Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Εκδρομή στην Korcula, το ήσυχο νησί της Αδριατικής

Ονομάζεται Κorcula, Κόρκυρα Μέλαινα στα ελληνικά, και βρίσκεται 1220 μ. μακρυά από τις δαλματικές ακτές της Κροατίας. Είναι ένα νησί με ήσυχες παραλίες, αμπελώνες, πευκοδάση και μια από τις πιο καλοδιατηρημένες παλιές πόλεις στην Μεσόγειο.
Μοιάζει με μικρογραφία του Ντουμπρόβνικ χωρίς όμως τον έντονο και μερικές φορές ενοχλητικό τουρισμό.

Γραφικό λιμάνι, μικρά σοκάκια, περίτεχνα παλιά αρχοντικά, τείχη και πύργοι είναι μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νησιού. 
Είναι νησί χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο και χρονολογείται από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα. Τα πλοία σταματούν ακριβώς έξω από τα τείχη. 
Από εκεί οι επισκέπτες εισέρχονται στην μοναδική πύλη και ανηφορίζουν τα γραφικά δρομάκια. 
 
Τα σπίτια είναι όλα στολισμένα με διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, όπως πέτρες, κοχύλια, οικόσημα, πρόσωπα, φιγούρες ζώων και άλλα.
  
  
 
Η πόλη Korcula είναι μια ιστορική πόλη χτισμένη μέσα σε τείχη και η ρυμοτομία της είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την καλή διακίνηση του αέρα για να έχει πάντα δροσιά αλλά και να προστατεύεται η πόλη από τους δυνατούς ανέμους.
 
Τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι:
Ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκου
Στο ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μάρκου με το καμπαναριό της που λειτουργεί και ως παρατηρητήριο.

Το σπίτι του Μάρκο Πόλο
Είναι το σπίτι στο οποίο θεωρείται ότι γεννήθηκε ο γνωστός εξερευνητής Μάρκο Πόλο. Προς το παρόν το σπίτι είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες να το δουν και να ανέβουν μια στενή σκάλα προς τα πάνω, από όπου φαίνονται οι σκεπές των σπιτιών της παλιάς πόλης. Σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως μουσείο του Μάρκο Πόλο σύντομα.

Χορός με σπαθιά
Μια παράδοση από τα παλιά είναι ο χορός "μορέσκα", ένας χορός του 15ου αιώνα με σπαθιά που εξιστορεί μια μάχη ανάμεσα στον κόκκινο βασιλιά και τον μαύρο βασιλιά, εξαιτίας του ότι ο πρώτος έπιασε αιχμάλωτη την αρραβωνιαστικιά του δεύτερου. Είναι πολύ εντυπωσιακό θέαμα που αξίζει να δει όποιος επισκεφτεί το νησί. Παραδοσιακά ο χορός γίνεται στο κέντρο της παλιάς πόλης στις 29 Ιουλίου. Επειδή όμως αρέσει πολύ στους τουρίστες, υπάρχει παράσταση κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα το καλοκαίρι. Εισιτήρια πουλιούνται σε κάθε ταξιδιωτικό πρακτορείο στην πόλη. Δείτε το βίντεο για να πάρετε μια γεύση! 

Το μουσείο της πόλης
 
 
Στεγάζεται σε ένα παλάτι του 15-16ου αιώνα στο κέντρο της πόλης. Οι εκθέσεις παρουσιάζουν την ιστορία της ανάπτυξης του νησιού από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα. Παρουσιάζονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του παρελθόντος.
Οι παραλίες
Υπάρχουν αρκετές παραλίες, όχι κάτι εντυπωσιακό βέβαια για μας τους Έλληνες. Γενικότερα οι δαλματικές ακτές είναι απότομες και οι περισσότερες παραλίες είναι βραχώδης. 
Υπάρχουν όμως και μερικές με βότσαλα και άμμο. 

Πώς θα πάτε
O πιο εύκολος τρόπος είναι με πλοίο συνήθως τύπου καταμαράν από Ντουμπρόβνικ, που λειτουργούν καθημερινά όλο το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. Το ταξίδι διαρκεί 2,5 ώρες. Μπορείτε επίσης να πάτε με φέριμποτ από το Σπλιτ. 
Πότε να πάτε
Καλύτερη εποχή είναι από άνοιξη έως φθινόπωρο. Ακόμα και το κατακαλόκαιρο, το νησί έχει δροσερό αεράκι. 
tips
* Πολλοί επιλέγουν να κάνουν ημερήσια εκδρομή στο νησί. Πάντως αξίζει τουλάχιστον ένα διήμερο διαμονής για να πάρετε μια πραγματική γεύση από το υπέροχο αυτό μέρος.
* Προσοχή στις θάλασσες, κυκλοφορούν αχινοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου