Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Επίσκεψη στην Casa Batllo

Είναι ένα από τα ωραιότερα και εντυπωσιακότερα κτίρια του κόσμου. Ονομάζεται Casa Batllo, γνωστό και ως "το σπίτι των οστών - Casa dels ossos" και βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Είναι το πρώτο δημιούργημα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Antonio Gaudi.
Ήταν παραγγελία του Josep Batlló, ο οποίος προσέλαβε τον άγνωστο τότε Gaudi για να ανακαινίσει το παλιό σπίτι που βρισκόταν εκεί. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 1906.   

 
 
Η πρόσοψη έχει τρία ξεχωριστά τμήματα που ενώνονται μεταξύ τους αρμονικά.
Το πιο ψηλό τμήμα αποτελείται από κεραμικά κομμάτια, το μεσαίο είναι πολύχρωμο με εντυπωσιακά μπαλκόνια και το χαμηλότερο αποτελείται από πέτρες σε ακαθόριστες γραμμές. 
 
Βλέποντας το σπίτι προσεκτικά θα εστιάσετε σε πολλές λεπτομέρειες. 
Η "ράχη του δράκου" όπως ονομάζεται είναι μια από αυτές. Είναι μια στενή πολύχρωμη επίστεψη από κεραμίδια που μοιάζει με σπονδυλική στήλη ερπετού. Το εσωτερικό της είναι μια μικρή λευκή αίθουσα, στην οποία παλιά αποθήκευαν το νερό. 
Οι καμινάδες είναι επίσης εντυπωσιακές. Βαλμένες η μία δίπλα στην άλλη και στολισμένες με αφηρημένα χρωματιστά σχέδια. 

Σε μια γωνία του κτιρίου βρίσκεται ο κεραμικός σταυρός, ο οποίος κατά την μεταφορά του από την Μαγιόρκα ράγισε αλλά στον Γκαουντί άρεσε με τα ραγίσματα και τον τοποθέτησε εκεί. 
Τα μπαλκόνια είναι ακόμα ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία του κτιρίου, καθώς έχουν περίεργο σχήμα και παρομοιάζονται με μάσκες καρναβαλιού. 
 
Το αίθριο
Πάμε τώρα να δούμε το εσωτερικό του σπιτιού, την διακόσμηση του οποίου ανέλαβε και πάλι ο Gaudi, οπότε σχεδόν τίποτα εκεί μέσα δεν είναι συνηθισμένο!
Στο ισόγειο είναι μια μεγάλη αίθουσα όπου γίνονταν τα επίσημα δείπνα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις των ενοίκων. 
Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το κύριο σαλόνι με τα εντυπωσιακά παράθυρα, το δωμάτιο με το τζάκι σε σχήμα μανιταριού, η τραπεζαρία με το ταβάνι να συμβολίζει το πιτσίλισμα από νερό, καθώς και μια μεγάλη πολύχρωμη ταράτσα.
Το τζάκι
Λεπτομέρειες από το εσωτερικό του σπιτιού
 Εντυπωσιακές τζαμαρίες δίνουν άλλη αίσθηση σε όλους τους χώρους.
Η ταράτσα
 
Οι όροφοι συνδέονται με εντυπωσιακές σκάλες. 
Ο δεύτερος όροφος έχει μικρά δωμάτια, σοφίτες που ήταν βοηθητικοί χώροι του σπιτιού. Ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται μέσα στον σκελετό ενός μεγάλου ζώου!
Πώς θα πάτε
Με το μετρό στο σταθμό Passeig de Gracia. Ανεβαίνοντας από το μετρό θα το δείτε μπροστά σας!
Εισιτήριο
Η τιμή πολύ τσουχτερή! 20,35 ευρώ οι ενήλικες, 16,30 παιδιά, φοιτητές και +65. Στην τιμή περιλαμβάνεται ηχητικός οδηγός σε αρκετές γλώσσες, όχι όμως ελληνικά. 
Ωράριο
Ανοιχτό όλο το χρόνο, όλες τις μέρες από τις 9:00 το πρωί ως τις 9:00 το βράδυ. 
Το κτίριο συχνά φωτίζεται διαφορετικά ανάλογα με την εποχή και σε διάφορες γιορτές. 
 
  
  
 
tips
* Την υψηλή τουριστική περίοδο για την Βαρκελώνη, που είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, ίσως συναντήσετε ουρά στην είσοδο του σπιτιού. Μπορείτε όμως να προαγοράσετε τα εισιτήρια σας online.
* Πρέπει να πάτε δύο φορές, μία την ημέρα και μία τη νύχτα για να δείτε το κτίριο φωτισμένο εντυπωσιακά. 
 * Ξενοδοχεία για Βαρκελώνη θα βρείτε εδώ. Εμείς μείναμε στο Barcelo Sants, πολύ όμορφο ξενοδοχείο 4 * ακριβώς πάνω από κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και μετρό- μην ανησυχείτε δεν ακούγεται κανένας θόρυβος!  

2 σχόλια:

  1. Podziwiałam ten niesamowity i jednocześnie piękny budynek w zeszłym roku. Uwielbiam Gaudiego. Świetne zdjęcia. Pozdrawiam.
    Θαύμασα αυτό το καταπληκτικό και όμορφο κτίριο την ίδια εποχή πέρυσι. Λατρεύω Gaudi. Μεγάλες φωτογραφίες. Δικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή