Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σύρος, νησί αλλιώτικο από τα άλλα!

Η Σύρος, ενώ είναι νησί των Κυκλάδων, έχει εντελώς διαφορετικό στυλ λόγω της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια εδώ δεν είναι λευκά με μπλε παράθυρα, είναι όμως πανέμορφα, εντυπωσιακά και ξεχωριστά. Όλο το νησί είναι σαν να έχει βγει από κάποιον πίνακα. Έχει άλλον αέρα...αρχοντικό!
Λίγα λόγια για την ιστορία του νησιού: Η Σύρος κατοικήθηκε από την παλαιολιθική εποχή. Δεν γνωρίζουμε ποιοί ήταν οι πρώτοι τις κάτοικοι αλλά θα μπορούσε να ήταν Φοίνικες. Ο Όμηρος αναφέρεται στο νησί και το ονομάζει Συριής.
http://www.booking.com/region/gr/syros.el.html?aid=370440

 Η μυθολογία μας λέει ότι ο πρώτος κάτοικος, ο Κεραυνός, ήρθε στο νησί στην πλάτη ενός δελφινιού όταν βυθίστηκε το πλοίο του. Στη Σύρο έχει βρεθεί η αρχαιότερη ακρόπολη των Κυκλάδων . Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νησιού είναι η Ενετική επιρροή. Ακριβώς όπως και στα περισσότερα από τα κυκλαδονήσια, οι Βενετοί ήρθαν εδώ στις αρχές του 13ου αιώνα, και έμειναν μέχρι την εισβολή των Τούρκων τον 16 ο αιώνα. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά και τη Χίο. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης παράξενο είναι το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν κάτοικοι του νησιού είναι καθολικοί. 
Η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι γεμάτη νεοκλασικά κτίρια χτισμένα αμφιθεατρικά. Ο επισκέπτης νοιώθει ότι έχει γυρίσει πίσω στο χρόνο. Αξίζει να πάτε για βόλτα και να θαυμάσετε τα κτίρια όπως το Δημαρχιακό κτίριο της Ερμούπολης και την πλατεία Μιαούλη, το Δημοτικό θέατρο και την βιβλιοθήκη. Το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη είναι ένα μίνι αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνο. Στην περιοχή υπάρχει ένα αρχαιολογικό μουσείο που αξίζει μια επίσκεψη αν έχετε χρόνο.  
               Εντυπωσιακή είναι η  Άνω Σύρος, μικρός μεσαιωνικός οικισμός χωρίς αυτοκίνητα. Εκεί θα δείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου και τα μοναστήρια των Ιησουιτών και των Καπουτσίνων από τον 18ο και 17ο αιώνα . Επίσης,  υπάρχει και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη, τον μεγάλο συνθέτη της Ρεμπέτικης μουσικής. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές μουσικές εκδηλώσεις στην περιοχή. 
Άνω Σύρος
Παραλίες Σύρου: Το νησί έχει πολύ ωραίες παραλίες, για μας αυτές που ξεχωρίζουν είναι η αμμώδης παραλία της Βάρης, το τουριστικό θέρετρο Ποσειδωνία, ο Φοίνικας με οργανωμένη μαρίνα και ο Γαλησσάς, γνωστός από τη Φραγκοσυριανή και οι Αγκαθωπές με βότσαλο και άμμο. 
Αγκαθωπές
Φοίνικας
Δελφίνι
Βάρη
 tips
* Δοκιμάστε τα περίφημα συριανά λουκούμια και χαλβαδόπιτα.
* Πολύ ωραίο τοπικό κρασί με συνοδεία τυριού του Άι Μιχάλη (παραδοσιακό τοπικό τυρί). 
* Η συγκοινωνία του νησιού είναι πολύ καλή για να πας από μια περιοχή στην άλλη. Υπάρχουν λεωφορεία αλλά και ταξί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου