Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Βόλτα στο εντυπωσιακό πάρκο Kadriorg του Ταλίν

Η περιοχή Kadriorg είναι προάστιο του Ταλίν, της πρωτεύουσας της Εσθονίας. Δημιουργήθηκε από την εποχή της αυτοκρατορίας του Τσάρου, ως περιοχή της υψηλής κοινωνίας, με καλή αρχιτεκτονική στα σπίτια και στους δρόμους με στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες και αιώνες.  

 
Αυτό που ξεχωρίζει είναι το μεγάλο και εντυπωσιακό πάρκο, ιδανικό μέρος για χαλαρό περίπατο τόσο για τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους. Δίπλα στο πάρκο βρίσκεται και η κατοικία του  προέδρου της Εσθονίας. 
Ο γιαπωνέζικος κήπος, σχεδιασμένος από Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα, στο κέντρο του πάρκου με την λίμνη, τους κύκνους και τα όμορφα λουλούδια δίνει ιδιαίτερη ομορφιά.
 
Την άνοιξη οι ανθισμένες κερασιές θυμίζουν έντονα ανοιξιάτικο γιαπωνέζικο τοπίο, το καλοκαίρι ο κήπος είναι γεμάτος κίτρινα και άσπρα λουλούδια, το φθινόπωρο όλα παίρνουν αποχρώσεις του κόκκινου και καφέ ενώ το χειμώνα συχνά καλύπτονται από χιόνι. 
Στο άλλο άκρο του πάρκου δεσπόζει το μπαρόκ παλάτι που το 1718 ήταν η θερινή κατοικία της οικογένειας του Ρώσου Τσάρου. 
Σχεδιασμένο από Ιταλό αρχιτέκτονα, το παλάτι αλλά και οι γύρω χώροι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερβολής του Τσάρου! 
Σήμερα στεγάζει ένα κομμάτι  του μουσείου τέχνης - Kadriorg art museum- της Εσθονίας , με εκατοντάδες πίνακες του 16ου ως 20ου αιώνα από δυτικούς και Ρώσους καλλιτέχνες, καθώς και αγάλματα. Τιμή εισόδου 4.80 € - δωρεάν με την Tallin card. Ανοιχτό τις Τετάρτες από 10 - 8 το απόγευμα και Πέμπτη ως Κυριακή από 10 ως 5 το απόγευμα. Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστό. 
Γύρω από το παλάτι υπάρχουν πολλά κτίρια. Για παράδειγμα η παλιά κουζίνα έχει γίνει πλέον το μουσείο ξένης τέχνης Mikkel Museum, που περιλαμβάνει συλλογές από κινέζικη πορσελάνη, πίνακες από Φλαμανδούς και Ολλανδούς καλλιτέχνες και χαρακτική από Ιταλούς καλλιτέχνες. Τιμή εισόδου 2.50 € και ώρες λειτουργίας τις Τετάρτες από 10 - 8 το απόγευμα και Πέμπτη ως Κυριακή από 10 ως 5 το απόγευμα. Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστό. 

Επίσης στο πάρκο υπάρχουν τα μουσεία: 
KUMU - Μουσείο τέχνης με εκθέσεις κλασσικής και σύγχρονης τέχνης, από τον 18ο αιώνα ως σήμερα. Το 2008 πήρε το βραβείο "Μουσείο της χρονιάς" και είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Βαλτικής και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Τιμή εισιτηρίου 5.5 € (δωρεάν με την tallin card) και ωράριο λειτουργίας Πέμπτη- Κυριακή 11-6 και τις Τετάρτες ως τις 8. 
 
Mila Milla Manda - Μουσείο  με δραστηριότητες με θέμα την φιλία, για παιδιά ως 11 χρονών. Εισιτήριο 2.60 € και ώρες Τρίτη ως Κυριακή 12-6. 
Μουσείο Eduard Vilde - Ο Eduard Vilde (1865-1933) είναι από τους πιο σημαντικούς Εσθονούς συγγραφείς και έζησε τα τελευταία του χρόνια σε αυτό το σπίτι μέσα στο πάρκο. Πολλά από τα δωμάτια του σπιτιού είναι αφιερωμένα στο έργο του ενώ τα υπόλοιπα είναι με τα έπιπλα και την διακόσμηση που είχε ο ίδιος.  spent his last years living on the ground floor of this grandiose 1850sera baroque house in Kadriorg park.   
Πολύ κοντά στο πάρκο βρίσκεται ο συναυλιακός χώρος Lauluväljak, που φιλοξενεί το διάσημο Estonian Song Festival με πολλούς τραγουδιστές και κοινό περίπου 80.000. 
Επίσης κοντά είναι και το μνημείο Rusalka, αφιερωμένο στο ναυτικό πλοίο που βυθίστηκε στο φινλανδικό κόλπο το 1893 με 177 θύματα. 
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται οι αλλαγές στο τοπίο του πάρκου αναλόγως με την εποχή και τελικά καταλαβαίνουμε ότι όλες τις εποχές είναι εξίσου όμορφα εκεί!!
   
tips
* Αξίζει να επισκεφτείτε το πάρκο, ακόμα κι αν δεν θέλετε να δείτε κάποιο μουσείο. Απολαύστε έναν περίπατο στον γιαπωνέζικο κήπο και τον κήπο του παλατιού, βρείτε τους κύκνους που κολυμπούν στη λίμνη, δείτε τα όμορφα κτίρια που βρίσκονται τόσο μέσα στο πάρκο όσο και γύρω από αυτό. 
* Η πρόσβαση στο πάρκο είναι πολύ εύκολη με τα τραμ 1 και 3 που έχουν στάση ακριβώς απέξω. 
* Ο χρόνος που χρειάζεται  για να δείτε το πάρκο εξαρτάται από τον αν θέλετε να δείτε κάποιο μουσείο. Εμείς περάσαμε περίπου 2 ώρες ξεκούρασης εκεί, χωρίς να δούμε κάποιο μουσείο αλλά βγάζοντας πολλές φωτογραφίες με φόντο το παλάτι και τους κήπους, την λίμνη και όλα τα άλλα. 
* Με την Tallin card έχετε δωρεάν ξενάγηση με το τουριστικό κόκκινο λεωφορείο, καθώς και δωρεάν εισόδους σε πολλά μουσεία και αξιοθέατα. Αξίζει να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
* Θα βρείτε ξενοδοχεία 4* και 5 * σε πραγματικά πολύ καλές τιμές - καμία σχέση με τις ελληνικές τιμές! Δείτε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου