Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα του Πόρτο (Porto)

Το Πόρτο ή Οπόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, χτισμένη κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Douro στα βόρεια της χώρας. Είναι ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κέντρα με σημαντικό λιμάνι. Έχει εξαιρετικό κλίμα με ήπιους χειμώνες και όχι πολύ ζεστά καλοκαίρια. 
Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της πόλης, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα τουρισμού. 

1. Cais De Gaia
H θέα από αυτό το σημείο είναι η ωραιότερη της πόλης και σίγουρα μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη. Το πιο γραφικό σημείο για αλλεπάλληλες φωτογραφίες, καλό φαγητό ή απλά περπάτημα και καφεδάκι δίπλα στο ποτάμι, με φόντο τις πορτοκαλί σκεπές των κτιρίων. 
Καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε είναι το απόγευμα ώστε να μείνετε για φαγητό ως αργά το βράδυ. Θα πάτε περνώντας την γέφυρα Dom Luis.

2. Μουσείο Serralves
 
Ένα τεράστιο μουσείο που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις με διάφορα θέματα. Αν βρεθείτε εκεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, δείτε το πρόγραμμα της ετήσιας γιορτής Serralves em Festa" με πολλές δωρεάν δραστηριότητες σχετικές με την σύγχρονη τέχνη και κουλτούρα. 
Οι εξωτερικοί του χώροι είναι ιδανικοί για περίπατο. Θα πάτε με τα λεωφορεία 3, 18, 19, 21, 78 από την Casa da Musica. 

3. Casa da Musica
Ένα 12όροφο κτίριο με παράξενο σχέδιο άνοιξε το 2005, πολύ εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. 
Μια τεράστια αίθουσα για μουσικές παραστάσεις με 1300 θέσεις και το πιο σημαντικό ότι έχει ένα baroque όργανο στον τοίχο. Θα πάτε με το μετρό στην ομώνυμη στάση. Το πρόγραμμα των παραστάσεων θα το βρείτε εδώ

4. Εκκλησία São Francisco 
Μια εκκλησία που η εξωτερική της εμφάνιση είναι συνηθισμένη κατασκευή Gothic και Baroque του 14ου αιώνα, αλλά το εσωτερικό της είναι από τα πιο όμορφα στην Ευρώπη, 
Ξύλινες κατασκευές και λεπτομέρειες με αληθινό χρυσό - λένε μάλιστα ότι υπάρχει 400 κιλά χρυσός- και μαρμάρινα εντυπωσιακά δάπεδα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της εκκλησίας. Στις κατακόμβες υπάρχει ένα μουσείο για το πρώην μοναστήρι ενώ στο κελάρι κάτω από τις σημαίες υπάρχουν πολλά ανθρώπινα οστά. Στο κτίριο γίνονται συχνά μουσικά κονσέρτα καθώς δεν λειτουργεί ως εκκλησία. Θα πάτε με το λεωφορείο 1. 

5. Cais Da Ribeira
Μια περιοχή γεμάτη μεσαιωνικούς δρόμους και στενά που καταλήγει στην παραθαλάσσια πλατεία, με παραδοσιακές βάρκες να περνούν μπροστά από τα παλιά χρωματιστά σπίτια. Είναι ένα από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης που όλοι αγαπούν και μάλιστα έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. 
Καθίστε για ένα δροσερό ποτό την ημέρα αλλά επισκεφτείτε το οπωσδήποτε και βραδάκι. Η περιοχή είναι γεμάτη με καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια κάτω από τις μεσαιωνικές αψίδες, και την καθιστούν ως την πιο δημοφιλές μέρος της πόλης για φαγητό και ποτό. Θα πάτε περπατώντας από το κέντρο του Πόρτο. 

6. Καθεδρικός ναός 
Ο μεγάλος ναός της πόλης από τον 12ο αιώνα, αν και έχει αλλάξει αρκετά από τότε. Το γοτθικό ροζ παράθυρο είναι το μόνο αυθεντικό μέρος της πρόσοψης. 
Από την ταράτσα η θέα προς την πόλη είναι εξαιρετική! Θα πάτε περπατώντας από το σταθμό  São Bento. 

7. Πύργος Clerigos
Ήταν το ψηλότερο κτίριο της Πορτογαλίας όταν ολοκληρώθηκε το 1763 - τώρα πλέον το ψηλότερο κτίριο είναι ο πύργος Vasco da Gama στη Λισαβόνα. 
Ένα μοναδικό μπαρόκ αξιοθέατο δίπλα σε εκκλησία, που έχει γίνει αγαπημένος τουριστικός προορισμός κυρίως χάρη στην εξαίσια θέα που παρέχει. Οι επισκέπτες ανεβαίνουν 240 στενά σκαλιά και φτάνουν σε ύψος 76 μέτρα από όπου βλέπουν όλη την πόλη. 
Πίσω από τον πύργο είναι οι κήποι Cordoaria και ένα εντυπωσιακά νεοκλασικό κτίριο που ήταν πρώην φυλακή και σήμερα στεγάζει μουσείο φωτογραφίας. 

8. Palacio Da Bolsa
Κτίριο του 19ου αιώνα με νεοκλασική πρόσοψη, πρώην χρηματιστήριο, που χτίστηκε για να εντυπωσιάσει και να κερδίσει την αξιοπιστία των Ευρωπαίων επενδυτών. 
Μπαίνοντας μέσα ο επισκέπτης νομίζει ότι μπαίνει σε βασιλικό παλάτι, ειδικά στο Αραβικό δωμάτιο και το δωμάτιο των δεξιώσεων. Θα το επισκεφτείτε με το λεωφορείο 1. 

9. Γέφυρα Dom Luis
Η γέφυρα Dom Luis που φτιάχτηκε το 1885 και έχει τη μεγαλύτερη σιδερένια αψίδα στον κόσμο. Σήμερα από πάνω περνάει το μετρό ενώ στα κατώτερα επίπεδα περνούν αυτοκίνητα και πεζοί. Ενώνει δηλαδή το κέντρο της πόλης με την αντίπερα όχθη του ποταμού. 
Υπάρχουν ακόμα τέσσερις γέφυρες στην πόλη που μπορείτε να τις δείτε καλύτερα κάνοντας μια κρουαζιέρα στο ποτάμι. Η πιο διάσημη από όλες είναι η Dona Maria Pia, και αυτή σιδερένια με αρχιτέκτονα τον Gustave Eiffel. 

10. Εθνικό μουσείο - Soares Dos Reis
Είναι το πρώτο εθνικό μουσείο της Πορτογαλίας που άνοιξε το 1833 με εντυπωσιακές συλλογές από αντικείμενα αξίας προερχόμενα από μοναστήρια, γυαλικά, κεραμικά και κοσμήματα του 18ου αιώνα. 
 
Το πιο αξιοσημείωτο έκθεμα είναι το "O Desterrado", από τον γλύπτη  Soares dos Reis. 
tips
* Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Πόρτο. Μπορείτε όμως να ταξιδέψετε αεροπορικώς ως τη Λισαβόνα και μετά να πάρετε τρένο. Η διαδρομή
* Ξενοδοχεία στη Λισαβόνα και στο Πόρτο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου