Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Οι ομορφότερες πόλεις της Καραϊβικής

Η Καραϊβική μπορεί να κερδίσει τις καρδιές μας με τις παραλίες με λευκή άμμο, τα τέλεια τιρκουάζ νερά, τις βίλες με τα αγκυροβολημένα σκάφη, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο μέρος της ιστορίας: οι πόλεις της! Μερικές πόλεις είναι ιδιαίτερα γοητευτικές, με μεγάλη ιστορία, πλακόστρωτα κέντρα που αξίζει να επισκεφτούν όσοι κάνουν διακοπές στις όμορφες ακτές της Καραϊβικής. Ας δούμε τη λίστα με τις ομορφότερες πόλεις της Καραϊβικής, όπως παρουσιάζεται από το Lonely Planet.

1. Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο
Η ιστορική πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο είναι ένα μέρος με λιθόστρωτους δρόμους, πολλές καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και δύο εντυπωσιακά παλιά οχυρά. Εντυπωσιακό είναι το εξαώροφο κτίριο του 16ου αιώνα, το El Morro , αλλά και το Fuerte San Cristobal , το οποίο προσφέρεται για τρομακτικές εκδρομές τα Σαββατοκύριακα σε τούνελ. Το Σαν Χουάν διαθέτει επίσης εξαιρετική τέχνη, δωρεάν μαθήματα σάλσα σε clubs, καλό φαγητό στην όλο και αναδυόμενη περιοχή SoFo και τις υπέροχες παραλίες κάτω από τα τείχη της πόλης.  Για ένα διάλειμμα από τον παλμό της πόλης, προτείνεται μια  ημερήσια εκδρομή με πεζοπορία το τροπικό δάσος κοντά στο El Yunque .

2. Αβάνα, Κούβα
 Μια πόλη που μοιάζει σαν να βγήκε τις κινηματογραφικές ταινίες του 1950. Παλιά αμερικάνικα και σοβιετικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους δίνουν μια άλλη ατμόσφαιρα στην πόλη. Γήπεδα μπέιζμπολ παντού και άφθονη σάλσα σε όλα τα κλαμπ, με το Casa de la Musica να ξεχωρίζει.  Οι ντόπιοι πίνουν μικρές κούπες σπιτικού καφέ σε ένα κλασικό καφενείο όπως το Café de las Infusiones. Όλα αυτά δεν έρχονται με την έλλειψη άνεσης. Αναπαλαιωμένα εντυπωσιακά ξενοδοχεία, υπάρχουν στην πρωτεύουσα της Κούβας, όπως το Hostal Condes de Villanueva, με δωμάτια με παράθυρα βιτρό που βλέπουν σε μια υπέροχη ιδιωτική αυλή. 

 3. Willemstand, Curacao
Το Κουρακάο είναι ένα από τα πέντε νησιά των Ολλανδικών Αντιλλών, ένα νησί με πολλές μικρές παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Το όνομα του σημαίνει καρδιά στο πορτογαλικά και είναι ένα παραδεισένιο μέρος. Η μικρή πρωτεύουσα του Κουρακάο είναι διάσημη για τον ιστορικό πυρήνα της, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, δύο γειτονιές χωρισμένες από ένα κανάλι. Τα πολυτελή καινούρια ξενοδοχεία κάνουν την πόλη ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τις πλωτές αγορές της πόλης, τις ατμοσφαιρικές γέφυρες, το μουσείο για το εμπόριο των σκλάβων και τις καφετέριες που μοιάζουν να βγήκαν από ένα στενό σοκάκι του Άμστερνταμ.

4. Jacmel, Αιτή 
Η Αϊτή δεν είναι για όλους, καθώς το έθνος αγωνίζεται για την ανοικοδόμηση μετά το σεισμό του 2010, ο τουρισμός προσπαθεί να βοηθήσει δίνοντας μια οικονομικής ώθηση στη χώρα.  Ογδόντα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, το Jacmel είναι μια γοητευτική πόλη που δεν έχει υποστεί ζημιά, όπως η πρωτεύουσα. Έχει πολλά Βικτοριανής εποχής κτίρια, εξαιρετικές χειροτεχνίες, όπως κουτιά ζωγραφισμένα στο χέρι και παιχνίδια ζώων, καλές παραλίες και μια διασκεδαστική εκδρομή σε μια σπηλιά με καταρράκτες και φυσικές μπλε πισίνες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε με  άλογο για λίγα δολάρια.

5.Cockburn Town, Grand Turk, Turks & Caicos
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι μια μικρή πόλη με πολύχρωμα αποικιακά κτίρια σε στενά δρομάκια, κάρα με γαϊδουράκια και ιστορικά χωριά. Οι παραλίες στο βορρά είναι συνήθως ερημικές, ενώ στα νότια οι παραλίες είναι ιδανικές για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις.  Το καλύτερο μέρος για να μείνετε είναι το Island House, με μεσογειακό στυλ, το οποίο προσφέρει δωρεάν χρήση των αυτοκινήτων του στους επισκέπτες. Αλλά στο Grand Turk, ένα ποδήλατο είναι πραγματικά ό, τι χρειάζεστε!

6. Σάντο Ντομίγκο, Δομικανή Δημοκρατία
Η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής, το Σάντο Ντομίνγκο  ήταν η πρώτη έδρα της αποικιακής αυτοκρατορικής Ισπανίας στον Νέο Κόσμο. Είναι επίσης ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οικισμός στην Αμερική, που κατοικείται συνεχώς. Ο Άγιος Δομίνικος αναφέρεται και ως "πύλη στην Καραϊβική".  Αξίζει να δείτε το πρώτο νοσοκομείο και μοναστήρι του ημισφαιρίου, το παλαιότερο φρούριο και τον καθεδρικό ναό ,που χτίστηκε από το γιο του Κολόμβου. Το ιστορικό κέντρο θα γεμίσει όμορφα μερικές μέρες πριν κατευθυνθείτε στις φημισμένες παραλίες. Το καρναβάλι του Φεβρουαρίου είναι θρυλικό αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι να δείτε έναν αγώνα μπέιζμπολ από τους 48 που διοργανώνονται στο χειμερινό πρωτάθλημα με εισιτήριο από 6 δολάρια. 

7. Roseau, Ντομίνικα
Το πιο μοναδικό νησί της Καραϊβικής, το πιο ορεινό από τα ανατολικά νησιά- η Ντομίνικα μερικές φορές θεωρείται ως «αντι-Καραϊβική», λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη από αμμώδεις παραλίες ή φανταχτερά θέρετρα. Είναι μια πολύ μικρή αλλά ζωντανή πόλη 1500 κατοίκων που ζουν στα ιστορικά σπίτια από πέτρα και ξύλο. Η καλύτερη εκδρομή είναι να πάτε στους καταρράκτες και τις φυσικές πισίνες με ζεστό νερό ή στις παραλίες με φούσκες σαν σαμπάνια στις ηφαιστειακές ακτές.  Εντυπωσιακή η λίμνη με το βραστό νερό στην οποία θα φτάσετε μετά από μια δύσκολη διαδρομή εξάωρης πεζοπορίας.

8. Oranjestad, Άγιος Ευστάθιος
 Ο Άγιος Ευστάθιος ή Σεντ Ευστάθιους, ήταν τμήμα των Ολλανδικών Αντίλλων ως τις 10 Οκτωβρίου του 2010 οπότε και έγινε ειδικός δήμος της Ολλανδίας, έπειτα από δημοψήφισμα των κατοίκων του. Μικροσκοπικό και μάλλον ασυνήθιστο νησί, γνωστό για τις καταδύσεις αλλά και τα ερείπια της παλιάς πόλης που είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Στην πόλη μπορείτε να εξερευνήσετε τα υπολείμματα της συναγωγής και της ολλανδικής εκκλησίας του 18ου αιώνα. Στη συνέχεια, πάρτε ένα αναπνευστήρα για να κολυμπήσετε στις ακτές της πόλης. Προγραμματίστε μια ημερήσια εκδρομή για να ανεβείτε στο κοντινό Quill, που κάποτε ήταν ενεργό ηφαίστειο, με υπέροχη θέα από τον κρατήρα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου