Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ξενάγηση στο Giethoorn της Ολλανδίας

Μια μικρή πόλη που αξίζει να δείτε και ο λόγος είναι η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, τα ατέλειωτα κανάλια και οι περίπου 175 ξύλινες γέφυρες. Ονομάζεται Giethoorn και βρίσκεται στην περιοχή Overijssel της Ολλανδίας. 

Στην παλιά πόλη δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι, μόνο ποδηλατόδρομοι, και όλες οι μετακινήσεις γίνονται μέσω πλωτών.  
Είναι τόσο ήσυχο και διαφορετικό μέρος, με απλή ομορφιά που μοιάζει παραμυθένιο. Δίκαια αποκαλείται η Βενετία της Ολλανδίας! 
Χωρίς αυτοκίνητα και με την παρουσία του νερού αλλά και της φύσης τόσο έντονα, που το τοπίο είναι απλά μοναδικό. 
Ο πιο δυνατός ήχος που μπορείς να ακούσεις είναι η φωνή κάποιας πάπιας ή ο ήχος των πουλιών. Μερικά σπίτια είναι προσβάσιμα αποκλειστικά μέσω του νερού που ακόμα και ο ταχυδρόμος χρησιμοποιεί βάρκα. 
Η βαρκάδα είναι δημοφιλής τουριστική ατραξιόν για πολλά χρόνια, αφού διατίθενται κανάλια μήκους 90χλμ! Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας κουπί, να νοικιάσετε βάρκα με μηχανή ή ακόμα καλύτερα να κάνετε μια οργανωμένη κρουαζιέρα διάρκειας 1 ώρας με πλοιάριο που διαθέτει τέντα και θέρμανση.  Τα πλοιάρια αναχωρούν κάθε μία ώρα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. 
Είναι προτιμότερο να κλείσετε νωρίτερα τα εισιτήρια σας για την κρουαζιέρα γιατί οι θέσεις είναι λίγες και η ζήτηση μεγάλη! Εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε εδώ
Τα μονοπάτια είναι ιδανικά για περίπατο ή ποδηλασία και υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια στη διαδρομή. 
Η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι η άνοιξη όταν τα λουλούδια είναι ολάνθιστα. 
Το χειμώνα πάντως το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό και μάλλον αντί για βαρκάδα θα κάνετε πατινάζ στα παγωμένα νερά των καναλιών! 
Πως θα πάτε
Η πόλη απέχει 122 χλμ από το Άμστερνταμ. Μπορείτε να πάρετε  τρένο από το σταθμό Amsterdam Zuid με προορισμό το Steenwijk. Τα τρένα αναχωρούν κάθε ώρα και η διάρκεια διαδρομής είναι 1,5 ώρα. Έπειτα παίρνετε λεωφορείο ως το Geethoorn, άλλα 15 λεπτά διαδρομής, μόνο που λεωφορείο έχει κάθε δύο ώρες! Πρέπει να οργανώσετε πολύ καλά το ταξίδι σας για να μην έχετε πολύωρη αναμονή στο Steenwijk.
Εναλλακτικά υπάρχει οργανωμένη ημερήσια εκδρομή με αναχώρηση από κεντρικό σημείο του Άμστερνταμ. Το ταξίδι γίνεται με πολυτελές μίνι βαν και ξεναγό. Για τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ
Διαμονή
Η πόλη διαθέτει καταλύματα για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμες διακοπές! Δείτε τα όλα εδώ

Είναι ωραία να περπατήσετε κάποιες από τις γέφυρες και σίγουρα θα βγάλετε εκπληκτικές φωτογραφίες. 
Καφετέριες και εστιατόρια στις όχθες των καναλιών. Σχεδόν παντού υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης βάρκας. 
 
 
Σπίτια βγαλμένα από τα παραμύθια! 

1 σχόλιο: