Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ξενάγηση στο Casco Viejo του Μπιλμπάο

Η παλιά πόλη - Casco Viejo- είναι ίσως το ομορφότερο κομμάτι του Μπιλμπάο με πλακόστρωτους δρόμους, σοκάκια, πλατείες, πανέμορφα παραδοσιακά κτίρια  του 18ου αιώνα, γοτθικές εκκλησίες και ξεχωριστά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια ή σημαίες των Βάσκων να κυματίζουν. 
Μέχρι πριν κάποια χρόνια, όλη η περιοχή περιβαλλόταν από τείχη και είχε τρεις παράλληλους δρόμους. 
http://www.booking.com/city/es/bilbao.el.html?aid=370440
Αργότερα γκρέμισαν τα τείχη, φτιάχτηκε και τέταρτος δρόμος παράλληλα με το ποτάμι και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι γνωστοί σήμερα εφτά δρόμοι. Από το 1979 η περιοχή είναι πεζοδρομημένη.
   Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται ο επιβλητικός γοτθικός καθεδρικός ναός του 14ου αιώνα, Santiago στην ομώνυμη πλατεία.
 
Από εκεί ξεκινούν οι "Επτά δρόμοι" , που μέχρι τον 16ο αιώνα αποτελούσαν όλη την πόλη του Μπιλμπάο. Μοιάζει με λαβύρινθο και σίγουρα θα χαθείτε αλλά αξίζει τον κόπο γιατί θα ανακαλύψετε μικρά αλλά μοντέρνα μπαράκια που σερβίρουν μπύρα, κρασί και pintxos- τα γνωστά δηλαδή τάπας, εστιατόρια και μαγαζιά. 
 
Η Plaza Nueve με τις αψίδες, είναι η ωραιότερη πλατεία της πόλης, σε νεοκλασικό στυλ, χτισμένη το 1821. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες αλλά οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες συγκριτικά με τα μαγαζιά της υπόλοιπης πόλης. 
Στο νοτιότερο άκρο της παλιάς συνοικίας βρίσκεται η σκεπαστή αγορά Ribera. Χτίστηκε το 1929, έχει έκταση 10.000 τ.μ. και είναι η μεγαλύτερη κλειστή αγορά της Ευρώπης. 
Εκεί θα βρείτε πάγκους με φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα και όλα τα παραδοσιακά προϊόντα, κυρίως τυριά και σαλάμια. Η αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 8:00- 2:00 και 5:00- 7:00, ενώ το Σάββατο 8:00-2:30.   

H σχολή της Μουσικής βρίσκεται ακριβώς απέναντι.  
 
 
Φορέστε άνετα παπούτσια και χαθείτε μέσα στα στενά και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου του Μπιλμπάο, απολαύστε το φαγητό σας ή την μπύρα σε ένα από τα εστιατόρια ή σε κάποιο τάπας μπαρ - η αλήθεια είναι ότι δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε! 
Το θέατρο της πόλης
 
Εντυπωσιακές οι μπουγάδες ψηλά ανάμεσα στα σπίτια! 
Γκράφιτι στον τοίχο
Αξίζει να παρατηρήσετε τις προσόψεις των σπιτιών, μερικές είναι πολύ εντυπωσιακές.
Ένα από τα πιο όμορφα φωτισμένα κτίρια, που στεγάζει τράπεζα.
Όλη η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και θα την γυρίσετε εύκολα σε λίγες ώρες. Το σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να πάτε ξανά!  
 
Θα βρείτε πολλά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, σουβενίρ και φυσικά εστιατόρια
Φυσικά δεν λείπουν και οι υπαίθριοι καλλιτέχνες!
 
 
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη - με τα πόδια αν το ξενοδοχείο είναι στο κέντρο της πόλης- ή με το μετρό στον ομώνυμο σταθμό Casco Viejo.


tips
* Τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν από τις 4:00-7:00 το απόγευμα, δηλαδή μόλις τελειώνει το "μενού της ημέρας". 

* Η Bilbao card δεν δίνει ουσιαστικά πολλά προνόμια και τουλάχιστον εμείς κρίναμε πως δεν αξίζει να την αγοράσουμε, αφού σχεδόν παντού πήγαμε περπατώντας. 
* 1 ώρα μόνο με το λεωφορείο είναι και η πόλη San Sebastian, ένα πανέμορφο  παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο που αξίζει να επισκεφτείτε ή ακόμα και να μείνετε. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου