Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στην πόλη του χιονιού...το Ελσίνκι!

Η πρώτη ουσιαστικά καλή δόση χιονιού φτάνει την περίοδο των Χριστουγέννων και δημιουργεί την κατάλληλη εορταστική ατμόσφαιρα στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Χριστουγεννιάτικα φωτάκια στολίζουν τους περισσότερους δρόμους της πόλης και το άρωμα το ζεστού κρασιού πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα. 
 Τα Χριστούγεννα για τους Φινλανδούς είναι μια ήσυχη οικογενειακή γιορτή. Ακόμα και με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, όλα είναι ανοιχτά, οι δρόμοι σε κυκλοφορία και οι κάτοικοι ευδιάθετοι. 



Ο ήλιος εμφανίζεται απρόθυμα και για πολύ λίγο, το κρύο τσουχτερό, αλλά η διάθεση στα ύψη πίνοντας ένα ποτήρι glögi κοιτώντας τις υπέροχες βιτρίνες των καταστημάτων.  
Βιτρίνες στο πολυκατάστημα Stockman
 
Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά, St Thomas Christmas Market, αποτελείται από 120 πάγκους με χειροποίητα αντικείμενα, ζεστά φαγητά και άλλες χριστουγεννιάτικες σπεσιαλιτέ. H αγορά θα λειτουργεί ως 22/12. 
Η παραδοσιακή αγορά στο λιμάνι είναι ανοιχτή καθημερινά μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων ως τις 8 περίπου το απόγευμα.  Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και να γευτούν αλλιώτικες γεύσεις στην πιο παλιά αγορά της πόλης.
Το χωριό του Άη Βασίλη στο κέντρο της πόλης, περιμένει μικρούς και μεγάλους να το επισκεφτούν ως τις 6/1. Ονομάζεται Christmas Market Joulumaailma (Christmas World) και ξεκινά από την πλατεία Three Smiths ως Kaivopiha και το Old Student House. Θα συναντήσετε τον άγιο Βασίλη  χιονάνθρωπους και άλλους χριστουγεννιάτικους χαρακτήρες απολαμβάνοντας καλή μουσική. 
Στα πολλά όμορφα χειμερινά σπιτάκια θα βρείτε νόστιμα τσιζκέικ, ψητά αμύγδαλα, οργανικές μαρμελάδες και χυμούς, πλεχτά γάντια και άλλα μάλλινα, χειροποίητα κεριά, ξύλινα παιχνίδια και παραδοσιακά φινλανδικά προϊόντα. Απολαύστε ένα ποτήρι ζεστό κρασί στην ταράτσα του Old Student House και αφήστε την ευχή σας στο βιβλίο επισκεπτών του Άη Βασίλη. 
Οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες, γιορτάζουν την πρωτοχρονιά στην πλατεία Senate από το 1932, πάντα με συνοδεία ζωντανής μουσικής. 
Το εθνικό μουσείο της Φινλανδίας φιλοξενεί μια έκθεση που παρουσιάζει τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και τις παραδόσεις από τον 18ο αιώνα μέχρι το 1970. 
Για τους πιο αθλητικούς τύπους, υπάρχουν  διαφορετικές χειμερινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο Ελσίνκι:
Ξεκινάμε από το πιο απλό....το πατινάζ! Στην καρδιά της πόλης, το Ice Park στην πλατεία μπροτά στο σιδηροδρομικό σταθμό., περιτριγυρισμένο από όμορφα κτίρια λειτουργεί ως τα τέλη Μαρτίου και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του Ελσίνκι. Οι τιμές είναι 5€ για τους ενηλίκους και 3€ για τους ανηλίκους, τους φοιτητές και τους άνεργους. 
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν χόκευ επί πάγου (Ice hockey, ή lätkä, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στη Φινλανδία, μπορούν να πάνε στα Helsinki Ice Hall και Hartwall Arena.
Δημοφιλές επίσης και το σκι Cross-country, με πίστες που διασχίζουν την φινλανδική φύση με ομορφιά που κόβει την ανάσα. Το έδαφος αλλάζει συνεχώς κατά μήκος της διαδρομής. Το Paloheinä Recreational Centre (Pakilantie 124) είναι ο καλύτερος προορισμός και μπορεί εύκολα να πάει κάποιος με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Οι πίστες είναι ανοιχτές και φωτίζονται ως αργά το απόγευμα. 
Για σνόουμπορντ και σκι downhill υπάρχει το  Serena Ski στο προάστιο Espoo και το Talma  στην πόλη Sipoo. Για περισσότερες πληροφορίες για τα χιονοδρομικά κέντρα δείτε εδώ
Για τους πολύ τολμηρούς υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσουν στον πάγο! Τρελή στα μάτια μας αλλά αγαπημένη δραστηριότητα των Σκανδιναβών το χειμώνα. Το σκηνικό είναι το εξής: Πρώτα κολυμπούν σε μια τρύπα που έχει δημιουργηθεί κόβοντας πάγο και μετά κατευθείαν είσοδος σε καυτή σάουνα που χαλαρώνει και αναζωογονεί το σώμα. Μερικοι θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία αυξάνει την αντοχή στο στρες, κρατά μακρυά τις ιώσεις και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να το δοκιμάστε στο Kuusijärvi Recreation Centre. Θα φτάσετε εκεί με το λεωφορείο 730 που ξεκινά από την πλατεία Railway. 
Από τις 4/1-8/1 το γεγονός της πόλης λέγεται  Lux Helsinki και θα προσφέρει εμπειρίες για όλες τις αισθήσεις στην καρδιά του χειμερινού σκοταδιού. Εντυπωσιακά φώτα και σχέδια θα φωτίζουν τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης και θα δημιουργούν μαγική και παραμυθένια ατμόσφαιρα. 
Senate square
Finlandia Hall
O πύργος της φλόγας στο Ολυμπιακό στάδιο
Φως από τον πύργο που φαίνεται σε όλη την πόλη

 Φωτογραφίες από το Lantern Park, ιδανικό μέρος για νυχτερινή βόλτα!

 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ελσίνκι και γενικότερα τη Φινλανδία, μπορείτε να βρείτε εδώ!

tips
* Απαραίτητα τα πιο ζεστά ρούχα, ισοθερμικά εσώρουχα, ζεστά γάντια και κασκόλ! Επειδή το πιο πιθανό να είναι όλα χιονισμένα, απαραίτητα τα παπούτσια που δεν γλιστράνε!
* Δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές αλλά και το ζεστό κρασί με μπαχαρικά.
* Αγοράστε όμορφα ξύλινα χειροποίητα αντικείμενα.
* Όσον αφορά τις τιμές, είναι περίπου στα επίπεδα της Ελλάδας, συχνά και πιο φτηνά!

2 σχόλια: