Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου (Μέρος 2ο)

Δείτε τα πρώτα 13 κτίρια εδώ 

14. Hearst Tower, Νέα Υόρκη
Οι περισσότεροι μοντέρνοι ουρανοξύστες δείχνουν ωραίοι από μακρυά, αλλά το εντυπωσιακό με αυτόν εδώ τον ουρανοξύστη είναι ότι φαίνεται ακόμα ομορφότερος από κοντά! Τα ιδιαίτερα τριγωνικά  του πάνελ κάνουν τον 42 ορόφων ουρανοξύστη να φαίνεται πιο εντυπωσιακός και ψηλός από άλλους με διπλάσιο ή τριπλάσιο ύψος. 

15. Therme Vals, Vals, Ελβετία
Εκπληκτικό σύμπλεγμα από θερμαινόμενες πισίνες, με νερό από τις πηγές της περιοχής, όλα χτισμένα με τις πέτρες και τα υλικά της περιοχής. Η οροφή του με γρασίδι και όλο το αρχιτεκτονικό στυλ, προκαλεί μια αίσθηση ότι εκεί σταματά ο χρόνος και αρχίζει η απόλυτη χαλάρωση. 

16. Tiger’s Nest Monastery, Μπουτάν
Χτισμένο σε ένα βράχο πάνω από την κοιλάδα Paro, το Paro Taktsang ή αλλιώς Tiger’s Nest Monastery, σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Χρονολογείται από το 1962 και θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη της χώρας. 

17. Νέα Όπερα, Όσλο, Νορβηγία
Βρίσκεται στο παλιό λιμάνι και έχει γίνει σύμβολο της πόλης. Φαίνεται σαν να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα και να βρίσκεται σε ένα λεπτό πάγο και αυτό το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό! Αντί να ανεβαίνει προς τα πάνω, αυτό το κτίριο πηγαίνει ήπια προς το νερό, μετατρέποντας την σκεπή σε ανοιχτό χώρο για τον κόσμο!

18. Great Mosque, Djenne, Μάλι
Στην πιο παλιά πόλη της αφρικανικής Σαχάρα, την  Djenne, βρίσκεται αυτό το κτίριο, εξ' ολοκλήρου φτιαγμένο από  πλίνθους Το συγκεκριμένο τζαμί φτιάχτηκε το 1906. Κάθε πύργος του διακοσμείται  με ένα αυγό στρουθοκαμήλου που συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα. 
19. Catherine Palace, Ρωσία
Είναι ένα ροκοκό κτίριο του 18ου αιώνα, στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, με εντυπωσιακή και χαρακτηριστική γαλάζια πρόσοψη το οποίο ήταν η θερινή κατοικία των τσάρων. Συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες που πηγαίνουν να δουν τα εντυπωσιακά δωμάτια του παλατιού όλο το χρόνο. Για μια διαφορετική εμπειρία επισκεφτείτε το τον χειμώνα για να περιηγηθείτε στους κήπους πάνω σε κάρο! 

20. The Bauhaus, Dessau, Γερμανία
Το νεωτεριστικό κτίριο χτίστηκε το 1926 και έχει μια από τις πρώτες μορφές τοίχου με τζαμαρία. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι όλο το κτίριο είναι χειροποίητο γεγονός που το αντιλαμβάνεται κάποιος αν μπει μέσα. Είναι ανοιχτό για το κοινό και φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις. 

21. Akron Boys and Girls Club II, Akron, Αλαμπάμα, Η.Π.Α
Κατασκευασμένο από το Rural Studio, που διδάσκει στους φοιτητές αρχιτεκτονικής πως να φτιάχνουν κτίρια από  φτηνά υλικά, αυτό το κλαμπ είναι μια μεγάλη περιοχή αναψυχής. Καλυμμένο από μια κυματοειδή σκεπή είναι αρκετά εντυπωσιακό και πρωτότυπο!

22. Wat Rong Khun, Chiang Rai, Ταϊλάνδη
Είναι ένας σύγχρονος βουδιστικός ναός - η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997- που μερικοί τον θεωρούν τρομερά όμορφο ή υπερβολικά άσχημο! Όπως και να έχει δεν περνά απαρατήρητος! Σε αντίθεση με άλλους ναούς της Ταιλάνδης που είναι γεμάτοι χρώματα, εδώ τα πάντα είναι λευκά, το χρώμα της αγνότητας, και μέσα κάθεται ένας χρυσός Βούδας.  Μαζί με τα αγάλματα του Βούδα και άλλων αρχαίων μυθικών φιγούρων, στέκεται και το άγαλμα του Neo από το Matrix καθώς και του Spiderman!!

23. Χειροποίητο σχολείο, Rudrapur, Μπαγκλαντές
Χτισμένο από ένα ζευγάρι νέων Γερμανών αρχιτεκτόνων, με ντόπια υλικά και μεθόδους, αυτό το σχολείο σε ένα χωριό 230 μίλια μακρυά από την Dhaka- την πρωτεύουσα- έχει βραβευτεί για την πρωτοτυπία και την ομορφιά του. Εντυπωσιάζει η σκεπή από μπαμπού και που γενικά ένα τόσο κομψό οικοδόμημα φτιάχτηκε από πολύ φτηνά υλικά. 

Η λίστα είναι από το travelandleisure.com

1 σχόλιο:

  1. Φοβερός ο Hearst Tower,είναι ακριβώς όπως το λέει το αρθρο.Δείχνει πιο ψηλός λόγω των panel ακόμη και από άλλους ψηλότερους. Πιο περιεκτικό και συνάμα, σύντομο review για Νέα Υόρκη, με πολλές πληροφορίες και αεροπορικά εισητήρια βρήκα και εδώ, http://www.e-airtickets.gr/aeroporika-eisithria/aeroporika-eisithria-gia-nea-yorkh/

    ΑπάντησηΔιαγραφή