Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Επίσκεψη στο αλατωρυχείο Wieliczka

Δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα, είναι το δεύτερο παλαιότερο αλατωρυχείο στην Ευρώπη και αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 
Βρίσκεται 10 χλμ μακριά από την Κρακοβία στην Πολωνία. Το 1950 μετατράπηκε σε μουσείο και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Η ξενάγηση διαρκεί 2 ώρες, γίνεται μόνο με συνοδεία ξεναγού και καλύπτει απόσταση περίπου 2 χλμ. 


Εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα που φτάνουν τα 327 μέτρα σε βάθος. Περιλαμβάνει λίμνες, περισσότερες από 2000 αίθουσες και στοές μήκους 300χλμ, λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού. 
Το Μουσείο αποτελεί το σπουδαιότερο αξιοθέατο. Βρίσκεται στον τρίτο όροφο σε βάθος 130 μέτρων και φιλοξενεί εντυπωσιακά έργα τέχνης από αλάτι που έφτιαχναν οι εργάτες. 
Ξεχωρίζει επίσης ο υπόγειος καθεδρικός ναός της ευλογημένης Κίνγκα, φτιαγμένος από 20.000 τόνους συμπαγούς αλατιού.  Εντυπωσιακό είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, σε στυλ μπαρόκ, με αγάλματα και παραστάσεις όλα φτιαγμένα από αλάτι. 
Η ξενάγηση ξεκινά κατεβαίνοντας 380 σκαλιά και σε βάθος 64 μέτρων. Οι επισκέπτες βλέπουν πολλά δωμάτια, υπόγειες λίμνες και μνημεία από αλάτι. Κατεβαίνουν μέχρι και 135 υπογείως και ανεβαίνουν με ασανσέρ. 
Πρόσβαση
- Με το λεωφορείο 304 από το εμπορικό κέντρο Galeria Krakowska. Αποβίβαση στη στάση Wieliczka Kopalnia Soli.
- Με τρένο από τον κεντρικό σταθμό Dworzec Główny και αποβίβαση στη στάση Wieliczka Rynek Kopalnia. 
- Με οργανωμένη εκδρομή από το κέντρο της πόλης. Δείτε αναλυτικές λεπτομέρειες εδώ
 
 
Ωράριο
Απρίλιος-Οκτώβριος 7:30 - 19:30
Νοέμβριος-Μάρτιος 8:00- 17:00 (Μέχρι τις 6 το απόγευμα για την περίοδο 26/12- 4/1). 
Μπορείτε να γευματίσετε στο εστιατόριο που βρίσκεται 125 μέτρα υπογείως! 
tips
* H θερμοκρασία είναι σταθερή στους 14 βαθμούς όλο το χρόνο. Οπότε ακόμα και το καλοκαίρι, πρέπει να ντυθείτε χειμωνιάτικα!!
* Τα άνετα παπούτσια επιβάλλονται, καθώς συνολικά οι επισκέπτες κατεβαίνουν 800 σκαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου