Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Περπατώντας στο κάστρο της Χίου

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης της Χίου είναι σίγουρα το κάστρο της. Η είσοδος γίνεται από την κύρια Πύλη (Porta Maggiore) στο νότιο άκρο του, που κατασκευάσθηκε από τους Βενετούς το 1694, και βρίσκεται αμέσως μετά την κεντρική πλατεία, στην οδό Κένεντυ.  
 

 
 Η οικοδόμηση του φρουρίου ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα και κυρίως στον 11ο αιώνα στη θέση περίπου της αρχαίας πόλης και σε άμεση σχέση με το λιμάνι.




Το κάστρο που κατοικείται συνεχώς από την εποχή που κτίσθηκε μέχρι σήμερα, αριθμώντας περίπου  650 κατοίκους. έχει τα χαρακτηριστικά του παλαιού κατοικημένου φρουρίου, δηλαδή στενά δρομάκια, πολλά ερείπια και κτίρια ποικίλων εποχών. 

 
 Κοντά στην πύλη και στο εσωτερικό του κάστρου βρίσκεται διώροφο κτίσμα, γνωστό ως "Παλάτι Ιουστινιάνι". Η κατασκευή του ανάγεται στους χρόνους της Γενουατοκρατίας, περίοδο κατά την οποία αποτέλεσε διοικητήριο. Σήμερα, αναστηλωμένο, λειτουργεί ως χώρος περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων. 
Στην πλατεία του Κάστρου βρίσκεται το οθωμανικό νεκροταφείο, όπου μεταξύ των άλλων διακρίνεται το ταφικό μνημείο του  πασά Καρά Αλή, του οποίου τη ναυαρχίδα ανατίναξε ο Κανάρης το 1822, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. 
 
  
Επί της οδού Αγ. Γεωργίου, του κύριου δηλαδή οδικού άξονα του οικισμού, που ξεκινά από την πλατεία και με ελιγμούς καταλήγει στο επιθαλάσσιο τείχος, διατηρούνται δύο μουσουλμανικά τεμένη: πρώτο συναντάται το Χαμηδιέ τζαμί, κτίσμα του 1892, και στη συνέχεια το Εσκί τζαμί, που έχει μετατραπεί σε εκκλησία, τον ναό του Αγ. Γεωργίου.
Άλλα σημαντικά κτίσματα που σώζονται στο εσωτερικό του Φρουρίου είναι η Κρύα Βρύση (ημιυπόγεια δεξαμενή νερού) που ανάγεται στη βυζαντινή εποχή, καθώς και ο ψηλός πύργος, γνωστός ως Κουλάς

Στη Β.Δ. γωνία του επιθαλάσσιου τείχους σώζεται συγκρότημα οθωμανικών λουτρών, τα λεγόμενα χαμάμ, των οποίων η ανάπλαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2012, καθιστώντας τα ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς μέσα στο Φρούριο. 

 


 


Αξίζει να μπείτε μέσα και να δείτε την κάθε λεπτομέρεια του εντυπωσιακού κτίσματος. 
 
 
 
Μικροί δρόμοι, που διαφέρουν από την υπόλοιπη Χίο και θυμίζουν άλλα μικρά νησιά, με στενά διώροφα σπίτια με τα χαρακτηριστικά χτισμένα μπαλκόνια και μικρές αυλές γεμάτες λουλούδια και γατούλες. 
 
 
tips
* Φροντίστε να πάρετε το χάρτη του κάστρου, εμάς μας το έδωσαν από ένα μαγαζί στην πλατεία του κάστρου και είναι αυτός που βλέπεται στην εικόνα. Βοηθά πολύ για να ξέρετε που πάτε και τι βλέπετε- μπορείτε να το εκτυπώσετε κιόλας για να είστε πανέτοιμοι!
* Άνετα παπούτσια γιατί έχει πολύ περπάτημα, καπέλο και αντηλιακό αν πάτε καλοκαίρι, τα άκρως απαραίτητα.
* Ο χρόνος που απαιτείται για χαλαρή βόλτα και πολλές φωτογραφίες στο κάστρο είναι περίπου 2-3 ώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου