Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Βόλτα στην Raekoja plats, στο μεσαιωνικό Ταλίν


Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες πλατείες στην Ευρώπη και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας.
Μια πλατεία με έντονη την μεσαιωνική εποχή, με εντυπωσιακά κτίρια και γεμάτα τουρίστες (το καλοκαίρι) εστιατόρια και καφέ.
http://www.booking.com/searchresults.el.html?city=-2625660;aid=370440

Από τα κτίρια σίγουρα ξεχωρίζει το γοτθικό δημαρχείο, που χτίστηκε το 1402. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανοίγει για το κοινό σαν μουσείο. 
 
To Δημαρχείο το βράδυ
 
Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό με χρωματιστά δωμάτια, ξύλινα σκαλιστά και μικρά έργα τέχνης, όπως το σκαλιστό παγκάκι του Τριστάνου και της Ιζόλδης. 
 
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ανέβουν (με σκαλιά και μάλιστα πολύ κουραστικά και απότομα) στον πύργο με ύψος 64 μέτρα  ή να κατέβουν στα κελάρια.
Ακόμα ένα εντυπωσιακό κτίριο είναι αυτό του παλαιότερου φαρμακείου της Ευρώπης. Λειτουργεί από το 1422 μέχρι και σήμερα. 10 γενιές της ίδια οικογένειας ( Burcharts) το είχαν από το 1581 μέχρι το 1911. 
 
Ήταν τόσο διάσημο που μέχρι και ο Ρώσος τσάρος παρήγγειλε φάρμακα από εκεί.
Ιστορικά η πλατεία λειτουργούσε ως τόπος συνάντησης και αγοράς. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει μια στρογγυλή πέτρα με πυξίδα. Από εκεί, αν τεντωθείτε αρκετά, μπορείτε να δείτε τους 5 πύργους της παλιάς πόλης.  

 
Σήμερα η πλατεία είναι η κοινωνική καρδιά της πόλης, με πολλά κονσέρτα, συναυλίες, εκθέσεις χειροποίητων αντικειμένων και αγορά μεσαιωνικών αντικειμένων. 
 
Κάθε Χριστούγεννα , από το 1441, φιλοξενεί το μεγάλο δέντρο της πόλης και μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

Την άνοιξη φιλοξενεί το φεστιβάλ της παλιάς πόλης, μια μοντέρνα εκδοχή του μεσαιωνικού καρναβαλιού, όπου παραδόσεις από τον μεσαίωνα ζωντανεύουν.
 
Γύρω γύρω θα βρείτε εστιατόρια και καφετέριες με καλές τιμές (σε σχέση με την Ελλάδα), κι ας είναι στο πιο τουριστικό μέρος της πόλης.

Από την πλατεία θα ξεκινήσει η όμορφη περιήγηση σας στο μεγάλο μεσαιωνικό κέντρο του Ταλίν με τους πύργους, τα κάστρα, τις εκκλησίες, τα όμορφα κτίρια και μαγαζιά. Δείτε περισσότερα εδώ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου