Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη στη Σκιάθο, το νησί του Παπαδιαμάντη


H πανέμορφη Σκιάθος,  ένα καταπράσινο νησί στο κεντρικό Αιγαίο απέναντι από τις ακτές του Πηλίου και της Εύβοιας. 
 
Οι φυσικές ομορφιές, η εκπληκτική και πεντακάθαρη θάλασσα, τα ιστορικά μνημεία και η τοπική αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και τις άλλες εποχές χρόνου, οι οποίοι εξυπηρετούνται από ένα ευρύτατο δίκτυο από τουριστικές και άλλες υποδομές υψηλού επιπέδου.
http://www.booking.com/region/gr/skiathos.el.html?aid=370440
Το νησί έχει έκταση 50 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της ξεπερνά τα 45 χιλιόμετρα. Κατοικείται από 6.500 μόνιμους κατοίκους, που οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και λιγότερο με την γεωργία και τις άλλες υπηρεσίες. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πολλά μέσα και από την θάλασσα και από τον αέρα .
Η πόλη της Σκιάθου είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Είναι κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού σε έναν απάνεμο κόλπο που χωρίζει σε δύο μέρη το νησί Μπούρτζι. Είναι σχετικά νέος οικισμός, χτισμένος το 1829-1830 στη θέση της αρχαίας πόλης, πάνω σε δύο λόφους που κείτονται στην άκρη της θάλασσας. Τον αρχαίο οικισμό είχαν ιδρύσει το 800 π.Χ.

 Το μεγάλο φυσικό λιμάνι της σημερινής πόλης, ιδανικό από την άποψη του νότιου προσανατολισμού και του σχήματός του, υπήρξε ρυθμιστικό στοιχείο της ζωής του νησίου τόσο κατά τα παλιότερα όσο και κατά τα νεότερα χρόνια. 


Στη σύγχρονη Σκιάθο, τα σπίτια είναι απλά και μικρά, ως επί το πλείστον διόροφα, αμφιθεατρικά, κτισμένα το ένα πλάϊ στο άλλο και οι δρόμοι στενοί χωρίς να έχουν μια κανονική διάταξη εκτός από ελάχιστα σημεία της πόλης.
Το Μπούρτζι είναι μια μικρή χερσόνησος, η οποία χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου και κατά το παρελθόν ήταν φρούριο. Το φρούριο ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Ήταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες και δεξιά και αριστερά της πύλης είχε δύο στρογγυλούς πύργους. Το ύψος του τείχους όμως, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί από τα σημερινά απομεινάρια του.
 Σήμερα, το Μπούρτζι είναι πραγματικά ένας σπάνιος τόπος αναψυχής, κατάφυτο από πεύκα, πάντα δροσερό, με μαγευτική θέα. Από το παλιό φρούριο σώζονται λίγα υπολείμματα από τα τείχη, καθώς επίσης διακρίνονται αριστερά και δεξιά του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του παλιού σχολείου, οι θέσεις που βρίσκονταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η δεξαμενή του φρουρίου.
 
Το παλιό δημοτικό σχολείο έχει μεταμορφωθεί με πρωτοβουλία της σημερινής δημοτικής αρχής, σε πολιτιστικό κέντρο, με καλαίσθητες και λειτουργικές αίθουσες συνεδριάσεων και ένα ονειρικό πραγματικά θερινό θέατρο, στο οποίο κάθε καλοκαίρι δίνονται επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις. 

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στις 4 Μαρτίου του 1851 δεν  υπάρχει σήμερα. Πουλήθηκε και οι αγοραστές του το κατεδάφισαν. Ο Παπαδιαμάντης μεγάλωσε και πέθανε στο καινούριο σπίτι που έχτισε ο πατέρας του το 1860, όπως αναφέρει η εντοιχισμένη επιγραφή σε έναν τοίχο του. 
 
Βρίσκεται 100 περίπου μέτρα μέσα από την ανατολική παραλία της πόλης, σε ένα στενό δρόμο που είναι αδιέξοδος, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πάροδος της σημερινής οδού Παπαδιαμάντη. 
     
Είναι δίπατο, με ανώγι και το κατώγι του. Το κατώγι του είναι ένας μεγάλος χώρος με ένα πηγάδι στη μέση. Το ανώγι αποτελείται από τρία δωμάτια και μία στενόμακρη είσοδο που οδηγεί στα τρία δωμάτια.
   

Το σπίτι είναι ένα γενικά απλό, λιτό και απέριττο νησιώτικο σπίτι. Σήμερα η παλιά είσοδος του σπιτιού που ήταν προς τη Δυτική πλευρά είναι κλεισμένη πια. 


 Η είσοδος του σπιτιού έχει μεταφερθεί στην Ανατολική πλευρά, όπου οι επισκέπτες ανεβαίνουν στο σπίτι-μουσείο από μια εξωτερική ξύλινη σκάλα.
Το Κάστρο ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους κατοίκους της παλαιάς πόλης της Σκιάθου που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν λόγω των πολλών και σφοδρών επιδρομών των πειρατών που λυμαίνονταν τότε το Αιγαίο. Η νέα πόλη με το κάστρο της κτίστηκε στη βόρεια ακτή του νησιού, σε μια μικρή χερσόνησο που έμοιαζε σαν φυσικό οχυρό. Τα τείχη του κάστρου που υπεράσπιζαν την πόλη από την πλευρά της ξηράς ήταν ψηλά και ισχυρά με πολλές πολεμίστρες και αργότερα τα ενίσχυσαν με κανόνια
     
Σήμερα το Κάστρο αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο του νησιού και προσελκύει πολλούς επισκέπτες που ελκύονται από την άγρια ομορφιά του τοπίου και τα θλιμμένα ερείπια του καταστραμμένου κάστρου που θυμίζει μακρινές ένδοξες εποχές του παρελθόντος.

Παραλίες

Το νησί είναι γεμάτο όμορφες παραλίες, όπως φαίνεται και στο χάρτη. Σε όποια κατεύθυνση και αν πάτε θα συναντήσετε κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά.
Αχλαδιές
Η γνωστότερη παραλία της Σκιάθου και μία από τις γνωστότερες παραλίες της Ευρώπης, είναι οι Κουκουναριές. Είναι γνωστή και με το όνομα "Χρυσή Άμμος", αφού η άμμος της είναι πολύ λεπτή και λάμπει ολόχρυση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.
Εκτός από τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά της, η παραλία αυτή προσφέρει μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση και απόλαυση, αφού το πασίγνωστο δάσος των Κουκουναριών σταματάει λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Το δάσος - καθώς και η λιμνοθάλασσα Στροφυλιά που βρίσκεται μέσα σ' αυτό - αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο, ο οποίος είναι σήμερα περιοχή προστατευόμενη από το Δήμο Σκιάθου στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. 

Στις Κουκουναριές βρίσκονται πλήθος ξενοδοχείων, ξενώνων, κάμπινγκ όπως και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, ουζερί, καφετέριες. Εκεί σας δίνεται η δυνατότητα να σχοληθείτε με όποιο θαλάσσιο σπορ θέλετε, ακόμα να νοικιάσετε σκάφος ή να παίξετε τένις σε κάποιο από τα κοντινά ξενοδοχεία που έχουν γήπεδο. Η παραλία των Κουκουναριών βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο της Σκιάθου και εκτός από όλα τα προηγούμενα προσφέρει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα το οποίο δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!


Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η παραλία Μπανάνα. 

018_krasias_banana
Ο όρμος αυτός λεγόταν όρμος Κρασσά, αλλά πήρε αυτό το όνομα από την πλαζ γυμνιστών που λειτουργούσε παλιότερα εκεί. Τα πεύκα και εδώ συμπληρώνουν το πανέμορφο τοπίο με μοναδικό τρόπο και η θάλασσα λάμπει ολοκάθαρη κάτω από το δυνατό ήλιο.
Αν αποφασίσετε να πάτε εκεί με λεωφορείο θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο από την πλησιέστερη στάση. Η παραλία μαζεύει πολλούς νέους, αφού προσφέρει δυνατότητα να ασχοληθεί κανείς με όλα τα σπορ και έχει ταβέρνες και καφετέριες με πολύ κέφι και ζωντάνια.
Ασέληνος
Αν θέλετε λιγότερο κοσμικές παραλίες μπορείτε να πάτε στις παραλίες Μαντράκι, 'Αγκιστρος και Ασέληνος, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
025_mandraki
Μαντράκι

Άγκιστρος

tips
* Για να πάτε στην Σκιάθο μπορείτε να πάρετε το φέριμποτ ή δελφίνι από τον Άγ. Κωνσταντίνο ή το Βόλο. Επίσης πλοία συνδέουν τη Σκιάθο με άλλα νησιά των Σποράδων αλλά και με αρκετά νησιά των Κυκλάδων. 
Μπορείτε να πάτε και αεροπορικώς!
* Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με πλοιάρια που αναχωρούν από το λιμάνι κάθε πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα. Κάνουν 3 ωριαίες στάσεις σε διάφορα μέρη του νησιού όπου μπορείτε να κολυμπήσετε ή να φάτε. 
* Δοκιμάστε τοπική τυρόπιτα και γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο που λέγεται "άσπρο". 
* Tα καλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ σε ολους!! πολυ καλη δουλεια!!παρα πολυ ομορφο μπλογκ, φοβεεεερες φωτογραφιες!!! καλη συνεχεια με πολλααααα ταξιδια!! ;) καλημερα! καλο σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Μαρία! Να είσαι καλά, καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή