Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2012

Το Μάριμπορ, στο βόρειο άκρο της Σλοβενίας (και κάποτε της Γιουγκοσλαβίας), και το Γκιμαράες, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2012.
Οι πόλεις Μάριμπορ, Μούρσκα Σομπότα, Σλοβένι Γκράντετς, Βέλενιε, Νόβο Μέστο και Πτούι θα πραγματοποιήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, που περιλαμβάνει 412 σχέδια.  
 Η ενότητα «Terminal 12» είναι επικεντρωμένη σε καλλιτεχνικά δρώμενα και η ενότητα «Τα κλειδιά στην πόλη» στην αστική αναγέννηση. Σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής θεματολογίας περιλαμβάνονται στην ενότητα «Αστικά κανάλια» και η ενότητα «Ένα κλικ στη ζωή» αφορά τα γεγονότα στο διαδίκτυο.
Το Μάριμπορ είναι η πρώτη πόλη της Σλοβενίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 1985, όταν δόθηκε ο τίτλος της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού στην Αθήνα.

Εκτός από τη σλοβενική πόλη, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρει φέτος η Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου.
 
Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, γνωστή ως "το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους". Στο κάστρο της πόλης ο Δούκας Αφόνσο Ενρίκες διακήρυξε την πορτογαλική ανεξαρτησία από το Βασίλειο της Λεόν, μετά τη Μάχη του Σάο Μαμέντε.  
 
Το ιστορικό κέντρο της Γκιμαράες ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2001 από την UNESCO. Στην Γκιμαράες υπάρχουν πολλά μεσαιωνικά σπίτια και μνημεία. 
Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Παλάτι του Δούκα του Μπραγκάντσα, το υπέροχο μοναστήρι και η εκκλησία της Nossa Senhora da Oliveira του 14ου αιώνα, τo Padrão do Salado (ένας ναός γοτθικού ρυθμού) και η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. 

Με πληροφορίες από ethnos.gr και wikipedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου