Η Δανία είναι η χώρα με την παλαιότερη μοναρχία. Για το λόγο αυτό στη χώρα υπάρχουν πολλά παλάτια και κάστρα που χτίστηκαν από και για τους βασιλείς της Δανίας, σε κάποιες περιπτώσεις για να τους δοξάσουν και σε άλλες απλά για λόγους στέγασης. Κάποια κάστρα, σαν το κάστρο Κρόνμποργκ (Kronborg) στο Έλσινορ (Helsingør), είχαν και στρατιωτικές λειτουργίες, αλλά η πλειοψηφία ήταν απλά ...σπίτια!
1. Το παλάτι Amalienborg
Το παλάτι Amalienborg είναι η κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Αποτελείται από τέσσερα κτίρια σε ρυθμό ροκοκό τοποθετημένα γύρω από μία μεγάλη κυκλική πλατεία. Δεν είναι ανοιχτό για το κοινό και έτσι ο τουρίστας μπορεί να θαυμάσει τα κτίρια μόνο εξωτερικά.
Αυτό είναι ενδιαφέρον ωστόσο, καθώς η βασιλική φρουρά φορώντας τα χαραστηριστικά ψηλά καπέλα από δέρμα αρκούδας φυλάει το παλάτι νύχτα και μέρα και η αλλαγή της φρουράς γίνεται ακόμα με την παραδοσιακή τελετή. Κάθε χρόνο στα γενέθλια της Βασίλισσας Μαργαρίτας (16 Απριλίου) κυρίως μικρά παιδιά μαζεύονται στην πλατεία με χάρτινες σημαιούλες ελπίζοντας να δουν τη βασίλισσα να τους χαιρετάει από το μπαλκόνι. Κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν η βασίλισσα είναι στο παλάτι.
Το ένα από τα τέσσερα κτίρια είναι μερικώς ανοιχτό για το κοινό. Δύο δωμάτια στο κτίριο γνωστό ως το παλάτι του Christian VIII αποτελούν μουσείο όμοιο σε περιεχόμενο με το παλάτι Rosenborg. Στο παλάτι Rosenborg μπορεί κανείς αν θέλει να αγοράσει ένα κοινό εισητήριο και για τα δύο μουσεία.
2. Το παλάτι Christiansborg
Είναι με διαφορά το μεγαλύτερο παλάτι στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Η αρχική κατασκευή τελείωσε το 1745, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε δύο φορές, ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε.
Σήμερα στεγάζει την Βουλή των Δανών, τη λεγόμενη "Folketinget". Το κτίριο φαίνεται σκοτεινό και γκρίζο, ωστόσο υπάρχουν πανέμορφες λεπτομέρειες που περιμένουν να τις ανακαλύψετε αν κάνετε μια βόλτα στα μέρη του λεγόμενου Slotsholmen, όπως λέγεται το "νησί" πάνω στο οποίο βρίσκεται το Christiansborg, που είναι ανοιχτά στο κοινό. Κάθε Κυριακή το ίδιο το κτίριο είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις.
3. Το παλάτι Fredensborg
Βρίσκεται στο Fredensborg, ένα βόρειο προάστιο της Κοπεγχάγης, κάπου 35 χιλιόμετρα από το κέντρο. Αποτελεί περιοδική κατοικία της βασιλικής οικογένειας, και από την άνοιξη του 2004 μόνιμη κατοικία του διαδόχου Frederik. Για το λόγο αυτό το παλάτι δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.
Το μεγαλύτερο μέρος των κήπων είναι ωστόσο ανοιχτό για το κοινό εκτός από τα σημεία που βρίσκονται πολύ κοντά στο παλάτι, τα οποία είναι ανοιχτά μόνο τον Ιούλιο στην περίπτωση που η βασιλική οικογένεια δεν διαμένει στο παλάτι. Το παλάτι χτίστηκε στην περίοδο 1720-1726 για τον βασιλιά Frederik IV και έχει επεκταθεί αρκετές φορές από τότε.
4. Το παλάτι του Frederiksberg
Σήμερα είναι πιθανώς γνωστό ως "εκείνο το κίτρινο κτίριο που μπορεί κανείς να δει από το πάρκο Søndermarken και τον κήπο του Frederiksberg". Το πάρκο Søndermarken και ο κήπος του Frederiksberg είναι στην πραγματικότητα ο μπροστινός και ο πίσω κήπος του παλατιού αντίστοιχα.
Όταν χτίστηκε το παλάτι το 1699-1704 για τον βασιλιά Φρειδερίκο τον 4ο, τα δύο πάρκα ήταν ιδιωτική περιουσία του βασιλιά και το παλάτι ήταν τοποθετημένο μεταξύ τους. Εκείνο τον καιρό βέβαια τα δύο πάρκα ήταν στην πραγματικότητα ένα. Σήμερα όμως τα πάρκα χωρίζονται από την οδό Roskildevej, ένα από τους δρόμους με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Κοπεγχάγη, που περνάει μπροστά από τη νότια πύλη του παλατιού.
5. Το κάστρο του Frederiksborg
Χτίστηκε αρχικά για να χρησιμεύσει ως καλοκαιρινή κατοικία για τον βασιλιά Φρειδερίκο τον 2ο γύρω στο 1560, αλλά αργότερα κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε μεγαλύτερο και πιο πολυτελές από το γιο του, τον βασιλιά Κρίστιαν τον 4ο. Μάλλον το πιο κομψό και εντυπωσιακό κάστρο που υπάρχει. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που η εκκλησία του κάστρου επιλέχτηκε για τη γαμήλια τελετή του νεότερου γιου της βασίλισσας της Δανίας πρίγκηπα Joakim το 1995.
Σήμερα το κάστρο στεγάζει το μουσείο του κάστρου Frederiksborg, που φιλοξενεί κυρίως πίνακες και πορτρέτα αλλά συμπεριλαμβάνει την καταπληκτική εκκλησία του κάστρου, την αίθουσα των ιπποτών καθώς και άλλα κομψά δωμάτια.
6. Το κάστρο του Kronborg
Σχετίζεται με το θρύλο του Άμλετ όπως γράφτηκε από τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα William Shakespear. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, ένα αληθινό κάστρο, χτισμένο για στρατιωτικούς λόγους. Έχει μεγάλους και χοντρούς τοίχους, υπόγεια στεγάσματα για μόνιμο στράτευμα 1000 ανδρών και χτισμένο στο σημείο όπου η απόσταση μεταξύ Δανίας και Σουηδίας είναι η μικρότερη. Το ταξίδι με φέρι-μποτ από το Έλσινορ στο Χελσινγκμπόργκ της Σουηδίας διαρκεί μόλις 12-15 λεπτά. Πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από τους Σουηδούς, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και έχει γενικά μια ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία μπορείτε να μάθετε όταν επισκεφτείτε το κάστρο.
Ξεχωριστά εισιτήρια πωλούνται για τα κρύα, σκοτεινά και υγρά υπόγεια στρατιωτικά καταλύματα, για τα κομψά δωμάτια του κάστρου και για την εκκλησία του κάστρου. Επιπλέον μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο για το ναυτικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε τμήμα του κάστρου. Χωρίς εισιτήριο μπορείτε να περπατήσετε μέχρι και την εσωτερική αυλή του κάστρου καθώς και γύρω από το κάστρο, με την τάφρο από τη μία μεριά και τη θάλασσα του Oresund και τη Σουηδία από την άλλη.
7. Το κάστρο Rosenborg
Αν και το χτίσιμο του κάστρου ολοκληρώθηκε το 1634 για να αποτελέσει την καλοκαιρινή κατοικία του βασιλιά Christian του IV, σήμερα το κάστρο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης, που όπως φαίνεται έχει μεγαλώσει αρκετά από τότε. Eίναι ένα μικρό όμορφο κάστρο χτισμένο σε στυλ αναγέννησης. Σήμερα ο κήπος αποτελεί ένα δημοφιλές δημόσιο πάρκο, όπου οι διψασμένοι για ήλιο Δανοί έρχονται για ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι.
To βασιλικό στέμμα |
Μέσα στο κάστρο μπορείτε να βρείτε τις Βασιλικές Δανέζικες Συλλογές, μία σχετικά παραγεμισμένη συλλογή με αντικείμενα εσωτερικού χώρου από διάφορα δανέζικα κάστρα. Στο υπόγειο φυλάσσονται όλα τα χρυσά και πολύτιμα κοσμήματα, μεταξύ άλλων τα δύο στέμματα του δανέζικου βασιλείου, τα χρυσά μήλα, τα σκήπτρα, τα ρούχα κλπ. Αξίζει τον κόπο! Τα κοσμήματα είναι και ο λόγος για τον οποίο η βασιλική φρουρά στεγάζεται στο διπλανό κτίριο παρά το γεγονός ότι το κάστρο δεν αποτελεί πλέον βασιλική κατοικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου