Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Οι 10 καλύτεροι προορισμοί για Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Είναι οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στην Ευρώπη για μοναδικά Χριστούγεννα! 10 πόλεις που μετατρέπονται σε υπέροχες χριστουγεννιάτικες πολιτείες, ιδανικές για μικρούς και μεγάλους, με ιδιαίτερη γιορτινή ατμόσφαιρα και γεύσεις. 

1. Βιέννη, Αυστρία
Μια πόλη ιδιαίτερα δημοφιλής στην περίοδο των Χριστουγέννων  εξαιτίας των υπαίθριων φαντασμαγορικών αγορών της. Η πλατεία του Δημαρχείου Rathausplatz , μετατρέπεται σε μια μεγάλη αγορά με 140 ξύλινους πάγκους που πουλάνε μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα αντικείμενα και λιχουδιές. 

Η αγορά ανοίγει από τα μέσα Νοεμβρίου και λειτουργεί ως αργά το βράδυ μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το διπλανό πάρκο μεταμορφώνεται καθώς χιλιάδες λαμπάκια και στολίδια κρέμονται από τα δέντρα, ενώ ο αέρας μυρίζει το άρωμα του χριστουγεννιάτικου κρασιού Glögg, που σερβίρεται ζεστό. Γενικά όλη η πόλη είναι πανέμορφη και στολισμένη! 

2. Στρασβούργο, Γαλλία
 Θεωρείται η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων! Το υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παζάρι με περισσότερους από 300 πάγκους, οργανώνεται κάθε χρόνο από το 16ο αιώνα. 
Είναι ο πιο μαγευτικός γαλλικός προορισμός για τις γιορτές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Bredle, ένα μικρό παραδοσιακό και διαφορετικό κέικ. 


3. Πράγα, Τσεχία
Η Πράγα είναι μια πόλη που ξέρει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα! Μια πόλη που από μόνη της είναι τόσο παραμυθένια, τα Χριστούγεννα γεμίζει στολίδια, φωτάκια και χριστουγεννιάτικα σκηνικά. 
Πολλές υπαίθριες αγορές στήνονται σε διάφορα σημεία, παράλληλα με σκηνές από τη γέννηση του Χριστού. Όλα αυτά συνοδεύονται από χριστουγεννιάτικες μελωδίες και δημιουργούν ένα αξέχαστο σκηνικό. 

4. Λαπωνία, Φινλανδία
Στο βορρά της Φινλανδίας, βρίσκεται η χώρα του Άγιου Βασίλη  η Λαπωνία. Μια περιοχή αναμφίβολα ιδανική για τα Χριστούγεννα, για μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Αν εξαιρέσουμε τις πολικές θερμοκρασίες, όλα τα άλλα είναι μοναδικά και εκπληκτικά!  
Το ολόλευκο από το χιόνι χωριό του Άη Βασίλη, με τα ξωτικά και τα έλκηθρα  τους ταράνδους και τα χάσκι...συνθέτουν το πιο αυθεντικό χριστουγεννιάτικο τοπίο. Απαιτείται ειδικό ισοθερμικό ντύσιμο για τους επισκέπτες στην Λαπωνία. 

5. Κοπεγχάγη, Δανία
 Μισό εκατομμύριο φωτάκια στολίζουν κάθε γωνιά του Tivoli, που είναι το πιο παλιό θεματικό πάρκο στην Ευρώπη και αποτελεί το κεντρικό σημείο των γιορτινών ημερών στην πρωτεύουσα της Δανίας. 
Παράλληλα υπαίθρια μαγαζιά πουλούν από πορσελάνινες κούκλες μέχρι ζεστά ροφήματα και γλυκά από μήλο, γύρω από την λίμνη που μεταμορφώνεται σε μεγάλη πίστα πατινάζ. 

6. Μπριζ, Βέλγιο
Μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη, γνωστή ως η Βενετία του βορρά, μόνο μία ώρα μακρυά από τις Βρυξέλλες, γίνεται ακόμα πιο ειδυλλιακή την περίοδο των Χριστουγέννων με τα γιορτινά φωτάκια να στολίζουν κάθε της γωνιά. Στην κεντρική πλατεία μια πελώρια πίστα πατινάζ, λούνα παρκ και πάγκοι με χειροποίητα, κυρίως ξύλινα, αντικείμενα. 
Εντυπωσιακή η έκθεση γλυπτών από πάγο που γίνεται κάθε χρόνο, συνήθως γύρω στην πρωτοχρονιά, κοντά στην πόλη. 

7. Δρέσδη, Γερμανία
Όλη η Γερμανία γεμίζει με πολλές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά η Δρέσδη είναι αυτή που ξεχωρίζει γιατί εκεί οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος σε μια μοναδική γιορτή. 
Στις αρχές του Δεκέμβρη, φτιάχνουν ένα τεράστιο - 4 τόννων- χριστουγεννιάτικο κέικ, γνωστό ως stollen, και το μοιράζουν στο πλήθος. Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν αν καθώς περπατάτε στους δρόμους της πόλης δείτε το πελώριο γλυκό απλωμένο πάνω σε πάγκους!

8. Ρώμη, Ιταλία
Η αιώνια πόλη είναι ιδανική για όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα για τα Χριστούγεννα. Η εκπληκτική Piazza Navona φιλοξενεί μια μεγάλη αγορά ενώ στην Piazza del Popolo στήνονται 100 φανταστικές σκηνές από την ιστορία της γέννησης. 
Για πολλούς, ο απόλυτος προορισμός είναι η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και η παρακολούθηση της λειτουργίας τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. 

9. Άμστερνταμ, Ολλανδία
 Αν θέλετε να γιορτάσετε από νωρίς Χριστούγεννα, τότε το Άμστερνταμ είναι το κατάλληλο μέρος για να πάτε! Εκεί, η παραδοσιακή μέρα για την ανταλλαγή των δώρων είναι στις 5 Δεκεμβρίου, η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος. 
Πολύχρωμα φώτα, ζωντανές αγορές, πίστες πατινάζ, λούνα παρκ, μουσεία και γκαλερί που μένουν ανοιχτά ως αργά, είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει στην Ολλανδική πρωτεύουσα στις μέρες των γιορτών. 

10. Σάλτζμπουργκ, Αυστρία
 Μία από τις μικρότερες αλλά πολύ ιστορικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, με 85 όμορφους πάγκους, όπου θα νιώσετε την οικειότητα που λείπει από μεγαλύτερες περιοχές. 
Μια πόλη ιδιαίτερα όμορφη και γραφική, στολίζεται με τα φωτάκια και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και γίνεται αγαπημένος προορισμός για τις γιορτές. 
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα υπέροχοι προορισμοί στην Ευρώπη για μοναδικά Χριστούγεννα, αλλά αυτούς θεωρούμε ως τους κορυφαίους και μοναδικούς. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός ίσως από την Αθήνα που δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο πέρα από τα κλασικά φωτάκια, έχουν κάτι από την μαγεία των Χριστουγέννων και περιμένουν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν!
tips
* Κλείστε ξενοδοχείο με δυνατότητα ακύρωσης και στην καλύτερη τιμή που υπάρχει. Δείτε τα εδώ.  
Πάρτε μαζί ζεστά ρούχα και παπούτσια, κασκόλ, σκουφί και γάντια, γιατί ακόμα και αν δεν χιονίζει, στην Ευρώπη τέτοια εποχή ο καιρός είναι πολύ κρύος!
* Σε κάθε περιοχή, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα  που αποτελούν τα έθιμα τους και είναι συνήθως και πολύ νόστιμα ή τουλάχιστον διαφορετικά από τα συνηθισμένα!

2 σχόλια:

  1. Ταξιδεύουμε έστω και νοερά...είναι υπέροχα! Μπράβο για τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπω, μπορεί φέτος να πάμε απλά μέχρι την Θεσνίκη αλλά με αυτά που είδα ενθουσιάστηκα! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή