Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου - Μέρος 1ο

1. Sagrada Familia, Βαρκελώνη, Ισπανία
Ο Καταλανός αρχιτέκτονας Antoni Gaudí ξόδεψε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του σε αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο. Ο καθεδρικός ναός είναι πλέον σύμβολο της Βαρκελώνης και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς όλου του κόσμου. Μετά το θάνατο του το 1926, οι συνεργάτες του συνέχισαν το έργο του και παρόλο που τα σχέδια του ίδιου καταστράφηκαν κατά τον Ισπανικό εμφύλιο, οι εργασίες ολοκλήρωσης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Πραγματικά είναι ένα αριστούργημα! 

2. Burj Al Arab, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αυτό το ξενοδοχείο, σύμβολο πλέον της πόλης, μοιάζει με ιστιοφόρο και βρίσκεται στο δικό του ιδιωτικό νησί. Έχει 60 ορόφους και το εσωτερικό του είναι εξίσου εντυπωσιακό με την εξωτερική του εμφάνιση! Για να επισκεφτεί κάποιος το νησί αυτό πρέπει να κλείσει ένα γεύμα σε κάποιο από τα εστιατόρια του. Συμβουλή: Κλείστε τραπέζι για απογευματινό τσάι στο Skyview Bar ή μπουφέ μεσημεριανό στο Junsui.

3. Institute for Sound and Vision, Hilversum, Ολλανδία
Εντυπωσιακό κτίριο με τζάμια που έχουν πάνω τους τυπωμένες σκηνές από την Ολλανδική τηλεόραση. Το εφέ αυτό είναι εντυπωσιακό και από έξω αλλά και από μέσα. Μοιάζει με κολάζ! Μπορείτε να δείτε την ιστορία της Ολλανδικής τηλεόρασης ή απλά να χαζεύετε μέσα από τα πρωτότυπα τζάμια από το αίθριο του Grand Café.

4. The Golden Temple, Amritsar, Ινδία
Αυτός ο ναός βρίσκεται στην μέση της λίμνης. Αποκαλείται ο ναός του Θεού, έχει καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές μέχρι τη σημερινή του μορφή που χτίστηκε στα τέλη του 1700.  Η λάμψη του κτιρίου είναι εντυπωσιακή καθώς ιριδίζει μέσα στο νερό που το περιβάλλει και μια μουσική ακούγεται από ναό μέρα και νύχτα.Ο ναός είναι ανοιχτός από τις 6 το πρωί μέχρις τις 2 τα ξημερώματα και είναι πιο εντυπωσιακός το βράδυ.
5. National Congress Hall, Brasilia, Βραζιλία
 Αυτό το κτίριο αντιπροσωπεύει τη μοντέρνα Βραζιλία. Έχει είσοδο επιστημονικής φαντασίας, λεπτούς δίδυμους πύργους και δύο αίθουσες σε σχήμα οβάλ. Πρόκειται για ένα κτίριο έργο τέχνης! Συμβουλή: Μπείτε μέσα και δείτε το Green Hall, που ονομάζεται έτσι από το χρώμα του χαλιού και της σημαίας της χώρας, και φιλοξενεί αγάλματα και πίνακες από νέους Βραζιλιάνους καλλιτέχνες.
6. The Guggenheim, Μπιλμπάο, Ισπανία
 Σήμερα το γυαλιστερό αυτό παράξενο οικοδόμημα, είναι ένα μουσείο και δεν μοιάζει πλέον τόσο σοκαριστικό όπως το θεωρούσαν την εποχή που χτίστηκε! Φτιαγμένο από τιτάνιο, μπορεί να θυμίζει και λίγο εργοστάσιο, ωστόσο παραμένει πρωτότυπο και εντυπωσιακό. 

7. Το κτίριο της Chrysler, Νεά Υόρκη
Ένας γυαλιστερός και εντυπωσιακός ουρανοξύστης, συνδυάζει την κλασσική αρχιτεκτονική του αμερικάνικου ουρανοξύστη αλλά με μοντέρνες πινελιές. Ήταν το πιο ψηλό κτίριο μέχρι το 1931, όταν χτίστηκε το Zepperlin tower. Το στέμμα του λάμπει μέρα και νύχτα και είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι ίσως το μόνο κτίριο στον κόσμο που είναι εμπνευσμένο από τα κομμάτια αυτοκινήτου, αφού οι μεγάλοι αετοί του 61ου ορόφου είναι αντίγραφα από την Chrysler του 1929.

8. Mont St. Michel, Νορμανδία, Γαλλία
 Το Μον Σαιν Μισέλ είναι μία μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αβαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Δύο φορές το μήνα συμβαίνει το φαινόμενο της παλίρροιας, αλλά στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: Η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα (τα πάρκινγκ καλύπτονται ολοσχερώς). Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία με 3 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

 Είναι η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου φτιαγμένη από frosted glass και στολισμένο με γράμματα από τα αλφάβητο διάφορων γλωσσών.  Έχει σχήμα αμοιβάδας, με την κεντρική σπιράλ σκάλα σε χρώματα έντονου πράσινου και πορφύρας, το 7όροφο κτίριο μοιάζει με πίστα σε λούνα παρκ. 

10. Nelson-Atkins Museum’s Bloch Building, Κάνσας, Η.Π.Α
Μοιάζει με κουτιά από  frosted-glass που πετάγονται από το πράσινο γκαζόν. Στεγάζει ένα μουσείο και είναι πολύ εντυπωσιακό κτίριο όταν δύει ο ήλιος, καθώς αρχίζει να λάμπει. 

11. Gresham Palace, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
 Το νεοκλασικό παλάτι χτίστηκε το 1827 και στέγαζε γραφεία και σπίτια Βρετανών αριστοκρατών. Το 2001 αγοράστηκε από μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων και πλέον είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Μπορείτε να επισκεφτείτε την καφετέρια για να απολαύσετε νόστιμα γλυκά!

12. Το κατάστημα του Christian Dior, Omotesando, Τόκυο
 Η περιοχή Omotesando είναι μια εμπορική περιοχή για αγορές αλλά περισσότερο διάσημη για την αρχιτεκτονική της. Τα περισσότερα κτίρια στεγάζουν μεγάλους οίκους μόδας και είναι όλα φτιαγμένα από γνωστούς και κορυφαίους αρχιτέκτονες. Το διάφανο αυτό κτίριο είναι σαν ένα μεγάλο κουτί φωτός, φαντασμαγορικό ιδιαίτερα τη νύχτα.

 H λίστα είναι από το travelandleisure.com και συνεχίζεται!

2 σχόλια:

  1. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση ! Πράγματι φαντασμαγορικά και ματαιόδοξα, συμφωνώ με το σχόλιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή