Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Περιήγηση γύρω από το Stephansdom στο κέντρο της Βιέννης

Είναι το πιο κεντρικό σημείο της Βιέννης με τον διάσημο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου- Stephansdom- να κλέβει τις εντυπώσεις. 
Βγαίνοντας από την έξοδο του ομώνυμου σταθμού μετρό "Stephansplatz" στέκεσαι μπροστά σε ένα μεγάλο οικοδόμημα που αν και καταστράφηκε πολλές φορές, παραμένει επιβλητικό. 
 
Εντυπωσιακή η χρωματιστή του στέγη αλλά και το δαντελωτό κωδωνοστάσιο με ύψος 137 μέτρα. 
Πλήθος τουριστών στέκονται μπροστά του για να βγάλουν φωτογραφίες, ενώ οι ντόπιοι και κυρίως η νεολαία δίνει συχνά το ραντεβού της παρέας εκεί. 
  
Ο άμβωνας και ο στολισμός της εκκλησίας
To εσωτερικό του ναού απλό αλλά εντυπωσιακό. Ξεχωρίζουν ο περίτεχνος άμβωνας και το εκκλησιαστικό όργανο. 
Απέναντι από τον καθεδρικό ναό είναι ένα ξενοδοχείο στου οποίου την γυάλινη πρόσοψη καθρεφτίζονται οι τρούλοι. 
 
Δίπλα από την εκκλησία στέκονται οι άμαξες με τα άλογα για να πάνε βόλτα τους τουρίστες. 
Πίσω από τον ναό υπάρχουν πολλά στενά και μεσαιωνικά δρομάκια γεμάτα μικρά μπιστρό που αξίζει να επισκεφτείτε. 
Λίγο πιο κάτω το Graben, η ρωμαϊκή τάφρος που έγινε ο πιο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης. Κασταστήματα και καφέ σε εξώστες το ένα δίπλα στο άλλο. 
Στο κέντρο του δρόμου ένα μνημείο για την πανώλη, στο οποίο η αρρώστια παρουσιάζεται ως μια γριά μάγισσα που ισοπεδώνεται από έναν άγγελο και το άγαλμα του Λεοπόλδου Α' που προσεύχεται. 
  
Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν αρκετά αγάλματα, συντριβάνια και όμορφα κτίρια. 
Μετά την οδό Graben, εμφανίζεται ένας γκριζοπράσινος τρούλος που ανήκει στο ναό Peterskirche, του Αγίου Πέτρου δηλαδή, ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1733. 
Στο εσωτερικό του πλεονάζει το χρυσό χρώμα, τα γλυπτά και το έντονο μπαρόκ στυλ. 
  
 
Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, στην οδό Domgasse, βρίσκεται το σπίτι που έζησε ο Μότσαρτ για τρία χρόνια, από το 1784-1787, όπου συνέθεσε τις "Νύχτες του Φίγκαρο", για αυτό και το σπίτι ονομάζεται "Motzarthaus" ή "Figarohaus". 
 Είναι ανοιχτό καθημερινά 10:00-7:00 και το εισιτήριο είναι ακριβό, 10 ευρώ! Περισσότερες λεπτομέρειες για το σπίτι του Μότσαρτ εδώ
Μέσα στο σπίτι θα δείτε μια μεγάλη σάλα όπου υποδεχόταν τον κόσμο και το δωμάτιο εργασίας του συνθέτη. 
Προχωρώντας προς την μεριά του Δούναβη, συναντάμε την Griechische Kirche, μια εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία από κόκκινο τούβλο, του 18ου-19ου αιώνα. 
Μέσα από ένα διάδρομο με κίονες με αγγελάκια περνάς στο εσωτερικό της εκκλησίας που είναι στρωμένο με ανατολίτικο χαλί, ενώ στην οροφή έχει κρυστάλλινο πολυέλαιο. 
Για να την βρείτε θα περπατήσετε την οδό Rotenturm που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Στεφάνου και θα στρίψετε δεξιά στην οδό Fleischmarct, όπου βρίσκεται η ελληνική εκκλησία. Είναι ανοιχτή Δευτέρα- Παρασκευή,  9:00- 4:00. 
  
Γενικά η περιοχή του Αγίου Στεφάνου προσφέρεται για βόλτα κάθε ώρα της ημέρας αλλά και το βράδυ, με πολλά εστιατόρια, τουριστικά μαγαζιά και μπαράκια. 
tips
*Το Wurstelstand am Hohen Markt είναι το καλύτερο κιόσκι με λουκάνικα της Βιέννης, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε Tiroler, Frankfurter ή το φημισμένο Kasekrainer, ένα είδος λιωμένο τυριού μαζί με ψωμί και μουστάρδα. Οι τιμές είναι αρκετά καλές και έτσι θα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη λουκάνικων. 
 
 * Προσοχή σε τσάντες και πορτοφόλια καθώς η περιοχή είναι πολυσύχναστη και ενώ οι επισκέπτες μαγεύονται από την θέα του ναού....πολλά μπορεί να συμβούν! 
* Τα τουριστικά μαγαζιά στην πλατεία του Αγ. Στεφάνου είναι ίσως λίγο πιο ακριβά από άλλα πιο μακρυά, οπότε καλό είναι να κάνετε κάποια σύγκριση τιμών.
* Τα περίφημα σοκολατάκια Motzart είναι γεμιστά με πάστα αμυγδάλου και θα τα βρείτε σε πολλά μαγαζιά σε όλη τη Βιέννη. Είναι διαφορετικά σε γεύση αλλά τουλάχιστον εμείς δεν ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα. Πάρτε ένα μικρό κουτί για να δοκιμάσετε!
* Πολύ καλά είναι τα λικέρ Motzart- υπάρχουν 3 είδη: chocolate cream gold, chocolate pure black και chocolate cream white  - εμείς ψηφίζουμε το πρώτο! 
Τα λικέρ αυτά κυκλοφορούν και στην Ελλάδα αλλά όχι σε πολλά μαγαζιά και σίγουρα σε υψηλότερες τιμές. 
* Αγοράστε την Vienna Card που περιλαμβάνει μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, δωρεάν εισόδους και εκπτώσεις. 
* Βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας εδώ
* Αεροπορικά εισιτήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου