Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δωρεάν...στο Παρίσι

Το Παρίσι είναι μία από τις δημοφιλέστερες πόλεις του κόσμου  με 16 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Εκτός από τον Πύργο του Άιφελ, τα αμέτρητα μουσεία και γκαλερί, υπάρχουν κάποια δωρεάν αξιοθέατα- εμπειρίες, για τους επισκέπτες της πόλης του φωτός. Και επειδή τα πάντα είναι ακριβούτσικα εκεί, καλό είναι να δούμε μερικά από τα δωρεάν που έχει να προσφέρει η πόλη.

Χαλαρώστε στους κήπους της πόλης
Το Παρίσι έχει πολλές και πανέμορφες πράσινες εκτάσεις, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν, να περπατήσουν και να κάνουν πικνίκ. Μην χάσετε τους κήπους Jardin du Luxembourg για μια ρομαντική βόλτα ανάμεσα στα αγάλματα που απεικονίζουν τις Γαλλίδες βασίλισσες. 




Εντυπωσιακός ο κήπος Jardins des Tuileries, που βρίσκεται πολύ κοντά στο μουσείο του Λούβρου. 

Δωρεάν ξενάγηση της πόλης
Ξοδέψτε 1 ώρα ή 90 λεπτά περπατώντας στους δρόμους της πόλης με ένα από τα δωρεάν τουρ που κάνουν ντόπιοι σε μικρά γκρουπ, με το Discover Walks. Θα σας δείξουν την Παναγία των Παρισίων, τα αξιοθέατα στη δεξιά και αριστερή όχθη του Σηκουάνα, την περιοχή Marais και το γραφικό λόφο της Μονμάρτρης. Δεν χρειάζεται καν να κλείσεις θέση νωρίτερα, απλά εμφανίζεσαι στο σημείο εκκίνησης!  

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία
Τα περισσότερα μουσεία είναι δωρεάν κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Έτσι μπορείτε να γλιτώσετε τα χρήματα από τα εισιτήρια και να τα ξοδέψετε απολαμβάνοντας έναν καφέ ή αγοράζοντας ένα σουβενίρ από τα όμορφα μαγαζιά που λειτουργούν μέσα στα μουσεία. Το μουσείο Musée Carnavalet έχει δωρεάν είσοδο κάθε μέρα. 


Απολαύστε τους ήχους του κλασσικού οργάνου στην εκκλησία Saint-Sulpice. 
Η συγκεκριμένη εκκλησία απέκτησε φήμη επειδή εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία " Κώδικας Ντα Βίντσι. Έχει ένα κλασσικό όργανο από τον 16ο αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με σκάλα κοντά στο όργανο και να μιλήσουν με τον πολύγλωσσο βιρτουόζο Daniel Roth, κάθε Κυριακή μετά την πρωινή λειτουργία της εκκλησίας. 
   
Επίσης, μπορούν να απολαύσουν έναν από τους πιο εκπληκτικούς οργανοπαίχτες της Ευρώπης, στις 12 το μεσημέρι κάθε Κυριακή. 

Πιείτε Perier από συντριβάνι!
Κι όμως! Υπάρχει συντριβάνι - πιο πολύ μοιάζει με βρύση- που αναβλύζει πόσιμο ανθρακούχο νερό!! Βρίσκεται στον μικρό αλλά όμορφο κήπο Jardin de Reuilly, είναι ένα δημόσιο συντριβάνι που ξεδιψά δωρεάν τους Παριζιάνους. Ονομάζεται "La Pétillante" και είναι το πρώτο συντριβάνι της Γαλλίας στο οποίο προστέθηκε διοξείδιο του άνθρακα και καθημερινά πολλοί ντόπιο το επισκέπτονται για να γεμίσουν ολόκληρα μπουκάλια. Σε μια πόλη που το νερό πουλιέται ακριβά, το δωρεάν και μάλιστα ανθρακούχο έχει θερμή αποδοχή. 

Κοιτώντας την πόλη από ψηλά
Για μοναδική θέα σίγουρα μπορείτε να επισκεφτείτε τον πύργο του Άιφελ ή την αψίδα του θριάμβου. Όμως για μια δωρεάν πανοραμική θέα, οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στην ταράτσα του Institut du Monde Arabe που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού. Από εκεί, αν ο καιρός είναι καθαρός, φαίνεται όλη η πόλη. 
Ξεχωρίζουν η Παναγία των Παρισίων, το κέντρο Pompidou και η χαρακτηριστική στήλη στο Place de la Bastille.

Παραλία...στο Παρίσι
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τα μέσα Ιουλίου περίπου, οι όχθες του ποταμού μετατρέπονται σε παραλίες! Είναι τεχνητές παραλίες με αμμουδιά,φοίνικες, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Οι δρόμοι γύρω από το ποτάμι κλείνουν και γεμίζουν με τόνους άμμου, προσφέροντας δυνατότητα για beach volley, καγιάκ και πολλά υπαίθρια κονσέρτα. Φυσικά, κατά τις όχθες του ποταμού λειτουργούν όμορφα καφέ, εστιατόρια και πολλά μαγαζάκια παγωτού.  
Δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου για τις 3 τεχνητές πλαζ - σε αντίθεση με τις εξωφρενικές τιμές στις αντίστοιχες ελληνικές που μάλιστα είναι φυσικές θάλασσες που απλά κάποιοι τις εκμεταλλεύονται υπερβολικά. 

Δείτε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα
Τα περισσότερα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα του Παρισιού είναι δωρεάν. Μην χάσετε την Παναγία των Παρισίων - έχει εισιτήριο μόνο για να τον πύργο, την εθνική βιβλιοθήκη "Richelieu", το Hotel de Ville και σίγουρα την εκκλησία Sacré Coeur στο λόφο της Μονμάρτρης.
  Hotel de Ville
Sacré Coeur
Δωρεάν κονσέρτα
Από το 1930, η αμερικανική εκκλησία του Παρισιού έχει φιλοξενήσει αμέτρητα κονσέρτα από μουσικούς με διαφορετικά μουσικά στυλ. Έτσι και σήμερα, η εκκλησία που βρίσκεται στην αριστερή όχθη, διοργανώνει κονσέρτα μουσικής, Atelier Concert Series, από κλασσικό πιάνο και όπερα μέχρι ρεσιτάλ κιθάρας και φλάουτου. Οι συναυλίες γίνονται κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα, από Σεπτέμβρη μέχρι Νοέμβριο και από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο. 


* Το Παρίσι είναι γεμάτο ξενοδοχεία, καθώς είναι πολύ τουριστική πόλη. Δείτε τα όλα εδώ, με αντικειμενικές κριτικές και βαθμολογία πάντα στην καλύτερη τιμή. 

1 σχόλιο: