Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Friet Museum: Το μουσείο της τηγανητής πατάτας!

Το μουσείο της τηγανητής πατάτας, Friet Museum, είναι το μοναδικό σε όλο τον κόσμο, και βρίσκεται στο Βέλγιο, στην πανέμορφη πόλη Μπριζ. Ειδικεύεται στην ιστορία της πατάτας και συγκεκριμένα αποδεικνύει ή τουλάχιστον προσπαθεί, ότι η τηγανητή είναι βελγική και όχι γαλλική εφεύρεση! 
 Εκτός από τα πασίγνωστα βελγικά σοκολατάκια, στην Βελγική κουζίνα κεντρική θέση έχει η τηγανητή πατάτα. Παντού στο Βέλγιο θα βρείτε μαγαζάκια να πουλούν φρεσκοτηγανισμένες πατάτες σε χάρτινα χωνιά συνήθως με συνοδεία μαγιονέζας ή κέτσαπ. Είναι όντως πεντανόστιμες και διαφορετικές αφού ο τρόπος τηγανίσματος διαφέρει λιγάκι. 
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης, μόλις 300 μέτρα μακρυά από την κεντρική πλατεία με το Belfort. Το κτίριο είναι του 14ου αιώνα, χτίστηκε περίπου το 1399.
 
Στον πρώτο όροφο οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία της πατάτας, πως ήρθαν στο Βέλγιο, και την ιστορία της τηγανητής πατάτας. 
  
Στο υπόγειο, στα μεσαιωνικά κελάρια, μπορείτε ακόμα και να τις δοκιμάσετε, αφού μαζί με το εισιτήριο οι επισκέπτες παίρνουν και ένα εκπτωτικό κουπόνι για μία μερίδα. 
Πολλές παλιές συσκευές περιλαμβάνονται στην έκθεση, πάνω από 400 συσκευές και μαγειρικά σκεύη για την προετοιμασία και το τηγάνισμα της πατάτας. 
Το πιο παλιό έκθεμα είναι το βάζα των Ινκας, που χρονολογούνται από την προ-Κολόμβου εποχή. 
 Στους τοίχους θα δείτε παλιές αφίσες με διαφημίσεις προϊόντων σχετικές με τις πατάτες.
 
Η αγάπη των Βέλγων για τις πατάτες φαίνεται και από τα διάφορα βιβλία και όμορφα κόμικς που έχουν κυκλοφορήσει με θέμα τι άλλο...την βελγική τηγανητή πατάτα!
 
Οι επισκέπτες μαθαίνουν όλες τις πληροφορίες διαβάζοντας τις ταμπέλες και παρακολουθώντας διάφορα βίντεο. Ενδιαφέρον είναι το βίντεο με την συλλογή της πατάτας και τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος για να φτιάξει κάποιος νοστιμότατες τηγανητές πατάτες. 
 Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 10-5 με εισιτήριο 6 ευρώ για τους μεγάλους και 4 ευρώ για παιδιά ως 12 ετών. 
 Είναι διαφορετικό, καθόλου βαρετό μουσείο, διασκεδαστικό και παράλληλα εκπαιδευτικό. Το καλό είναι ότι δεν έχει πολύ κόσμο, τουλάχιστον όταν πήγαμε εμείς, και μπορείς να το δεις με την ησυχία σου. 

1 σχόλιο: