Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές στην Ευρώπη

Ιστορικές και γραφικές πλατείες γυαλίζουν από τα εκατοντάδες φωτάκια με υπαίθριες αγορές που δίνουν  ζωντάνια κατά την περίοδο των χριστουγέννων. Δείτε μερικές από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές. Βρίσκονται όλες στην Ευρώπη και όχι ιδιαίτερα μακρυά μας! 

1. Κολωνία, Γερμανία
Η γραφική Κολωνία, με σήμα κατατεθέν τον καθεδρικό ναό της, ντύνεται χριστουγεννιάτικη με εκατοντάδες λαμπιόνια και θεάματα.
Υπάρχει μια υπαίθρια αγορά μπροστά από το ναό και μια άλλη χριστουγεννιάτικη μεσαιωνική αγορά, όπου θα δείτε μια μοναδική φάτνη με αληθινούς ανθρώπους, θα απολαύσετε μουσική και θα αγοράσετε όμορφα αντικείμενα πολλά από τα οποία είναι χειροποίητα. 
 

Πότε: 21 Νοεμβρίου μέχρι  23 Δεκεμβρίου
Τι να αγοράσετε:
Räuchermännchen (ξύλινες κούκλες), καρυοθραύστες, παιδικά παιχνίδια  και προιόντα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε πολύ καλές τιμές.
Φαγητό και ποτό: Ψητά αρωματικά μήλα, ψητά αμύγδαλα και το παραδοσιακό ρόφημα με κανέλα, glühwein. 
Για τα παιδιά:
Στο Alter Markt θα βρίτε ένα παιδικό χεριμερινό παράδεισο, με πολλά παιχνίδια και κουκλοθέατρο. Για πατινάζ στον πάγο μπορείτε να πάτε στο Heumarkt.

2. Βιέννη, Αυστρία
 Η Βιέννη είναι πανέμορφη τα Χριστούγεννα καθώς η μπαρόκ αρχιτεκτονική της στολίζεται και οι πλατείες της φιλοξενούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Μπροστά από το καταπληκτικό κτίριο του Δημαρχείου στο Rathausplatz, στήνεται η διάσημη αγορά Christindmarkt και μπροστά από το παλάτι Schnbrunn, όπου έμενε η βασική οικογένεια, μια άλλη ενδιαφέρουσα αγορά περιμένει τους επισκέπτες.
 

Πότε: Από τα μέσα Νοεμβρίου ώς την παραμονή των Χριστουγέννων.
Τι να αγοράσετε:
Χειροποίητα αντικείμενα από φυσητό γυαλί, κοσμήματα, κεριά και χειροποίητες κούνιες. 

Φαγητό και ποτό: Δοκιμάστε οπωσήποτε το πασίγνωστο apfel strudel, maroni (με κάστανα) και lebkuchen (gingerbread). Για να πιείτε δοκιμάστε Glühwein ή punsch, natürlich.
Για τα παιδιά:
Τα μικρά παιδιά θα απολαύσουν τη βόλτα μπροστά από το νεο-γοτθικό δημαρχείο, όπου στήνεται ένα γιγάντιο ημερολόγιο, χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, υπάρχουν καρουζέλ, βόλτες με πόνυ και ένας μαγευτικός χειμερινός κήπος.
3. Μπρυζ, Βέλγιο
 Η μεσαιωνική υπέροχη πόλη, γεμάτη γραφικά κανάλια, παλιά σπίτια και δρομάκια, φορά τα γιορτινά της και γίνεται ακόμα πιο όμορφη και λαμπερή. Μην χάσετε το Snow and Ice Sculpture Festival, με εκπληκτικές δημιουργίες από πάγο.
 
Πότε: 25 Νοεμβρίου μέχρι 3 Ιανουαρίου
Τι να αγοράσετε:
Βέλγικα σοκολατάκια και κεραμικά χειροποίητα αντικείμενα και δαντέλες.
Φαητό και ποτό:
Είστε στο Βέλγιο...επομένως πείτε μπύρα! Επίσης δοκιμάστε φαγητά συνήθως με κρέας, μαγειρεμένα σε μπύρα. 
Για τα παιδιά:
Η μεγάλη πλατεία Market Square μετατρέπεται σε ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

4. Στρασβούργο, Γαλλία
 Λέγεται ότι εκεί στολίστηκε για πρώτη φορά το χριστουγεννιάτικο δέντρο και είναι μια πόλη που έχει ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη παράδοση. Από το 1570, το Christkindelsmärik, είναι μια αγορά για χριστουγεννιάτικα στολίδια, η πιο παλιά της Γαλλίας. 
Περπατήστε από το Place Broglie μέχρι το Place Kléber, κάτω από εκατοντάδες έντονα φωτάκια, ως το γιγάντιο Sapin de Noël ή αλλιώς...χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Πότε: 26/11 ως 31/12
Τι να αγοράσετε:
Για χριστουγεννιάτικα στολίδια, εποισκεφτείτε την παλιά αγορά στο  Place de la Cathédrale
Φαγητό και ποτό:
Για τους ενήλικες vin chaud,και για τα παιδιά ζεστό  jus d’orange με μέλι. Παράλληλα με τις πολλές λιχουδιές, εμπνευσμένες από τη Γερμανία, δοκιμάστε το bradele, μπισκότα βουτύρου από την Αλσατία με γεύση τζίντζερ ή γλυκάνισο και  maennele, μικρά ψωμάκια μπριός. 
Για τα παιδιά: Κουκλοθέατρα, επισκέψεις από τον Άγιο Βασίλη, παιχνίδια, πατινάζ, μεγάλη φάτνη και ένας παγωμένος κήπος.

5. Πράγα, Τσεχία
Καθώς οι νιφάδες πέφτουν στα γοτθικά σοκάκια, η Πράγα μεταμορφώνεται σε ένα χειμερινό γοτθικό παραμύθι. Η πλατεία Old Town square, γίνεται ακόμα πιο ειδυλλιακή και γραφική. Ολόκληρη η πόλη με τα στολίδια και τα φωτάκια μετατρέπεται σε απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό. 
 
Πότε: 26/11 - 8/1
Τι να αγοράσετε: Ξύλινες, χειροποίητες κούκλες, ξύλινα παιχνίδια, κρύσταλα Βοημίας, τσέχικα γυάλινα αντικείμενα και κεραμικές κούπες.
Φαγητό και ποτό:
Δοκιμάστε το παραδοσιακό fried-dough, και το  αγαπημένο ποτό των Τσέχων - που ισχυρίζονται ότι έχει γεύση...Χριστούννα - liquor Becherovka
Για τα παιδιά: Οι χειροποίητες κούκλες αρέσουν πολύ στα παιδιά. Επισκεφτείτε το ζωολογικό κήπο με μικρά ζώα και την ανοιχτή σκηνή, όπου τα παιδιά από όλη τη χώρα τραγουδούν και χορεύουν ντυμένα με παραδοσιακές τσέχικες στολές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου