέτουν ακόμα μια νότα ρομαντισμού. 
Για αυτό άλλωστε η Μπριζ αποκαλείται η Βενετία του βορρά. Οι δρόμοι όλοι πλακόστρωτοι, άμαξες με άλογα σε συνεχή δρομολόγια, εκκλησίες με ψηλά καμπαναριά, λίμνη με κύκνους, γέφυρες, γεφυράκια....σκηνικό σαν παραμύθι!
 
Η Grote Markt, η πλατεία αγοράς δηλαδή, το κεντρικότερο σημείο της Μπριζ, αποτελεί από τα πιο θελκτικά και ενδιαφέροντα μέρη για τον επισκέπτη της πόλης. Το Belfort είναι το πιο επιβλητικό κτίριο της πλατείας με καμπαναριό ύψους 83 μέτρων, το οποίο φαίνεται σχεδόν από όλη την πόλη. Μέσα στον πύργο υπάρχει μια στενή σκάλα που όποιος τολμηρός και ίσως λίγο παλαβός την ανέβει, απολαμβάνει απίστευτη θέα. Όλη η πλατεία είναι πανέμορφη και γύρω γύρω περιμετρικά υπάρχουν καφέ και εστιατόρια που μπορείτε να καθίσετε. Το βράδυ επίσης είναι πολύ όμορφα φωτισμένη. 
Λίγο πιο πέρα (οι αποστάσεις είναι μικρές και πας παντού με τα πόδια) είναι μια άλλη πλατεία λεγόμενη Burg όπου βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης, πανέμορφο κτίριο ου 1375. Σε αυτή την πλατεία θα βρείτε και την εκκλησία Heilig Bloed Basiliek (Basilica of the Holy blood), όπου υπάρχει ένα φιαλίδιο, που οι καθολικοί θεωρούν ότι περιέχει το αίμα του Χριστού. Όποιος θέλει μπορεί να μπει και μέσα σε απόλυτη ησυχία και με μικρή αναμονή μπορεί να ακουμπήσει τη φιάλη και να τη δει από κοντά. 
            
Στην άλλη μεριά της πόλης υπάρχει μία μεγάλη λίμνη, που ονομάζεται Minne- δηλαδή λίμνη της αγάπης. Εκεί μπορείτε να κάνετε ρομαντικό περίπατο και να κάνετε γνωριμίες με τους κατοίκους της λίμνης....τους ολόλευκους κύκνους! Οπωσδήποτε να πάτε μέρα αλλά και νύχτα για να δείτε πόσο μοναδικά καθρεφτίζονται τα φωτισμένα μεσαιωνικά κτίρια πάνω στα νερά της λίμνης.  
     Ωραία εμπειρία η κρουαζιέρα στο μεγάλο κεντρικό κανάλι της πόλης, όπου περνάτε οριακά κάτω από τις γέφυρες, είστε σχεδόν στην επιφάνεια του νερού και ακούτε και βλέπετε τα κυριότερα σημεία της πόλης.
  
Από μουσεία, εμείς επισκεφτήκαμε τα πιο περίεργα! Το μουσείο της σοκολάτας και το μουσείο της πατάτας. Ήταν και τα δυο πολύ ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένα. 

tips
* Οπωσδήποτε πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια γιατί θα κάνετε πολύ περπάτημα πάνω σε πλακόστρωτους δρόμους.
* Έχετε το νου σας στις άμαξες αλλά και στα μυρωδάτα κακά των αλόγων!!!
* Υπάρχει ένα μαγαζί με χριστουγεννιάτικα ξύλινα χειροποίητα στολίδια που λειτουργεί όλο το χρόνο. Έχει πράγματι φοβερά πράγματα αλλά είναι αρκετά ακριβά.
* Αγοράστε σοκολατάκια σε διάφορες γεύσεις. Ακόμα και το πιο φτηνά είναι νόστιμα. 
* Αν θέλετε να αγοράσετε σουβενίρ, συγκρίνετε λίγο τις τιμές  γιατί από μαγαζί σε μαγαζί μπορεί να βρείτε διαφορές στα ίδια προϊόντα. Υπάρχουν πολλά τουριστικά μαγαζιά εξάλλου. 
* Το χειμώνα έχει πολικές θερμοκρασίες αν και είναι πανέμορφα αν είναι χιονισμένα. Για να μην παγώσετε όμως καλύτερα να πάτε άνοιξη ή καλοκαίρι. 
* Αν έχετε χρόνο μείνετε τουλάχιστον ένα βράδυ για να δείτε όλα αυτά τα κτίρια με πιο ρομαντική διάθεση!
* Κλείστε ξενοδοχείο εδώ 

1 σχόλιο: