Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οι 5 βαθύτερες λίμνες στον κόσμο ! Πληροφορίες και φωτογραφίες.

Ξεκινάμε λοπόν την περιήγηση μας στις 5 πιο βαθιές λίμνες του κόσμου. 

1) Η λίμνη Βαϊκάλη -Βάθος 1.680 μέτρα !
Βαϊκάλη-Πηγή:http://img.rian.ru
 Τοποθεσία:  Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία μεταξύ της Περιφέρειας Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και τη Μπουργιατία στα νοτιοανατολικά σημείο κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ.


Είναι γνωστή σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος στο βυθό της λίμνης, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά. Αποκαλύφθηκε ότι η λίμνη έχει βάθος 1.680 μέτρα, πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν ως τότε!Θεωρείται η αρχαιότερη λίμνη στην γη αφού οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια πριν.Από το 1996 η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  
Ένα από τα 1.500 είδη ζώων που ζουν είναι η φώκια της Βαϊκάλης που ζει μόνο σε αυτή τη λίμνη και είναι το μόνο είδος φώκιας στον κόσμο που επιβιώνει σε γλυκό νερό !Οι φώκιες αυτές φτάνουν μέχρι και τα 55 χρόνια ζωής.
Φώκιες της Βαϊκάλης
 H λίμνη Βαϊκάλη περιέχει το ένα πέμπτο του παγκοσμίου υδάτινου πλούτου, μια πραγματικά τεράστια ποσότητα νερού.

Μια ακόμα άποψη της πανέμορφης Ρώσικης λίμνης




Τουρισμός:  H λίμνη Βαϊκάλη είναι ένας φυσικός παράδεισος και ειδυλλιακός τουριστικός προορισμός με υπέροχες ακτές, δυνατότητες πεζοπορίας, παρακολούθησης πτηνών και περιήγησης με βάρκα.Θα σας στοιχίσει κάτι παραπάνω για να την επισκεφτείτε,αλλά αξίζει τον κόπο !

2) Η λίμνη Ταγκανίκα -Βάθος 1.470 μέτρα.


Τοποθεσία: Βρίσκεται ανάμεσα  σε 4 Αφρικανικά κράτη ,το Μπουρούντι, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , την Τανζανία  και την Ζάμπια.Είναι η πιο βαθιά λίμνη της Αφρικής.

 Η λίμνη δίνει άφθονα ψάρια για τροφή σε 1.000.000 περίπου κατοίκους που ζουν τριγύρω της. Υπολογίζεται ότι 100.000 άτομα ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την αλιεία στην τεράστια Αφρικανική λίμνη Ταγκανίκα. Αποτελεί ένα οικοσύστημα που ζουν εκατοντάδες ζώα και ψάρια.Συγκεκριμένα στο βυθό της ζουν 214 διαφορετικά ήδη ψαριών!
Ψαράδες στη λίμνη Τανγκανίκα.




Στην Ταγκανίγκα λένε οι ντόπιοι αλλά και αρκετοί  επιστήμονες πως ζει ένας τεράστιος κροκόδειλος μήκους 6 μέτρων και ηλικίας 67 ετών που ακούει  στο όνομα Gustave.Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε υπάρχουν φήμες ότι έχει φάει εκατοντάδες ανθρώπους !

Τουρισμός: Όσοι τολμηροί δεν πτοηθήκατε από τον τεράστιο κροκόδειλο και δεν φοβάστε να κάνετε αρκετά εμβόλια μπορείτε να επισκεφτείτε την λίμνη Ταγκανίκα μέσω της Τανζανίας.Υπάρχουν τουριστικά γραφεία που περιλαμβάνουν επίσκεψη στην λίμνη.Βέβαια μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας ταξίδι σε μία από τις 4 χώρες που περικλείουν την λίμνη και να ζήσετε την απόλυτη Αφρικανική περιπέτεια!

3) Κασπία θάλασσα -Βάθος 1.025 μέτρα.
Η Κασπία θάλασσα (λίμνη) όπως φαίνεται από το διάστημα (photo:wikipedia)
Τοποθεσία:  Η Κασπία Θάλασσα παρά το όνομα της είναι μια αλμυρή λίμνη. Πέντε κράτη την περιβάλλουν το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, το Καζακστάν,το Τουρκμενιστάν και το Ιράν.Έχει συνολική έκταση  371.400 τ.χλμ και είναι η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο.  Σκεφτείτε μόνο ότι η Ελλάδα μας έχει έκταση 132.000 τ.χλμ. είναι δηλαδή 3 φορές μικρότερη από την Κασπία ! Στην λίστα μας όμως βρίσκεται στην τρίτη θέση γιατί το μέγιστο βάθος της είναι 1.025 μέτρα.
Mer Caspienne, ονομάζεται η Κασπία θάλασσα στα Γαλλικά και μπορείτε να την δείτε με το γαλάζιο χρώμα.Η έκταση της είναι πραγματικά τεράστια !

Παρά το μέγεθος της λίμνης, το βόρειο τμήμα της να παγώνει τον χειμώνα. Σε μεγάλη βαρυχειμωνιά, πάγος μπορεί να σχηματισθεί και στη νότια περιοχή, ιδίως με τη μορφή λεπτού στρώματος κοντά στις όχθες. Η Κασπία έχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που θέλουν να εκμεταλλευθούν η Ρωσία ,το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Δυστυχώς η υπερεκμετάλευση των ορυκτών και φυσικών πόρων στην περιοχή της λίμνης (εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπεραλιεία κ.λ.π.) έχει προκαλέσει σημαντική μόλυνση του περιβάλλοντος και της λίμνης.
Γυναίκες που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην Κασπία,στις ακτές του Τουρκμενιστάν.
Τουρισμός: Όπως καταλαβαίνετε ταξιδεύοντας στα 5 κράτη που αναφέραμε πιο πάνω μπορείτε να προαγραμματίσετε μια βόλτα προς τις ακτές της Κασπίας θάλασσας. Το Αζερμπαϊτζάν κάνει μεγάλη προσπάθεια  για την τουριστική αξιοποίηση των ακτών της Κασπίας θάλασσας. Αυτό το αναφέρουμε γιατί την Άνοιξη του 2012 θα γίνει στην πρωτεύουσα του Μπακού, ο δημοφιλής μουσικός διαγωνισμός της Eurovision. Πολλοί τουρίστες με αφορμή την Eurovision θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από την τεράστια αυτή λίμνη.

4) Λίμνη Βοστόκ -Βάθος 900 μέτρα.

Δείτε που βρίσκεται η λίμνη που ανακάλυψαν Ρώσοι και Βρετανοί επιστήμονες μόλις το 1993 !Credit: Nicolle Rager-Fuller / NSF

Τοποθεσία: Η λίμνη Βοστόκ είναι υπόγεια και βρίσκεται σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής !


 Η λίμνη Βοστόκ  κρύβεται κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου πιστεύεται ότι παραμένει απομονωμένη από την επιφάνεια του πλανήτη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ! Δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμα ότι υπάρχει ζωή στην Βοστόκ,αλλα οι έρευνες συνεχίζονται στις μέρες μας. Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν στοιχεία ζωής χωρίς να το έχουν καταφέρει ακόμα. Η υπόγεια λίμνη είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή που θεωρείται θησαυρός για τον επιστημονικό κόσμο.Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι υπάρχει εκεί κάτω.

Ο Ρωσικός σταθμός Βοστόκ στην Ανταρκτική. Από κάτω του βρίσκεται η μυστηριώδης αρχαία λίμνη !
Τουρισμός: Αν είστε επιστήμονας, ή εκκεντρικός εκατομμυριούχος τουρίστας και ερευνητής μπορείτε να πάτε στην Ανταρκτική. Μια φορά την λίμνη δεν θα μπορέσετε να την δείτε ! 

5) Λίμνη Ο'Χίγκινς/Σαν Μαρτίν -Βάθος 836 μέτρα.

Τοποθεσία: Η λίμνη βρίσκεται μεταξύ Χιλής και Αργεντινής.Γι'αυτό και έχει διπλή ονομασία,Ο'Χίγκινς στην Χιλή και Σαν Μαρτίν στην Αργεντινή.

Η λίμνη πήρε  το όνομά της από τους ήρωες  Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν της Αργεντινής και Μπερνάντο O'Χίγκινς της Χιλής, που αγωνίστηκαν μαζί για την απελευθέρωση της Χιλής.  Και οι 2 ήταν ανάμεσα στους πιο διάσημους ήρωες της Νότιας Αμερικής.

Τουρισμός: Η Παταγονία είναι ένα μακρινό και ονειρικό μέρος για όλους τους ταξιδιώτες.Ταξίδια με γκρουπ διοργανώνονται στην Ελλάδα από διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία.Η διάρκεια τους ξεπερνά τις 15 μέρες. Στα πλαίσια ενός ταξιδιού θα μπορέσετε να επισκεφτείτε είτε μέσω Χιλής είτε μέσω Αργεντινής την υπέροχη αυτή λίμνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου