Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τeide: Το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο!

Το Τέιντε (Teide) είναι ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Τενερίφη, στα Κανάρια νησιά στην Ισπανία.  
Με ύψος 3.718 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από 7.000 μέτρα πάνω από το θαλάσσιο πυθμένα, είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ισπανία και το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο μετρώντας από τη βάση του, μετά τα Μάουνα Λόα και Μάουνα Κέα, που βρίσκονται στο νησί της Χαβάης. 
Το ηφαίστειο και ο περιβάλλον χώρος του εμπεριέχονται στο Εθνικό Πάρκο του Teide, και από το 2007 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.
 
Είναι το πιο συχνά επισκεπτόμενο πάρκο στην Ισπανία. Το ηφαίστειο ήταν ιερό για τους αρχαίους κατοίκους του νησιού της Τενερίφης.
 
Το χειμώνα μπορεί να καλυφθεί με χιόνι. Είναι ένα όμορφο φαινόμενο να βλέπει κάποιος χιονισμένη κορφή ενώ απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα μέσα στο καταχείμωνο! Μην ξεχνάτε ότι στα Κανάρια νησιά η θερμοκρασία είναι σταθερή σχεδόν όλο το χρόνο. Αν όμως επισκεφτείτε το ηφαίστειο το χειμώνα, να ντυθείτε καλά καθώς έχει πάρα πολύ κρύο. 
 
 
Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει ο επισκέπτης στο υψηλότερο σημείο της κορυφής είναι με το τελεφερίκ. Μόλις φτάσετε στην κορυφή, μπορείτε να περπατήσετε γύρω και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Εδώ, είστε σχεδόν στη κορυφή, αλλά για να φτάσετε το στόμα του ηφαιστείου πρέπει να έχετε πάρει άδεια εκ των προτέρων από το γραφείο του εθνικού πάρκου στη Σάντα Κρουζ. Εναλλακτικά, υπάρχουν οργανωμένοι περίπατοι μέχρι το ηφαίστειο, αλλά  να θυμάστε ότι θα πρέπει να έχετε αρκετά υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης για να αντέξετε την ανάβαση, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.
Εμείς το επισκεφτήκαμε με λεωφορείο από το Puerto de la Cruz μέσα από μια πολύ όμορφη και καταπράσινη διαδρομή. Ήταν από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που έχουμε δει και δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν την ομορφιά του τοπίου. 
Από το χώρο που σταματούν τα οχήματα μπορείτε να περπατήσετε στα διάφορα μονοπάτια και να δείτε τους διάφορους σχηματισμούς του εδάφους. Αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας πάρτε το τελεφερίκ για να ανεβείτε ψηλά. Χρειάζεστε αρκετή ώρα γιατί στο τελεφερίκ συνήθως υπάρχει μια τεράστια ουρά! 
Το τοπίο του Teide αποτελεί συχνά ιδανικό σκηνικό για γυρίσματα ταινιών. 

tips
* Τα πιο άνετα παπούτσια και ρούχα είναι απαραίτητα για να απολαύσετε τη βόλτα στο Teide. 
* Πάρτε και μια ζακέτα μαζί μήπως έχει ψύχρα, ακόμα κι αν είστε εκεί καλοκαίρι. Το χειμώνα θα πρέπει οπωσδήποτε να ντυθείτε καλά.
* Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές από όλη την Τενερίφη για το βουνό Teide, καθώς οι συγκοινωνίες δεν είναι και τόσο βολικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου