Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Ρώμη

Η Ρώμη είναι ιδανική και για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, καθώς έχει μεγάλη παράδοση όσον αφορά στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες αλλά και στα γιορτινά δρώμενα. Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων. 
Από το Δεκέμβριο η διάσημη μπαρόκ πλατεία Piazza Navona, μετατρέπεται σε μια πελώρια χριστουγεννιάτικη αγορά. 


  
  
Εκεί θα βρείτε πάγκους με χριστουγεννιάτικα γλυκά, παιχνίδια, φιγούρες για φάτνη, στολίδια και δώρα. Για τα παιδιά υπάρχει καρουζέλ, μια μεγάλη φάτνη και ο Άγιος Βασίλης που συχνά κάνει την εμφάνιση του εκεί. 
Στις 5 Ιανουαρίου το βράδυ είναι η γιορτή της Befana -που σημαίνει επιφάνεια-, η οποία είναι μια καλή μάγισσα που πετάει πάνω από όλη την Ιταλία και δίνει δώρα στα παιδιά. Τέτοιες κούκλες θα βρείτε στην αγορά αν και είναι λίγο ασχημούλες ωστόσο είναι παραδοσιακές!
Σύμφωνα με τον μύθο, τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός, οι τρεις μάγοι επισκέφθηκαν τη Μπεφάνα στο σπίτι της και όταν έφευγαν της πρότειναν να πάει μαζί τους για να προσκυνήσουν το Χριστό και να του δώσουν δώρα. Αυτή όμως αρνήθηκε. Μετά το μετάνιωσε και από τότε, κάθε χρόνο πετάει με τη σκούπα της και μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά, ελπίζοντας ότι κάποιο από αυτά είναι ο Χριστός. Αφού φάει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά, γεμίζει τις κάλτσες των καλών παιδιών με δώρα, ενώ τις κάλτσες των "κακών" παιδιών με ένα γλυκό σε σχήμα κάρβουνου!
Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκεί επίσης στήνεται η φάτνη σε πραγματικές διαστάσεις. Σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη. Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου. 
Κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες πηγαίνουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να παρακολουθήσουν την εορταστική λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και να δουν τον Πάπα από τις γιγαντοοθόνες που στήνονται στην πλατεία να δίνει το χριστουγεννιάτικο χαιρετισμό ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι. 
Άλλα μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται στην Piazza Venezia, όπου συνήθως υπάρχει και μια φάτνη. 
Αν βρεθείτε τα Χριστούγεννα στη Ρώμη, θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφίσετε το Κολοσσαίο με το φωτισμένο δέντρο ακριβώς μπροστά του. 
Η φάτνη στην εκκλησία Santa Maria Maggiore λέγεται ότι είναι η παλαιότερη μόνιμη φάτνη. Είναι σκαλισμένη από μάρμαρο, και χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Σε αυτή την εκκλησία μάλιστα πιστεύεται ότι έγινε η πρώτη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία. Τα μεσάνυχτα με τον ερχομό της 25ης Δεκεμβρίου χτυπούν οι καμπάνες. 
Οι μεγαλύτερες οδοί της πόλης στολίζονται με φωτάκια που δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα τη νύχτα. 
Μια υπαίθρια πίστα πατινάζ στήνεται κοντά στο Castel Sant'Angelo, όπου υπάρχει επίσης και μια μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά. Η πίστα πατινάζ λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. 
 
 
tips
* Δοκιμάστε τα διάσημα panettone, σε διάφορες γεύσεις που ψήνονται καθημερινά στους φούρνους της πόλης.
Υπάρχει μάλιστα και σε χριστουγεννιάτικη έκδοση με σταφίδες και άλλους ξηρούς καρπούς. 
* Σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας χρειάζεται προσοχή στους πορτοφολάδες, και ειδικά στην Ρώμη. 
*Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές, το μενού της Παραμονής των Χριστουγέννων δεν περιλαμβάνει κρέας αλλά χέλι!! Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει τορτελίνια, κόκορα και μια ποικιλία γλυκών. 


4 σχόλια:

  1. Παρα πολυ ωραια!!!!
    Ποιος χρηματοδοτεί το ταξίδι??????????

    ΥΓ
    Οι κλέφτες δεν είναι στην Ιταλια,
    αυτοί είναι στην Ελλάδα και έχουν ονοματεπώνυμο,
    Βενιζέλος, Σαμαράς, Στουρνάρας, κ.τ.λ.
    Εν κατακλείδι Νεα Δημοκρατία μαζί με την Αδελφή χρυσαυγη + ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ + ΣυΡΙΖΑ ...
    Αυτούς να φοβάστε, αυτοί σας κλέβουν καθημερινά και άγρια...
    Οι άλλοι στην Ιταλία είναι άγιοι μπροστά τους, κλέβουν για να επιβιώσουν,
    οι Ελληνες μαφιόζοι του καπιταλισμού (σαμαρας & σια) κλέβουν για τα αφεντικά τους...
    και εμφανίζονται σαν οσίες μαρίες...
    αλλά είναι συμμορίες...
    Ελευθερα στην Ιταλία μην φοβάστε τους κλέφτες ,,, στην Ελλάδα να τους φοβάστε...
    Εδώ είναι επικίνδυνοι εκεί όχι ...
    Αν τα έχετε οικονομήσει κάντε το ταξίδι και γενικά μην εμπιστεύεστε καθόλου τον ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΚΟΥΒΕΛΟΤΣΙΠΡΑ...
    Οι διαχρονικοι υπηρέτες του συστήματος ( τον βρωμιάρη τον φυλάκισαν... δικός τους και όμοιος τους...)
    Αυτοί είναι οι απατεώνες τα τσιράκια και οι κλέφτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα ωραία εκτός από το χέλι !

    Αν και δεν έχω επισκεφτεί την Ρώμη ποτέ, πιστεύω πως αξίζει το ταξίδι αν βέβαια διαθέτει κανείς τα χρήματα.

    Η Ιταλία γενικά είναι μια κοντινή μας χώρα και οι κάτοικοι της έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους Έλληνες.Ένα από αυτά είναι ότι ψηφίζουν και αυτοί άχρηστους πολιτικούς με αδιέξοδες πολιτικές και εδώ θα συμφωνήσω με τον φίλο πιο πάνω.Οι λαοί έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους για τους άρχοντες που εκλέγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ρώμη είναι ίσως ο πιο φτηνός προορισμός από Ελλάδα και αρκετά κοντά μας.Πολύ ωραίο το άρθρο , μακάρι να μπορούσαμε να πάμε στις γιορτές μια βόλτα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή