Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη στο μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο

Τι να πει κανείς για αυτό το μοναδικό και φαντασμαγορικό οικοδόμημα που στεγάζει το μουσείο μοντέρνας σύγχρονης τέχνης...ένα πραγματικό στολίδι, που πλέον θεωρείται σύμβολο της πόλης του Μπιλμπάο. 
Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά, το Μπιλμπάο βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία, στη χώρα των Βάσκων, είναι μια πόλη μαγευτική και σύντομα θα γράψουμε περισσότερα για το ταξίδι μας εκεί. Το μουσείο Guggenheim  βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Nervion που διασχίζει το Μπιλμπάο και καταλήγει στη θάλασσα.
http://www.booking.com/city/es/bilbao.el.html?aid=370440

 Το κτίριο πραγματικά ασυνήθιστο και πολύ μοντέρνο, σχεδιασμένο από τον Frank Gehry. Είναι φτιαγμένο από τιτάνιο και γυαλί και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα κτίρια του κόσμου. 
Εγκαινιάστηκε το 1997 από τον βασιλιά της Ισπανίας και από τότε έγινε σύμβολο της πόλης αλλά και θέμα σχολιασμού σε όλο τον κόσμο - άλλοι λένε ότι μοιάζει με διαστημόπλοιο, άλλοι με καράβι ενώ υπήρξαν φυσικά και αρνητικά σχόλια. 
 
 
Από μακρυά μοιάζει σαν να είναι φύλλα τιτάνιου ενωμένα ώστε να δημιουργούνται κάτι σαν κύματα. Το χρώμα του ασημί και γυαλιστερό επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και τα νυχτερινά φώτα. Γύρω από το μουσείο υπάρχουν μικρές λίμνες με νερό, στις οποίες καθρεφτίζεται εντυπωσιακά το κτίριο. 
Μια τεράστια αράχνη καλωσορίζει τους επισκέπτες που πηγαίνουν προς το μουσείο από την μεριά του ποταμού. 
Έχει ύψος 9 μέτρα και ονομάζεται Maman, άκρως εντυπωσιακή και φυσικά προκαλεί για φωτογράφιση σε κάποιο από τα πόδια της!
Προχωρώντας και δίπλα από το συντριβάνι βρίσκεται ένα άλλο έργο τέχνης που αποτελείται από 73 σφαίρες στις οποίες αντανακλούν εικόνες από τα απέναντι κτίρια, το μουσείο και το νερό. 
Το έργο ονομάζεται "Tall Tree and the Eye"
Σε έναν εξώστη του μουσείου φαίνονται κάτι χρωματιστά σαν μπαλόνια που είναι ένα μπουκέτο τουλίπες φτιαγμένο από χρωματισμένο ατσάλι. 
Μπροστά από την κεντρική είσοδο του μουσείου βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό γλυπτό: ένα σκυλάκι από λουλούδια με ύψος 13 μέτρα- ναι σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο!!
Δημιούργημα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Jeff Koons, ο σκύλος καλύπτεται από αμέτρητα λουλούδια και γεμίζει χαρά τους επισκέπτες του μουσείου.
Όλα αυτά  μπορείτε να τα δείτε χωρίς να μπείτε στο μουσείο!!
Αφού λοιπόν απολαύσετε την περιήγηση στην πλατεία έξω από το μουσείο,  ετοιμαστείτε για πολύ περισσότερο περπάτημα στο εσωτερικό του. Το εισιτήριο στοιχίζει 13 ευρώ, είναι κάπως τσουχτερή η τιμή αλλά να πας ως εκεί και να μην το δεις εσωτερικά είναι κρίμα! 
Το κτίριο εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό και εσωτερικά, ειδικά το αίθριο στο κέντρο του που πλημμυρίζει από το φυσικό φως. Οι συλλογές πολλές και ιδιαίτερες καθώς επίσης υπάρχουν και περιοδικές εκθέσεις με έργα από άλλα μουσεία.  Μέσα στο μουσείο δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις μόνιμες συλλογές πατώντας εδώ
Ώρες λειτουργίας
Κλειστό τις Δευτέρες. Ανοιχτό από Τρίτη ως Κυριακή 10 - 8. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ανοιχτά καθημερινά. 
Είσοδος
13 ευρώ η στάνταρ τιμή, συχνά χρεώνουν παραπάνω ανάλογα με την έκθεση που φιλοξενούν. Στην τιμή περιλαμβάνεται ακουστικό με ηχητική ξενάγηση στα ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και κάποιες άλλες γλώσσες αλλά όχι ελληνικά. 
 
tips
* Όρεξη για περπάτημα και αρκετός χρόνος για να απολαύσετε με την ησυχία σας τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου αλλά τις εκθέσεις στο εσωτερικό του. 
* Πολλοί λένε ότι εξωτερικά είναι πιο εντυπωσιακό και μάλλον θα συμφωνήσω! 
Στο χώρο των ταμείων θα βρείτε το βιβλιαράκι του μουσείου με χάρτη που θα βοηθήσει πολύ να ξέρετε που είστε αλλά και να βρείτε τις εκθέσεις που σας ενδιαφέρουν. 
* Ανάλογα με το πότε θα πάτε ίσως συναντήσετε κάποια ουρά στην είσοδο, όμως έχουν πολλά ταμεία και μάλιστα με πολύ εξυπηρετικό και ευγενικό προσωπικό.
* Ο ανθισμένος σκύλος του Μπιλμπάο (Bilbao puppy)
* Ξενάγηση στο Μπιλμπάο, στη χώρα των Βάσκων
* Συνδυαστικό εισιτήριο για το μουσείο και το τουριστικό λεωφορείο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου