Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Top 10 ελληνικών νησιών (από την εφημερίδα Guardian UK)

Η εφημερίδα Guardian με βάση διάφορα κριτήρια, έβγαλε μια λίστα με το καλύτερο νησί σε κάθε κατηγορία. Μην ξεχνάτε ότι οι Άγγλοι είναι μόνιμοι και διαχρονικοί τουρίστες των ελληνικών νησιών, άρα ίσως κάτι ξέρουν!

1. Το καλύτερο νεοκλασικό λιμάνι---->Σύμη

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.Πλησιάζοντας στο Γιαλό, το φυσικό λιμάνι του νησιού, αντικρίζουμε ατόφια τη φυσιογνωμία της Σύμης. Η Σύμη διατήρησε το νεοκλασικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής. Γι’ αυτό κι ανακηρύχθηκε ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια της, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα. Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Φτάνοντας εκεί νομίζεις πως βλέπεις μια σκηνή παλιού ελληνικού θεάτρου. 

2. Το καλύτερο νησί για πάρτι ---> Μύκονος
Τα σοκάκια του νησιού είναι γεμάτα κόσμο όλο το 24ωρο, οι τουρίστες διασκεδάζουν μέχρι το πρωί απολαμβάνοντας τις ομορφιές του νησιού. Η ΜΥΚΟΝΟΣ δεν είναι «σκηνικό»...είναι... πρωταγωνιστής, είναι παρέα, είναι κόσμος ολόκληρος, είναι ανεμελιά, είναι ξεκούραση, είναι διασκέδαση! 

3. Νησί με την καλύτερη θέα ----> Σαντορίνη
 Όποιος επισκέπτεται αυτό το νησί, το θυμάται και το νοσταλγεί για πάντα. Όσες φορές κι αν δεις την καλντέρα εξακολουθείς να εντυπωσιάζεσαι! Για μένα είναι ίσως το ωραιότερο και πιο ιδιαίτερο νησί της Ελλάδας. Είναι το πιο φωτογραφημένο και ξακουστό ελληνικό νησί. Κάθε χρόνο πολλοί τουρίστες αποφασίζουν να κάνουν το γάμο τους εκεί και πραγματικά το απολαμβάνουν. 

4. Καλύτερο μέρος για φαγητό...παντού και πουθενά! 
Η Ελληνική κουζίνα είναι από τις πιο γνωστές και νόστιμες. Οι ξένοι ενθουσιάζονται με την χωριάτικη σαλάτα, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με όλων των ειδών τους κεφτέδες, τον μουσακά, ντόπια κρέατα και φυσικά τα κρασιά μας και το ούζο. Αρκεί βέβαια τα εστιατόρια και οι ταβέρνες να σέβονται τον πελάτη και να του προσφέρουν φαγητά με φρέσκα υλικά. 

5. Καλύτερο ακατοίκητο νησί ---> Φαρμακονήσι
Ο μύθος λέει ότι πειρατές είχαν απαγάγει τον νεαρό Ιούλιο Καίσαρα και τον κρατούσαν στο Φαρμακονήσι. Εκείνος προσβλήθηκε από το μικρό ποσό των λύτρων που ζήτησαν για να τον αφήσουν λέγοντας ότι η οικογένεια του θα έδινε τουλάχιστον τα διπλάσια! Έτσι όταν έγινε αυτοκράτορας, σκότωσε όλους τους κατοίκους για τιμωρία! Το Φαρμακονήσι λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τα βότανα που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Οι Κώες θρυλούν πως ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα από το νησί. Είναι άνυδρο και βραχώδες με έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Λέρου του νομού Δωδεκανήσου. 

6. Νησί για άγρια φύση ---> Τήλος 
 Τήλος διαθέτει δε πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Έγινε γνωστή όταν το 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας Νικόλαος Συμεωνίδης ανακάλυψε στο σπήλαιο Χαρκαδιό, νεκροταφείο ελεφάντων νάνων οι οποίοι βρέθηκαν απομονωμένοι στο νησί μετά την καταβύθιση της Αιγηϊδος, της οποίας οι κορυφές συνθέτουν το σημερινό αρχιπέλαγο του Αιγαίου.Στο νησί υπάρχει μικρό παλαιοντολογικό μουσείο όπου εκτίθενται κάποια από αυτά τα ευρήματα. Επίσης στο νησί συναντάμε πολλά είδη πτηνών.

7. Καλύτερο κλασικό τοπίο ---> Νας, Ικαρία
Αρχαία πόλη όπου κατά την μυθολογία κατοικούσαν οι Ναϊάδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο φημισμένα Ιερά, αφιερωμένο στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Από το αρχαίο λιμάνι σώζεται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του Ιερού. Βρίσκεται δυτικά του Αρμενιστή. Ο Νάς είναι ευρέως γνωστός ως τόπος εναλλακτικού τουρισμού, με πληθώρα σκηνών να στήνονται στο πράσινο, φιλήσυχο και δροσερό τοπίο.Τα απομεινάρια του ναού, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα, προσφέρουν ένα μαγευτικό τοπίο βγαλμένο από το παρελθόν. 
8. Καλύτερο νησί για καλοκαιρινό διάβασμα ---> Κέρκυρα
Μπορείς να μείνεις στο πραγματικό σπίτι στο Καλάμι όπου ο Lawrence Durrell έγραψε το βιβλίο Prospero's Cell. Το νησί είναι γεμάτο ομορφιές, βασιλική γοητεία, εμφανείς επιρροές από τις αγγλικές συνήθειες. Ένα νησί μοναδικό, με πολύ πράσινο, όμορφες παραλίες, το αξεπέραστο ποντικονήσι και τον κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας. 

9. Νησί της νέας εποχής ---> Σκύρος
35χλμ μακρυά από την Εύβοια, σχεδόν στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους, η Σκύρος γίνεται ένας από τους αγαπημένους προορισμούς. Το δροσερό του κλίμα ίσως τραβάει τον επισκέπτη και οι φυσικές ομορφιές του νησιού τον μαγνητίζουν. Όλα αυτά συνάμα με το γεγονός ότι έχει επιλεκτικό τουρισμό, καθιστούν το νησί οικογενειακό και ήσυχο. 

10. Το καλύτερο ανεξερεύνητο νησί ---> Γαύδος
Είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο με πληθυσμό 98 κατοίκων. Οι τουριστικές υπηρεσίες στο νησί είναι στοιχειώδεις, παρόλα αυτά το καλοκαίρι, το σύνολο των ανθρώπων στο νησί μπορεί να ξεπεράσει και τους 3.500, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατασκηνωτές. 

Πηγή: www.guardian.co.uk

1 σχόλιο: