Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη στο κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο

Το κάστρο της Μύρινας, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, καλωσορίζει τους επισκέπτες που φτάνουν με το καράβι. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου!

 

Φτιάχτηκε το 1207, όταν ο Ενετός Ναβιγκαγιόζο, μεγάλος δούκας της Λήμνου, οχυρώνει την Μύρινα. Από τότε έχει περάσει διάφορα και έχει υποστεί αρκετές ζημιές. 
Χτισμένο πάνω σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο ύψους 120 μέτρων, δεσπόζει πάνω από την πόλη και το λιμάνι. Καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων.
 
Έχει τριπλό τείχος με 14 πύργους ύψους έως 8 μέτρα. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου, υπάρχει ένα μισοκατεστραμμένο οχυρό με πολλούς εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει ένα τούρκικο τέμενος, υπόγειος θολωτός χώρος και δεξαμενές. 


 

Πάνω στο λόφο, ανάμεσα στα χαλάσματα, ζουν αρκετά αγριοκάτσικα καθώς και πολλά ελάφια, τα γνωστά πλατώνια που μεταφέρθηκαν πριν χρόνια από τη Ρόδο και έγιναν οι νέοι κάτοικοι του κάστρου!
Η ανάβαση είναι λίγο ζόρικη αλλά αξίζει τον κόπο! Η θέα από το πιο ψηλό σημείο είναι πραγματικά μοναδική. Υπάρχουν ταμπέλες από το κέντρο της Μύρινας που δείχνουν τον δρόμο για το κάστρο. 
Η θέα προς το κάστρο είναι εκπληκτική μέρα και νύχτα, καθώς είναι όμορφα φωτισμένο.  Αν κάποιος το δει από μακρυά, μοιάζει σαν να αιωρείται γιατί μόνο το πάνω του κομμάτι φωτίζεται! 

Το κάστρο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου