Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για φαγητό και κρασί στην Ευρώπη

1. Φλωρεντία, Ιταλία
Οι Φλωρεντινοί θα πρέπει να παραξενεύονται που τα τρόφιμα τοπικής καλλιέργειάς τους θεωρούνται τρέντι. Αυτοί, εξάλλου, τα γεύονται εδώ και αιώνες. Μπορεί τα συστατικά να είναι απλά - εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φάβα, τυρί πεκορίνο ρομάνο, κρέας κυνηγιού κτλ. - όμως εδώ το φαγητό αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Τα κρασιά της Τοσκάνης (π.χ. το Chianti, το Vino Nobile di Montepulciano και το γλυκό Vin Santo) είναι εξίσου θαυμάσια.

2. Παρίσι, Γαλλία
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη βρίσκονται στο Παρίσι. Το υπέροχο όμως με το Παρίσι είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθείς ένα πολυτελές, ακριβό εστιατόριο για να απολαύσεις ένα εκπληκτικό γεύμα. Τα χέρια ενός Γάλλου σεφ μπορούν να μεταμορφώσουν ένα απλό σάντουιτς, όπως το croque monsieur (με ψητό ζαμπόν και τυρί) σε αριστούργημα. Κι αν είστε οινόφιλος, ετοιμαστείτε να μείνετε άφωνοι από τις λίστες των κρασιών. 


3. Ρώμη, Ιταλία
Εάν επισκεφθείτε τη Ρώμη, σας συνιστούμε να πάρετε μαζί σας παντελόνια με λάστιχο στη μέση, επειδή η παραδοσιακή κουζίνα της πόλης δεν αστειεύεται. Δοκιμάστε τα filetti de baccala (τηγανητά φιλέτα μπακαλιάρου), την pasta cacio e pepe (με τυρί πεκορίνο ρομάνο και μαύρο πιπέρι), την pasta carbonara (με αβγό, μπέικον και τυρί) και τα carciofi alla giudia (τηγανητές αγκινάρες). Κι όσοι αγαπούν τα εντόσθια (τζιγέρια), θα νιώσουν πως βρίσκονται στον παράδεισο.  

4. Σορέντο, Ιταλία
Εάν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο με θέα στην μαγευτική Ακτή Αμάλφι, δεν υπάρχει λόγος να τραβήξετε το βλέμμα σας από το ειδυλλιακό τοπίο για να διαβάσετε το μενού. Πείτε απλώς στον σερβιτόρο ότι θέλετε gnocchi alla sorrentino (νιόκι με απλή σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα) και φρέσκα θαλασσινά - ό,τι κι αν σας φέρει, θα είναι εκπληκτικό. Έπειτα, ολοκληρώστε το γεύμα σας με ένα ποτήρι λιμοντσέλο. 

5. Γιόρκ, Ηνωμένο Βασίλειο
 Στα εστιατόρια του Γιορκ δεν βρίσκει κανείς μονάχα πουτίγκα Γιόρκσαϊρ. Σίγουρα υπάρχουν πολλά παραδοσιακά τεϊοποτεία, καφέ και αρκετές παμπ στην πόλη, όμως θα βρείτε και εστιατόρια που ειδικεύονται σε κουζίνες από κάθε γωνιά της υφηλίου (ταϊλανδέζικη, ινδική, πακιστανική κλπ) καθώς και τρέντι παμπ υψηλής γαστρονομίας. Διψάσατε; Δοκιμάστε μία πικρίζουσα μπύρα εγχώριας παραγωγής ή μία τζιτζιμπίρα, της οποίας η γενέτειρα είναι το Γιορκ.



6. Σιένα, Ιταλία
 
Στη Σιένα θα βρείτε έξοχη τοσκανική κουζίνα. Ένα άκομη πλεονέκτημα: πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ για ημερήσια εκδρομή, άρα τα εστιατόρια δεν είναι γεμάτα με κόσμο το βράδυ. Δοκιμάστε τα pici (ένα ζυμαρικό που μοιάζει με τα σπαγγέτι), τη σούπα ribolitta (με ψωμί και φασόλια) και το panforte, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό που παρασκευάζεται πλέον όλο το χρόνο. Για μία πιο οικονομική επιλογή, παραγγείλτε κόκκινο κρασί με την ετικέτα του καταστήματος. Θα είναι πιθανότατα Chianti, και μάλιστα εξαιρετικό. 

7. Μπολόνια, Ιταλία
Ξεχάστε αμέσως την ιδέα της ποικιλίας κρύων κρεατικών που εντυπωθεί στο μυαλό σας (χάρη στις αμέτρητες διαφημίσεις), επειδή η κουζίνα της Μπολόνια είναι πολύ πιο περίπλοκη. Εδώ θα βρείτε εστιατόρια για όλες τις τσέπες που σερβίρουν φανταστικό ιταλικό φαγητό. Δοκιμάστε τα tortellini al brodo (γεμιστά ζυμαρικά μαγειρεμένα σε ζωμό), τη μορταδέλα (αλλαντικό) ή τις ταλιατέλες al ragu (πλατιά ζυμαρικά με σάλτσα κρέατος). 

8. Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Το Σαν Σεμπαστιάν είναι ο παράδεισος των τάπας (ισπανικά μεζεδάκια). Το ντόπιο χοιρομέρι είναι πάντα εγγυημένη επιλογή, όπως και τα φρέσκα θαλασσινά. Αν όμως προσέξετε κάτι ασυνήθιστο στο μενού, δοκιμάστε το. Αυτή η αρχαία πόλη είναι επίσης γνωστή για την πρωτοποριακή μοριακή γαστρονομία της

9. Βαρκελώνη, Ισπανία
Η Βαρκελώνη είναι μια ονειρεμένη πόλη για τους καλοφαγάδες. Από τη μία μεριά, υπάρχει η παραδοσιακή καταλανική κουζίνα. Δοκιμάστε τη zarzuela (ραγού με θαλασσινά) ή τη fideua (μοιάζει με την παέγια, αλλά περιέχει νουντλς αντί για ρύζι). Από την άλλη μεριά, δεν απέχετε και πολύ από το φημισμένο εστιατόριο El Bulli, που όμως έχει κλείσει πλέον λόγω οικονομικών δυσκολιών, επομένως θα βρείτε πολλούς σεφ με επιρροές από τον Adrian και διάθεση να πειραματιστούν με τη μοριακή γαστρονομία. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε τοπικές σπεσιαλιτέ από την πολύβουη αγορά La Boqueria μαζί με ένα μπουκάλι καταλανικό κρασί και να κάνετε το καλύτερο πικ-νικ της ζωής σας.

10. Εδιμβούργο, Σκωτία
Το πανέμορφο κέντρο του Εδιμβούργου φιλοξενεί μία ακμάζουσα μαγειρική σκηνή. Είτε σας αρέσει το παραδοσιακό σκωτσέζικο φαγητό (χάγκις, κανείς;) είτε προτιμάτε τη σύγχρονη ινδική, ταϊλανδέζικη ή fusion κουζίνα, εδώ θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.
  
 Πηγή κειμένου: www.tripadvisor.com
Πηγή φωτογραφιών:wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου