Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Διακοπές στην Αντίπαρο

Όποιος βρεθεί στην Πάρο θα μπει στον πειρασμό να επισκεφτεί την Αντίπαρο, το γειτονικό νησί και δεν θα το μετανοιώσει! Βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, μόλις 0,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάρου.
  

Καραβάκια αναχωρούν από το λιμάνι της Παροικιάς - η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα- και φέριμποτ με δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων από την Πούντα. Εμείς πήγαμε μέσω Πούντας και σε 10 λεπτά ήμασταν στην Αντίπαρο, με το εισιτήριο να στοιχίζει 1,10 ευρώ η διαδρομή ανά άτομο.
Παλαιότερα η Αντίπαρος ήταν ενωμένη με την Πάρο, ενώ πλέον χωρίζεται απ' αυτή με το Στενό της Αντιπάρου, γνωστό ως Αμφίγειο. Το μέγιστο μήκος του νησιού είναι 7 μίλια, ενώ το μέγιστο πλάτος της φθάνει τα 2,8 μίλια και το μήκος των ακτών της τα 57 χλμ.
Περιβάλλεται από πληθώρα μικρών ακατοίκητων νησιών με μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως το Κοιμητήρι, το Στρογγυλό, το Διπλό, τον Κάβουρα, το Ρευματονήσι, τον Κόκκινο και Μαύρο Τούρλο. Ιδιαίτερα γνωστό στη διεθνή κοινότητα είναι το Δεσποτικό, ένα ακατοίκητο νησί νοτιοδυτικά της Αντιπάρου στο οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές με ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Οι κάτοικοι πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι. Το μέρος είναι ήσυχο, ιδανικό για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Αρκετοί ξένοι τουρίστες, κυρίως Γάλλοι και Άγγλοι κυκλοφορούσαν στα στενά του νησιού. 
 
Ένας κεντρικός μακρύς πλακόστρωτος δρόμος ενώνει τον μώλο με την κεντρική πλατεία του χωριού, την πλατεία του Αγ. Νικολάου, με την ομώνυμη γραφική εκκλησία. 
Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την κεντρική αρτηρία της ζωής του χωριού αφού είναι γεμάτος από τουριστικά μαγαζιά, μπαράκια, ταβερνάκια και είναι εκεί όπου βρίσκεται η πρωινή ζωντάνια και η νυχτερινή διασκέδαση της Αντιπάρου.
   
Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι ο Σωρός, ο Αϊ Γιώργης και η Ψαραλική, η πιο κοντινή στο Κάστρο, με αμμουδιά και εύκολη πρόσβαση αφού υπάρχει και τακτική συγκοινωνία με τοπικό λεωφορείο.   
Άλλες παραλίες,αλλά πιο απομονωμένες είναι τα Μοναστήρια, στη δυτική πλευρά του νησιού. Στα βορειοδυτικά υπάρχουν οι παραλίες Λιβάδια, της Φανερωμένης και του Επιτάφιου. Εντυπωσιακή η παραλία στο νησί Δεσποτικό, όπου η μετάβαση γίνεται με καΐκια που φεύγουν από το λιμάνι της Αντιπάρου. 
Το σπήλαιο του νησιού είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά του και τους σταλακτίτες του. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού, στο λόφο του Άι Γιάννη. Δείτε περισσότερα εδώ
Κατά μήκος του λιμανιού αλλά και στα πανέμορφα σοκάκια υπάρχουν όμορφα ταβερνάκια, καφετέριες και μπαράκια. 
Στην Αντίπαρο γυρίστηκε η ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη " Μανταλένα". Το ξενοδοχείο αυτό λειτουργεί ακόμα!
Οι ανθισμένες βουκαμβίλιες στολίζουν τα περισσότερα κτίρια του νησιού και κάνουν όμορφη αντίθεση στο λευκό και το μπλε των παραθύρων.  
 
tips
* Αν παραθερίζετε στην Πάρο μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην Αντίπαρο! Πλοιάρια αναχωρούν από το λιμάνι στην Παροικιά και φέριμποτ από την περιοχή Πούντα, που σε 10 λεπτά σε πάνε απέναντι! Τα δρομολόγια είναι περίπου κάθε 20-30 λεπτά το καλοκαίρι. 
* Αγαπημένο σπορ στην περιοχή της Πούντας, από όπου αναχωρεί το φέρι μποτ για Αντίπαρο
* Αν θέλετε ήσυχες διακοπές, μείνετε στην Αντίπαρο. Έχει τα πάντα και μεγαλύτερη ηρεμία από την Πάρο.Βρείτε ξενοδοχείο εδώ.
* Δοκιμάστε σπιτικό παγωτό με ντόπιο γάλα - νόστιμο και ελαφρύ!
* Το κέντρο του νησιού είναι σχετικά μικρό και εύκολα το γυρίζεις με τα πόδια. Υπάρχει λεωφορείο που πηγαίνει στο σπήλαιο, που έχουμε περιγράψει εδώ , αλλά και στις διάφορες παραλίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου