Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ταξιδεύοντας στη Ρώμη

Η ιταλική πρωτεύουσα είναι ένα υπαίθριο μουσείο, η πόλη που ο Πικάσο περιέγραψε σαν τη «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες - της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». 
Οι εικόνες στη Ρώμη εναλλάσσονται και σε ταξιδεύουν διαρκώς από το ένδοξο παρελθόν στο τώρα: Τα αρχαία μνημεία, η πόλη του Βατικανού, τα πολυτελή καταστήματα στη Via Veneto, οι θαμώνες στο Café de Paris και η έντονη νυχτερινή ζωή γοητεύουν τους επισκέπτες.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι περίπου 2,5 χλμ και θα το δείτε με τα πόδια! Εκτείνεται από το Κολοσσαίο ως την Piazza di Spagna. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα βρίσκονται εκεί, για αυτό άλλωστε η Ρώμη αποκαλείται "υπαίθριο μουσείο". 

Τι να δείτε οπωσδήποτε 
Κολοσσαίο
Το Πάνθεον
Ρωμαϊκό Φόρουμ
Πινακοθήκη και βίλα Μποργκέζε 
Βατικανό, με την Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Παλατίνος λόφος
Fontana di Trevi 
Piazza Navona 
Μουσείο Capitolini
Εθνικό Μουσείο
Piazza del Popolo
San Clemente 
Ostia Antica
H Αππία Οδός

Η λίστα είναι μάλλον ατέλειωτη! Οπότε θα χρειαστείτε έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό με χάρτες για να μπορέσετε να σημειώσετε όλα τα αξιοθέατα που θέλετε να δείτε. Εδώ θα βρείτε τους καλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς για αγορά και από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε έναν χάρτη με τα αξιοθέατα της πόλης. 
Αεροδρόμιο, πρόσβαση, μετακίνηση

Το βασικό αεροδρόμιο της Ρώμης λέγεται Fiumicino Airport (FCO) και βρίσκεται 26 χλμ από το κέντρο . Συνδέεται με το κέντρο της πόλης με το τρένο Leonardo express, το οποίο σταματά στον κεντρικό σταθμό Stazione Termini, σε περίπου 30 λεπτά. Το ταξί στοιχίζει γύρω στα 45-50 ευρώ. 

Διαμονή
Η Ρώμη έχει πάρα πολλά ξενοδοχεία, πρέπει να δείτε και να διαβάσετε κριτικές για να είστε σίγουροι για το δωμάτιο που θα έχετε τελικά. Πατώντας εδώ θα δείτε όλα τα ξενοδοχεία με σχόλια και βαθμολογία από πραγματικούς επισκέπτες. Η Ρώμη γενικά δεν φημίζεται για καλά ξενοδοχεία, μάλλον για ακριβά θα λέγαμε! 

Ψώνια στη Ρώμη
- Via Condotti, για μπουτίκ υψηλής ραπτικής, όπως Cucci, Prada, Valentino, Armani κλπ
- Via Borgnognona, με μαγαζιά των οίκων Fendi, Vercage, Ferre κ.λ.π. 
- Via del Corso, για πιο απλά καταστήματα και γνωστές αλυσίδες καθώς και το πολυκατάστημα La Rinascente. 
- Via del Babuino, για μαγαζιά με αντίκες. 

Φαγητό
Εννοείται πως θα φάτε πολλές πίτσες και μακαρονάδες!
Παραδοσιακά ρωμαϊκά πιάτα:
 
- Saltimbocca alla romana: λεπτές φέτες μοσχαρίσιου εσκαλόπ σε στρώσεις από φασκόμηλο και προσούτο. 
- Νιόκι αλά ρομάνα:  ζυμαρικά από πατάτα με λευκή ή κόκκινη σάλτσα. Κάθε Πέμπτη είναι η μέρα των νιόκι και τα εστιατόρια έχουν ειδικά μενού. 
Tre Scalini: Ιστορική καφετέρια, πάνω στην piazza Navona, διάσημη για την απολαυστική χειροποίητη μπάλα  παγωτού σοκολάτας tartufo. Απέξω νιφάδες μαύρης σοκολάτας, στο κέντρο παντεσπάνι και κεράσια.  
 
Antico Cafe Greco: Λογοτεχνική καφετέρια από το 1760 με διάσημους θαμώνες στο παρελθόν, όπως οι Γκαίτε, Βύρων, Βάγκνερ, Καζανόβα. Αξίζει να την επισκεφτείτε! Βρίσκεται στην οδό Via Condotti, ακριβώς μετά τα ισπανικά σκαλιά. 

Πότε να πάτε
Η υψηλή τουριστική περίοδος είναι από το Πάσχα μέχρι τον Ιούλιο και τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Αυτοί θεωρούνται και οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτεί κάποιος τη Ρώμη. Τον Αύγουστο η ζέστη είναι ανυπόφορη, οι ντόπιοι σε διακοπές και τα περισσότερα εστιατόρια και μαγαζιά είναι κλειστά- άρα αποφύγετε τον Αύγουστο!

Τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε
-Τους πορτοφολάδες, ειδικά στα τουριστικά μέρη με πολύ κόσμο! Μην κουβαλάτε πολλά πάνω σας και να προσέχετε! Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικά η Ρώμη έχει τη φήμη των...καλών πορτοφολάδων!!
- Την περιοχή κοντά στον κεντρικό σταθμό Termini. Μην κλείσετε εκεί κοντά ξενοδοχείο γιατί ειδικά τη νύχτα η περιοχή είναι επικίνδυνη. 
- Τα εστιατόρια γύρω από το Βατικανό και την Αγορά και στα τουριστικά σημεία της πόλης. Ο σερβιτόρος βρίσκεται απέξω καλώντας σας να μπείτε μέσα. Είναι τελείως τουριστικά και υπερτιμημένα. 
- Μην πάρετε εισιτήριο για το τουριστικό λεωφορείο, δεν αξίζει καθόλου. Φορέστε άνετα παπούτσια και δείτε το κέντρο με τα πόδια, είναι ο πιο βολικός τρόπος! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου