Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Εκδρομή στο Τσέσκυ Κρουμλόβ

Το Τσέσκυ Κρούμλοβ (Český Krumlov) είναι μια μικρή γοτθική πόλη  στη Νότια Βοημία και απέχει 180 χλμ από την Πράγα. 
Έχει διατηρήσει την μεσαιωνική της ταυτότητα και δίκαια το ιστορικό της κέντρο συμπεριλαμβάνεται  στη λίστα της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και στη λίστα για την Φυσική Κληρονομιά. 

Η παλιά πόλη είναι γεμάτη με τα ρομαντικά σοκάκια και ανακατασκευασμένα μεσαιωνικά σπίτια. Οι κόκκινες σκεπές της πόλης καθώς και οι πύργοι των κτιρίων της δίνουν ταυτότητα  και την κάνουν ιδιαίτερη!
Χειμωνιάτικη άποψη
Στην πόλη δεσπόζει το κάστρο του Κρουμλόβ, που είναι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο της Τσεχίας μετά το Κάστρο της Πράγας, και αποτελεί μέρος ενός μεσαιωνικού οχυρού. Ήταν κάποτε η έδρα των πανίσχυρων Λόρδων των Rožmberks και των Schwarzenbergs.
 Το κάστρο είναι εντυπωσιακό εξωτερικά αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δείτε  το εσωτερικό του. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα με στοιχεία Γοτθικά, Αναγεννησιακά και Μπαρόκ.  Η περιπλάνηση στο προαύλιο και τους κήπους είναι δωρεάν, ωστόσο για να μπείτε μέσα θα πληρώσετε εισιτήριο.   
   

  
 Προσφέρονται τρεις διαφορετικές περιηγήσεις με ξεναγό: Το Tour I, στα αγγλικά, διαρκεί 1 ώρα και  σας πάει μέσα από τις πολυτελείς αναγεννησιακές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων του παρεκκλησίου, της σουίτας μπαρόκ, της γκαλερί με τους πίνακες και της αίθουσας με τις μάσκες. 
Το Tour II, διάρκειας 1 ώρας, σας ξεναγεί στις γκαλερί με τα πορτρέτα του οίκου Schwarzenberg καθώς και στα διαμερίσματά τους του 19ου αιώνα.  Τέλος υπάρχει το Θεατρικό Tour που διαρκεί 40 λεπτά, εξερευνά το εξαιρετικό θέατρο rococo το οποίο διαθέτει αυθεντικό μηχανισμό σκηνής της εποχής. 
 
 Ξεναγήσεις στο κάστρο γίνονται από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, αν και μπορείτε να περιπλανηθείτε γύρω από τον χώρο του κάστρου όλο το χρόνο και να απολαύσετε τους όμορφους κήπους και τις αυλές.
 
Ο πύργος του κάστρου προσφέρει εκπληκτική θέα, αρκεί όμως να ανεβείτε τα 162 σκαλιά!
Τα παιδιά σίγουρα θα ενθουσιαστούν βλέποντας αρκουδίτσες να πλατσουρίζουν στην αυλή του κάστρου. 
  
Η ιστορία της ύπαρξης αρκούδων στο κάστρο πηγαίνει πίσω στο 16ο αιώνα. Υπήρχαν πάντα αρκούδες από το 1707 και τώρα πλέον ο χώρος φύλαξης έχει γίνει πιο άνετος και φιλόξενος για τα όμορφα ζώα. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιοχή γύρω από το κάστρο. Τα κτίρια εδώ περιλαμβάνουν ένα Μοναστήρι Μινοριτών του 14ου αιώνα και το ζυθοποιείο Έγκενμπεργκ που ακόμα κάνει τις παραδόσεις του με άλογο και άμαξα. 
Στη κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται το δημαρχείο με τις πανέμορφες αψίδες και τους θόλους του. 
Εντυπωσιακή η  Γοτθική Εκκλησία του Αγ. Βίτου, η οποία χρονολογείται από το 1439. 
 
Γενικά  πόλη είναι γεμάτη όμορφα και ρομαντικά σοκάκια, με αναρίθμητα παραδοσιακά κτίρια, εστιατόρια και μικρά αλλά χαριτωμένα καφέ. Μπορείτε να την περπατήσετε για να την απολαύσετε! 

Αυτός ο νερόμυλος θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς στην χώρα.
tips
* Πως θα πάτε εκεί: με λεωφορείο από τους σταθμούς Florenc ή Na Knížecí – δύο ώρες και 30 λεπτά. Με τρένο από Hlavní nádraží; τρεις με τέσσερις ώρες (αλλάζετε στο České Budějovice). Επίσης υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές που μπορείτε να κλείσετε από Πράγα και να πάτε με εκδρομικό πούλμαν. 
* Φαγητό: Η πόλη  είναι γεμάτη μεσαιωνικά πανδοχεία, γνωστά για τα σκουρόχρωμα ξύλινα έπιπλά τους αλλά και για την επιλογή κρεάτων σούβλας που σερβίρουν. Επισκεφτείτε τις φωτισμένες από κεριά κατακόμβες του Old Inn Hotel για παραδοσιακή Τσέχικη κουζίνα με παράλληλη Γοτθική αίσθηση. 
* Η πόλη προσφέρει μια σειρά μουσικών φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του έτους: το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το Πρώιμο Μουσικό Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Τζαζ και το μεγάλο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ. Όσοι αγαπάνε την όπερα και το μπαλέτο μπορούν να επισκεφθούν τις υπαίθριες παραστάσεις του θεάτρου με την περιστρεφόμενη σκηνή στους κήπους του Κάστρου. Για πληροφορίες σχετικά με τα δρώμενα δείτε εδώ

3 σχόλια:

  1. Φοβερη πολη,πολυ ομορφο αφιερωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις ομορφότερες Ευρωπαϊκές πόλεις που έχω δει. Και όλη η περιοχή γύρω. Ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, κατά την άποψή μου, είναι το Μουσείο Μαριονέτας που βρίσκεται στο καμπαναριό μιας "παροπλισμένης" εκκλησίας. http://www.ckrumlov.info/docs/en/atr8.xml
    Πολύ όμορφη πόλη και η České Budějovice, πατρίδα παραγωγής της ομώνυμης μπύρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τα σχόλια!

    Το μουσείο της Μαριονέτας φαίνεται όντως πολύ ωραίο, εμείς δεν είχαμε πολύ χρόνο και έτσι δεν το είδαμε, ευχαριστούμε για την ενημέρωση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή