Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τα 20 μέρη που πρέπει να δείτε το 2013 (1ο μέρος)

Η συγγραφική ομάδα του National Geographic παρουσίασε τα μέρη που πρέπει να δείτε τη νέα χρονιά. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε μέσα στη λίστα και τη δική μας Θεσσαλονίκη!  


1. Κριμέα, Ουκρανία
Η χερσόνησος Crimea, με τις ακτές της Μαύρης θάλασσας, είναι παράδεισος με υπέροχες και όχι πανάκριβες ανέσεις! Εκεί ο ήλιος λάμπει 300 μέρες το χρόνο και ο χειμώνας μάλλον απουσιάζει.  

Πότε να πάτε: Μάιο - Οκτώβρη. Το καλοκαίρι η περιοχή γεμίζει ασφυκτικά με Ρώσους αλλά και Ευρωπαίους τουρίστες. 


2. Μασσαλία, Γαλλία

Η καινούρια πολιτιστική πρωτεύουσα της Γαλλίας. Ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική πόλη. Είναι φημισμένο κέντρο τεχνών, πολιτισμού και μουσικής. 
Πότε να πάτε: Ιούνιο - Αύγουστο για τις παραλίες, Απρίλη - Μάιο και Σεπτέμβρη- Οκτώβρη για άνετες θερμοκρασίες και λιγότερη τουριστική κίνηση. 

3. Raja Ampat 
Βρίσκεται κοντά στο νησί Νέα Γουινέα και αποτελείται από 1500 μικρά νησιά. Χαρακτηρίζεται ως ο Αμαζόνιος των ωκεανών και αυτό γιατί διαθέτει κοράλλια που περιέχουν όλα τα θαλάσσια είδη ολόκληρης της Καραϊβικής  Ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο μέρος με κρυστάλλινες ακτές και κοραλλιογενείς νήσους. Για τους λάτρεις των καταδύσεων είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη. 
Πότε να πάτε: Τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Ιούνη. Μετά ακολουθεί η εποχή των μουσώνων με πολλές έντονες βροχές. 


4. Ραβέννα, Ιταλία
Το ζωντανό ιστορικό μωσαϊκό της Ιταλίας! Μια πόλη με 8 μνημεία που έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, όλα του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ, στολισμένα με καταπληκτικά δείγματα της τέχνης του μωσαϊκού. 
Πότε να πάτε: Ιούνιο- Οκτώβριο. Ο καιρός είναι πιο ευχάριστος την άνοιξη αλλά τότε πηγαίνουν και οι πιο πολλοί τουρίστες. 

5. Great Bear Rainforest, Καναδάς
 Το δάσος με τις αρκούδες, το μεγαλύτερο παράκτιο τροπικό δάσος στον κόσμο, γεμάτο έλατα και κόκκινους κέδρους! Μόνιμοι κάτοικοι οι λύκοι, τα κούγκαρ, οι αρκούδες γκρίζλι και ένα σπάνιο είδος μαύρης αρκούδας που ονομάζεται Kermode ή αλλιώς spirit bear. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα ότι ένα στα 10 αρκουδάκια γεννιούνται με λευκή γούνα! 
Πότε να πάτε: Μάιο με Σεπτέμβριο


6. Μαλάουι (Malawi), Αφρική
Η χώρα εκτείνεται δυτικά και κατά μήκος της ομώνυμης λίμνης Μαλάουι, της τρίτης σε μήκος λίμνης της Αφρικής. Συνορεύει με την Τανζανία, τη Ζάμπια και  τη Μοζαμβίκη.Η Λίμνη Μαλάουι, συνολικής έκτασης 9.250 τ.μίλια, βασικός πόλος τουριστικής έλξης, με μήκος 500 χλμ. Οι ντόπιοι την αποκαλούν "η λίμνη των αστεριών" γιατί μετά το σούρουπο λάμπες παραφίνης από τις βάρκες των ψαράδων λαμπυρίζουν μέσα στη λίμνη και μοιάζουν από μακρυά με έναστρο ουρανό. 
Πότε να πάτε: Για τη λίμνη και σαφάρι τους μήνες Απρίλη, Μάιο  Οκτώβρη και Νοέμβρη. Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο περισσότερα από 200 είδη ορχιδέων ανθίζουν στο εθνικό πάρκο Nyika.

7. Quito, Εκουαδόρ
Μια πόλη που από το 1978 βρίσκεται στον  Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είναι χτισμένη στους πρόποδες  ηφαιστείου, σε υψόμετρο 2.850 μέτρων, κάτι που την κάνει τη δεύτερη πιο ορεινή πρωτεύουσα του κόσμου μετά την πρωτεύουσα της ΒολιβίαςΛα Παζ. Η κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια του ισημερινού, ενώ η ίδια η πόλη εκτείνεται μέχρι 1 περίπου χιλιόμετρο μακριά από αυτόν.
Πότε να πάτε: Ιούνιο- Σεπτέμβριο, ξηρή περίοδος με πιο δροσερές θερμοκρασίες

8. Βagan, Μιανμάρ
Πρόκειται για μια αρχαία πόλη με περισσότερους από 2200 ναούς και παγόδες χτισμένα από τον 9ο ως το 13ο αιώνα. Η αρχαία πόλη είναι καλοδιατηρημένη και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Ο καλύτερος τρόπος να δείτε την πόλη είναι με μια πτήση με αερόστατο, νωρίς το πρωί. 
Πότε να πάτε: Τέλη Οκτώβρη - Μάρτιο

9. Cape Breton, Καναδάς
Νησί του ατλαντικού ωκεανού που κατοικήθηκε από ψαράδες και αποίκους από τη Γαλλία και τη Σκωτία.  Σήμερα συγκεντρώνει επισκέπτες που αγαπούν την άγρια ζωή, τη φυσική ομορφιά και το ιδιαίτερο στυλ που συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες. 
Πότε να πάτε: Μάιο με Οκτώβριο


10. Ουγκάντα, Αφρική

Η χώρα έχει σαβάνα, ατέλειωτες λίμνες, τροπικά δάση και παγετώνες στα βουνά Rwenzori. Πολλά ζώα επίσης ζουν εκεί, όπως οι ιπποπόταμοι στις ακτές της λίμνης  Edward, λευκά λιοντάρια στα δέντρα του εθνικού πάρκου  Queen Elizabeth ενώ ο σταρ της χώρας είναι ο ορεσίβιος γορίλας.  
Πότε να πάτε: Ιανουάριο - Μάρτιο και Ιούνιο - Αύγουστο. 

Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με τις άλλες 10 περιοχές!
Πηγή λίστας: nationalgeographic.com
Επιμέλεια κειμένων: traveltipsgr.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Πωπω από εδώ δεν έχω πάει πουθενά,,, τι μου κάνεις τώρα!!! Μεγάλη λίστα επισκέψεων,χιχι! Διαλέγω το τροπικό νησί στην Νέα Γουινέα γιατί οι φώτος ήταν φανταστικές!!! Callie by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου ευχόμαστε ολόψυχα να κάνεις όλα τα ταξίδια που ονειρεύεσαι!!!!
      Εμάς μας αρέσουν ΟΛΑ τα μέρη πάντως!

      Διαγραφή