Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τα 10 καλύτερα μέρη με θέα τον ωκεανό

Όταν σμίγουν γη και θάλασσα, η θέα στις απόκρημνες ακτογραμμές και στα κύματα του ωκεανού είναι πραγματικά συγκλονιστική. Το national Geographic παρουσιάζει τις 10 καλύτερες περιοχές με μοναδική θέα στον ωκεανό. Εμείς μεταφράζουμε και ταξιδεύουμε έστω και νοερά στα όμορφα αυτά μέρη! 

1. Mirador Escénico, San Carlos, Μεξικό
Το σημείο αυτό, που βρίσκεται 6 χλμ από το Σαν Κάρλος, προσφέρει απαράμιλλη θέα πάνω από τον κόλπο της Καλιφόρνια, έναν ηφαιστειογενή λόφο που ξεπροβάλλει από τη θάλασσα, το Tetakawi και τους όρμους της παραλίας Piedras Pintas. 
Το Mirador είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέρη της γης για να παρατηρήσει κάποιος διάφορα ζώα, όπως δελφίνια, φάλαινες και πελεκάνους. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κάποιος τον κόλπο της Καλιφόρνια είναι με καγιάκ ή ψαρόβαρκα. Η καλύτερη εποχή είναι από το Νοέμβριο ως τον Μάιο. 

2. Kalaupapa, Molokai, Χαβάη
Η κατάβαση με μουλάρια στο σχεδόν κάθετο μονοπάτι μήκους 5 χλμ στο εθνικό ιστορικό πάρκο του Kalaupapa είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να φτάσουν οι επισκέπτες σε αυτό το απόμερο σημείο, το οποίο προστατεύεται από τους υψηλότερους παραθαλάσσιους γκρεμνούς του κόσμου. 
Για να πάτε είναι απαραίτητη η κράτηση, καθώς μόνο 18 μουλάρια την ημέρα επιτρέπεται να κατεβαίνουν το μονοπάτι και το πάρκο είναι κλειστό τις Κυριακές. 

3. Cape Leeuwin, Αυστραλία
Στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί όπου συναντιούνται ο Ινδικός και ο Νότιος Ωκεανός, ο φάρος στο ακρωτήριο Leeuwin φρουρεί μια από τις πιο πολυσύχναστες θάλασσες του κόσμου. Το καλοκαίρι θα σας συνεπάρει η απεραντοσύνη του νερού, ενώ το χειμώνα θα νιώσετε τη δύναμη των κυμάτων που σκάνε στην ακτή.
Καθημερινά γίνονται περιηγήσεις στην περιοχή του φάρου. Για το πιο συγκλονιστικό θέαμα θα πάτε το χειμώνα, ενώ από Ιούνιο ως Δεκέμβριο θα δείτε φάλαινες. 

4. Από το Sur στο Aija, Ομάν
Στο Σουρ, στη βορειοανατολική ακτή του Ομάν, 145 χλμ από την πόλη Muscat, θα απολαύσετε τη θέα κατά μήκος ενός ρυακιού μέχρι το  Aija , ένα χωριό με χαμηλά σπίτια σε παστέλ χρώμα, με περίτεχνες οικίες εμπόρων. 
Τα παραδοσιακά ψαράδικα ιστιοφόρα-τα dhow- γλιστρούν κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Η καλύτερη θέα είναι κατά τη διάρκεια της πλημμυρίδας. 

5. Látrabjarg, Ισλανδία
Στα δυτικά Φιόρδ υπάρχει ένας από τους πιο σημαντικούς παραθαλάσσιους και απομονωμένους γκρεμούς, όπου φωλιάζουν πουλιά, καθώς και η μεγαλύτερη αποικία με άλκες. 
Το Látrabjarg απέχει 37 μίλια από το χωριό  Patreksfjörður, ενώ μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσει κανείς εκεί είναι με πλοίο από το Isafjordur. 

6. St. John’s Head, Hoy, Orkneys, Σκοτία
Είναι ο υψηλότερος κάθετος παραθαλάσσιος κρημνός της Βρετανίας. Είναι κάπως δύσκολο να φτάσει κάποιος εκεί, εξαιτίας των μανιασμένων κυμάτων και της πλημμυρίδας. Πάντως μερικοί τολμηροί φτάνουν στην περιοχή και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά από το φέριμποτ. 
Η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ήλιου, όταν ο βράχος γίνεται κατακόκκινος. Το φέριμποτ προσφέρει επίσης θέα στο Old Man of Hoy, ένα ψηλόλιγνο βράχο στη θάλασσα, ύψους 137 μέτρα. 

7. Son Marroig, Μαγιόρκα, Ισπανία
Βαριεστημένος από τα παλάτια και γοητευμένος από το τοπίο στο Son Marroig, στη βόρεια ακτή της Μαγιόρκα, ο αυστριακός αρχιδούκας Ludwig Salvatore (1847–1915)αγόρασε μια κατοικία με πανοραμική θέα πάνω από την χερσόνησο Na Foradada, στο κέντρο της οποίας υπάρχει μια εντυπωσιακή τρύπα με διάμετρο 18 μέτρα. 
Για καλύτερη θέα προς τη χερσόνησο, ζητήστε από το μουσείο να σας επιτρέψουν να περπατήσετε το μονοπάτι μήκους 3χλμ που οδηγεί στη Na Foradada. 

8. Sagres Bay, Πορτογαλία
Ο κόλπος Sagres αποπνέει ρομαντικό και περιπέτεια. Το 15ο αιώνα πήγε εκεί ο πρίγκιπας Henry ο πλοηγός με σκοπό να ιδρύσει σχολή ναυσιπλοΐας, στην οποία θα εκπαιδεύονταν ναυτικοί και χαρτογράφοι και να ανοίξει θαλάσσιο πέρασμα προς την Ινδία. 
Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε εκεί από το ακρωτήριο του St. Vincent, με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, αφού δεν υπάρχει δημόσιο συγκοινωνία.

9. Dun Aengus, νησιά Aran, Ιρλανδία
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τείχη της Ευρώπης, που αποτελείται από πέτρινους τοίχους σε τρία ημικύκλια, το Dun Aengus βρίσκεται στην κορυφή παραθαλάσσιου γκρεμού ύψους 100 μέτρων που ορθώνεται στην μέση του ωκεανού, όπου δεν μπορεί αν φτάσει κανείς. 
   
 Μπορείτε να φτάσετε στο νησί Άραν με φέριμποτ από το Doolin στην κομητεία Clare και από το Rossaveal,της κομητείας Galway.  

10. Παραλιακή οδός, Δυτική Σαχάρα
Από τα πιο απομακρυσμένα σκέλη του Ράλι Paris–Dakar, αυτή η οδική αρτηρία χωρίζει τη φαινομενικά ατελείωτη άμμο από μια βραχώδη ακτή του Ατλαντικού. Αρχικά το τοπίο ίσως μοιάζει μονότονο, αλλά αν πάρετε τον ασφαλτόδρομο θα περάσετε δίπλα από λιμνοθάλασσες και οάσεις. 
Αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε εκτός δρόμου, πρέπει να έχετε μαζί σας ντόπιο οδηγό γιατί υπάρχουν αρκετές νάρκες που δεν έχουν εκραγεί! 


Top 10 του nationalgeographic.com
Μετάφραση και επιμέλεια από την ομάδα του traveltipsgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου