Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα καλύτερα αξιοθέατα του Μάλμε (Malmö)

Αυτές τις μέρες ακούγεται συχνά το όνομα Μάλμε-στα σουηδικά Malmö-, αφού είναι η διοργανώτρια πόλη του φετινού διαγωνισμού της Eurovision. Είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στη Σουηδία και γειτονεύει με την Κοπεγχάγη. Μια όμορφη πόλη που γνώρισε μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη, ωστόσο συνεχώς αλλάζει προς στο καλύτερο, με πολλά πάρκα και εμπορικά κέντρα. 
Ας γνωρίσουμε λοιπόν την πόλη μέσα από τα καλύτερα αξιοθέατα της, όπως τα προτείνει η σελίδα τουρισμού του Μάλμε.


1. Turning Torso
To κτίριο για το οποίο όλοι μιλούν! Ένα κτίριο ύψους 190 μέτρων με 54 ορόφους και κυριότερο χαρακτηριστικό του ότι περιστρέφεται κατά 90 μοίρες! Χτισμένο από τον γνωστό και σε μας Ισπανό αρχιτέκτονα Καλατράβα. Είναι το ψηλότερο κτίριο της Σουηδίας αλλά και όλης της Σκανδιναβίας και επίσης το τρίτο ψηλότερο κτίριο κατοικιών στην Ευρώπη. Το κτίριο είναι ιδιωτικό, ωστόσο κάποιες μέρες το χρόνο είναι εφικτό για τους επισκέπτες να μπουν, πληρώνοντας εισιτήριο φυσικά.

2. Stapelbäddsparken
Αγαπημένο άθλημα στην πόλη το skateboard! Στο δρόμο προς το κτίριο Turning Torso βρίσκεται το μεγαλύτερο γήπεδο για skateboard, που πάντα έχει αρκετό κόσμο να επιδίδεται σε φιγούρες.
To πάρκο είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους, με έκταση 3000 τ.μ, αποκλειστικά για βόλτα και skateboard, αφού όλες οι άλλες δραστηριότητες απαγορεύονται.

3.Lilla Torg
Είναι μια περιοχή γεμάτη με τα πιο γνωστά εστιατόρια, καφέ και κλαμπ της πόλης. Η μικρή πλακόστρωτη πλατεία στο κέντρο φτιάχτηκε το 1592 και πολλά κτίρια είναι από τότε. Μετά από ανακαινίσεις φτιάχνουν ένα πολύχρωμο σκηνικό στην πλατεία που κάθε άνοιξη και καλοκαίρι γεμίζει με υπαίθρια μαγαζιά για φαγητό. Επίσης υπάρχει μια κλειστή αγορά, που ονομάζεται Saluhallen, και προσφέρει παγκόσμια κουζίνα - εξάλλου το Μάλμε θεωρείται η πόλη με 164 έθνη και 100 γλώσσες!
H χειμωνιάτικη άποψη! 
4. Η βιβλιοθήκη
Ένα φανταστικό κτίριο που προσφέρει ηρεμία, εκπληκτική θέα και μεγάλη συλλογή από βιβλία, αφού είναι το μεγαλύτερο κτίριο βιβλιοθήκης σε ολόκληρη τη χώρα.Θεωρείται ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν τη γνώση με όλα τα καινοτόμα μέσα. Επιπλέον έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται "borrow a living book"- δηλαδή "δανείσου ένα ζωντανό βιβλίο" , που ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις μια ιστορία ή εμπειρία ενός πραγματικού ανθρώπου!

5. Malmöhus Castle
 Ένα κάστρο που φιλοξενεί πολλά μουσεία μέσα στους ιστορικούς του τοίχους. Πρόκειται για το μουσείο τέχνης, το μουσείο της πόλης του Μάλμε, το μουσείο φυσικής ιστορίας και το Tropicarium. 
Ένας χώρος με μουσεία και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Άνοιξε το 1975 και περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Αξίζει να το επισκεφτείτε την Κυριακή για να απολαύσετε το μοναδικό κυριακάτικο μεσημεριανό- brunch στο εστιατόριο Restaurang Smak.
7. Εκκλησία St. Peter’s
Είναι το παλαιότερο κτίριο της πόλης που στα σουηδικά λέγεται S:t Petri Kyrka. Συχνά γίνονται και κονσέρτα μουσικής εκεί.

8. Moderna Museet
Ένα μικρό κομμάτι από Στοκχόλμη στο Μάλμε! Μια μεγάλη συλλογή από μοντέρνα έργα τέχνης στον παλιό σταθμό ηλεκτρισμού.

 Αγαπημένο μέρος για τους κατοίκους της πόλης. Μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό σε ένα από τα μπαρ, να χορέψετε στο Cuba Cafe ή απλά να χαλαρώσετε στο γρασίδι, ανάμεσα στα όμορφα συντριβάνια. 
Για τα παιδιά υπάρχει ένα σπίτι με ζώα όπως κροκόδειλους, φίδια, σαύρες, καγκουρό και παπαγάλους, καθώς και λούνα παρκ. 

Ένας χώρος ευεξίας, με ξύλινη σάουνα και πισίνα με αλμυρό νερό. Δημοφιλές μέρος για τους κατοίκους με πολλές δραστηριότητες και όμορφα καφέ. Μην παραξενευτείτε αν τους δείτε να κολυμπούν γυμνοί και μάλιστα με άνεση!

11. Möllevångstorget
174 χώρες αντιπροσωπεύονται στο Μάλμε και εδώ έρχονται όλες μαζί. 
Για παράδειγμα θα βρείτε μπαχαρικά από το Ιράκ σε τιμές ευκαιρίας, θα φάτε κινέζικα dumplings και γεμιστές πιπεριές από τα γωνιακά μαγαζιά.
 tips
* Το Μάλμε είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη. Επομένως αν βρίσκεστε στην Κοπεγχάγη αξίζει να πάτε μια ημερήσια εκδρομή στην σουηδική πόλη. Οι δύο πόλεις ενώνονται με μια γέφυρα που ονομάζεται Oresund.
Η πρόσβαση είναι πολύ απλή: Λεωφορεία αναχωρούν κάθε ώρα και κάνουν περίπου 40 λεπτά. Το εισιτήριο μιας διαδρομής στοιχίζει 100 SEK. Το τρένο κάνει την απόσταση σε 35 λεπτά και αναχωρεί από τον κεντρικό σταθμό κάθε 20 λεπτά.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου